aA
Rauginto pieno produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurių reikia mūsų organizmui, tačiau po antibiotikų vartojimo ar žarnyno infekcijų vien kefyro nepakaks.
© Shutterstock nuotr.

Taip LRT.lt sako Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas bei šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė.

„Žarnyno mikroflorą reikia atstatinėti tada, kai ji pažeista, o kai ji yra sveika ir normaliai funkcionuoja, užtenka normaliai maitintis, įtraukiant į racioną rūgščių pieno produktų. Paprastai po tokių ligų, kaip neseniai praūžęs gripas, didesnių problemų žarnyne nekyla“, – aiškina N. Vaicekauskienė.

Pataria, kokios klaidos nedaryti

Po žarnyno infekcijų, antibiotikų vartojimo derėtų rinktis probiotikus – maisto papildus, sako šeimos gydytoja.

„Gerųjų bakterijų ten esama daugiau, o didesnis kiekis lemia didesnę tikimybę joms „pasisėti“ žarnyne. Po rimtesnių infekcijų stiklinės kefyro per dieną išgerti neužteks. Savo praktikoje vien to netaikau, ypač vaikams ar žmonėms, kurių žarnynas yra jautresnis ir po žarnyno infekcijų“, – kalba N. Vaicekauskienė.

Savo ruožtu R. Stukas pažymi, kad kiekvieno žmogaus žarnyno mikroflora yra individuali, ir tai, kad žmogus suvartoja maisto papildo tabletę, dar nereiškia, kad bakterijos žarnyne „apsigyvens“. Tačiau jos, sudarydamos palankią aplinką gerosioms bakterijoms, leidžia šioms daugintis.

„Bakterijos maisto papilduose yra kitokios nei, pavyzdžiui, raugintuose pieno produktuose. Po antibiotikų vartojimo tikrai reikėtų probiotikų, kuriuos galime gauti su papildais arba specialiais gėrimais – būna tokių jogurtų, kitokių probiotinių gėrimų.

Tačiau nereikia manyti, kad, išgėrus tabletę, visos bakterijos apsigyvens žarnyne“, – aiškina R. Stukas.

Šeimos gydytojos N. Vaicekauskienės teigimu, pagrindinė klaida, kurią daro žmonės, vartodami probiotikus, yra tai, kad jie juos vartoja kartu su antibiotikais.

„Jei antibiotikai skiriami, pavyzdžiui, tris kartus per parą, sunku tikėtis, kad jie nesunaikins vartojamų gerųjų bakterijų. Probiotikų preparatus reikėtų pradėti gerti tuomet, kai baigiami vartoti antibiotikai.

Probiotikus galima vartoti tiek su sultimis, tiek užgeriant vandeniu, geriausia – pavalgius“, – sako N. Vaicekauskienė.

Gerosios bakterijos iš maisto reikalingos kasdien

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesoriaus teigimu, kasdieniam žarnyno mikrofloros palaikymui būtina tinkama mityba. Svarbu gauti pakankamai ląstelienos, vartoti raugintų pieno produktų ar daržovių, pavyzdžiui, kopūstų.

„Žmonės vartoja per mažai grūdinių produktų, daržovių, daug ląstelienos turinčių produktų. Tačiaus vartoja daug pusgaminių, maisto produktų su daugybe konservantų, kurie gali neigiamai paveikti gerąją žarnyno florą.

Kasdienėje mityboje būtinai turi būti maisto produktų, padedančių palaikyti žarnyno mikroflorą. Tam, kad probiotikai būtų gyvybingi, reikia ląstelienos (prebiotikų), todėl pravartu vartoti jogurtus ir gėrimus su prebiotikais – skaidulinėmis medžiagomis“, – teigia R. Stukas.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Prašo paramos penkiamečiui Vėjui: su tokia liga – vienintelis visoje Lietuvoje (152)

Nors Vėjui tik penkeri, jis patyręs daugiau nei daugelis suaugusiųjų. Vaiko ligos istorijoje –...

Profesorius Kalibatas: ar gali šiuolaikinė medicina išsiversti be kanapių? (20)

Jei alus senovės Egipte buvo pradėtas vartoti prieš 6000m., tai kanapės net prieš 10000m....

Lietuvių parengtas vadovėlis Europoje sulaukė pripažinimo: kokios turėtų būti kūno kultūros pamokos

Frankfurte vykstanti viena svarbiausių knygų mugių sulaukia dalyvių ir leidinių iš viso...

Po naujo sprendimo – susidomėjusiųjų aktyvumas: kada bus galima auginti kanapes? (53)

Praėjusią savaitę Seimas priėmė sprendimą dėl vaistų, kuriuose yra kanapių sudedamųjų...

Nerimą kelia į poliomielitą panašios retos ligos protrūkiai

Jungtinėse Valstijose šį rudenį padažnėjusi reta į poliomielitą panaši liga, sukelianti ja...

Top naujienos

Sirijoje žuvusio „Vagner“ samdinio artimieji: neleido net karsto atidaryti (87)

Šių metų balandžio viduryje į Rusijos miestą Čitą iš Sirijos buvo pargabentas privačioje...

Žemės ūkio turizmas Baltarusijoje: mitologija, „dalelė SSSR“ ir savininkai-pensininkai (7)

Šiuolaikinis Lietuvos žemės ūkio turizmas dešimtmečiu vyresnis už Baltarusijos: ši verslo...

Prasidės tikrieji rudens nemalonumai: Lietuvą skandins lietus (12)

Anticiklonas savo pozicijas užleidžia labai nenoriai. Šiandien jis dar žada nepastoviai debesuotus...

Krepšinio aikštelėse – smurto proveržis: nokautai Lenkijoje ir Austrijoje epizodų įrašai (6)

Šeštadienio vakaras buvo neramus Europos krepšinio aikštelėse. Net dviejų šalių – Lenkijos...

Pasipiktinusi mama beda pirštu į savivaldybės apsukrumą: tai vaikų luošinimas (183)

„Neverkite, mamytės, jeigu jūsų vaikas negavo vietos valstybiniame darželyje. Jums pasisekė“,...

Rapšys įspūdingai pagerino rekordą ir laimėjo auksą – visus varžovus pralenkė net 6 sek. (19)

Vroclave (Lenkija) vykstančiose XXIX Marka Petrusewicza atminimo plaukimo trumpajame (25 metrų)...

Į Lietuvą grįžusi ir mažą miestelį pamilusi lietuvė: atrodo, čia net vaikai gimsta kitokie (132)

Monika Peldavičiūtė gyvenimą kūrė milijonus gyventojų skaičiuojančiuose miestuose, tačiau...

Indijoje viešėjusi kaunietė: šią šalį rekomenduoju tiems, kurie pasiryžę daug ištverti (59)

„Oro uoste, Amsterdame, sutikau pasaugoti paryžiečio, skrendančio į Indiją, lagaminą. Kai jis...

Ispanijoje – skausminga Messio trauma, kuri užtemdė svarbią pergalę

Šeštadienio vakarą buvo žaidžiamos trejos Ispanijos „La Liga“ čempionato 9-tojo turo...

Apie modelių tragedijas ryžosi prabilti ir manekenė Radvilė Labutytė: pasinaudoti merginomis siekia ne vienas (128)

Iš Lietuvos kilusiam modeliui Radvilei Labutytei jau seniai ne naujiena darbotvarkė, kurioje –...