Specialistai preparatą neigia

Vienų žiniomis, šis preparatas pagamintas Kinijoje, kitų – Tailande. Jį neva sudaro kelių rūšių kapsulės. Vienose iš jų yra soliterio – vieno iš kaspinuočio rūšių – kiaušinėlių. Išvešėjęs žarnyne šis bjaurus parazitas į save susiurbia visą mūsų maistą. Taigi svoris krenta. Vėliau kitos rūšies kapsulės šį kaspinuotį, jau atlikusį savo „juodą“ darbą, sunaikina.

Daug žinių apie tokį protu nesuvokiamą lieknėjimo būdą pavyko rasti Rusijoje. Net buvo kalbama, kad jo dėka sulieknėjo keletas Rusijos žvaigždžių. Viena iš jų – Larisa Dolina, vėliau šiuos gandus paneigusi.

Rusų medicinos portale www.medicinform.net kalbintas prof. Aleksandras Bronšteinas teigė, kad rusų spaudoje prasidėjus aktyviai diskusijai apie tai, kad sulieknėti padeda parazitai, jis sulaukė nemažai jį pašiurpinusių prašymų į žarnyną įsodinti kaspinuotį. „Po pirmo skambučio, pamaniau, kad moteris juokauja, tačiau vėliau ne juokais nunerimau“, - sakė jis. Iš savo pacienčių medikas išgirdo, kad taip neva sulieknėjo Elizabeth Taylor bei Maria Callas.

Tačiau pats A. Bronšteinas tokiais gandais netiki. Be to, jis turėjęs nemažai kaspinuočių užsikrėtusių pacientų, kurie turėjo antsvorį, todėl šį lieknėjimo būdą, net jeigu jis egzistuoja, jis vadina mitu.

Beje, nors Rusijoje preparatas neva su soliterio kiaušinėliais juodoje rinkoje aktyviai buvo parduodamas keletą metų, jis taip ir nebuvo kruopščiai ištirtas. Mat ekspertai pritrūko žinių, kad galėtų įvardinti kapsulėse esančius komponentus. Taigi žmonės ir toliau šnibždėjosi – Rytų žolės kapsulėse tik akių dūmimas, o svarbiausias jų komponentas – kaspinuotis.

Lietuvoje legenda nepasitvirtino

Lietuvoje įvairiuose interneto forumuose jau keletą metų taip pat galima užtikti diskusijų apie šį keistą lieknėjimo preparatą. Vieni žmonės tiki šiais gandais, kiti juos neigia. Tačiau dažniausiai ir vieni, ir kiti, laimei, apie tokį lieknėjimo būdą, skirtingai nuo Rusijos piliečių, kalba su pasibaisėjimu. DELFI taip ir nepavyko rasti bent vieno tokį preparatą vartojusio žmogaus. Taigi jis taip ir liko legenda.

„Jūs rimtai ar juokaujate? – išgirdusi klausimą apie tokius maisto papildus nustebo specialistė iš Vilniaus visuomenės sveikatos cente. – Paprastai žmonės atvyksta išsitirti dėl kirmėlių ir gydytis, tačiau kad jų ieškotų patys – protu nesuvokiama“.

„Galiu tik patikinti, kad oficialiai toks produktas Lietuvos rinkoje tikrai nėra įteisintas. Apie tai girdžiu pirmą kartą. Maisto papildas yra maisto produktas, vadinasi, jame turi būti tik maistinės medžiagos“, - teigė Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Leidimų ir licencijavimo skyriaus specialistė Daiva Navickienė.

Anot specialistės, visi iš trečiųjų šalių įvežami maisto papildai yra tikrinami, tačiau tam tikrą kiekį papildų žmonės gali įsivežti esą asmeniniam vartojimui. „Vaistų įvežimą teisės aktai reglamentuoja – aiškiai nurodyta, kiek pakuočių galima įsivežti vaisto, jei nėra gydytojo recepto. O maisto papildai priskiriami prie asmeninio vartojimo prekių. Maždaug iki 600 litų jų galima įsivežti be jokių dokumentų“, - sakė pašnekovė. Taigi visada lieka galimybė vėliau juos parduoti turguje.

Graužia iš vidaus

Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro specialistai, išgirdę apie tokį lieknėjimą būdą, taip pat už galvos susiėmė. „Oficialių žinių apie tokių maisto papildų vartojimą tikrai neturiu, tačiau girdėti apie tai teko – net per televiziją“, - teigė centro direktoriaus pavaduotoja Viktorija Jasulaitienė.

Beje, jei žmogaus organizme randamas kaspinuotis, tai laikoma liga. Jos gydymas – labai specifinis. Anot Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės centro gydytojos-epidemiologės Aušros Bartulienės, laimei, pastaruoju metu registruojami tik pavieniai šio pavojingo parazito atvejai. „Kaspinuočiu užsikrečiama per užkrėstą ir blogai termiškai apdorotą mėsą arba žuvį. Pastaruoju metu mėsos kontrolė labai pagerėjo, tad ir susirgimų sumažėjo“, - teigė pašnekovė.

Kaspinuočiai žarnose paprastai išauga labai ilgi. Ypač ilgas yra žuvinis kaspinuotis, siekiantis net 10 metrų. Kiaulinis ar jautinis kaspinuotis paprastai siekia 2-4 metrus. Šis parazitas savo virškinimo sistemos neturi – maistines medžiagas jis absorbuoja visu savo kūnu.

„Kažkokių specifinių ligos požymių nėra, tačiau organizmas, negaudamas svarbių maisto medžiagų, pradeda po truputį silpti. Žmogus pradeda jausti nuolatinį nuovargį, jam pradeda trūkti vitaminų, vystosi mažakraujystė, prasideda skausmai pilve“, – vardijo pašnekovė.

Svarbiausia – higiena

Dažniausiai Lietuvoje sutinkamos kirmėlės – spalinukės, kurios sudaro 91 proc. visų registruojamų kirmėlinių susirgimų. Paprastai jomis per užterštą aplinką užsikrečia vaikai. Naktį jos iššliaužia, padeda savo kiaušinėlius, kurie vėliau per rankas pernešami ant visų daiktų, kuriuos liečia vaikas.

Nuo neplautų vaisių ar daržovių galima susirgti askaridoze. Askaridžių kiaušinėliai bręsta žemėje, todėl viskas, kas žemėta, gali būti jais užkrėsta.

Dar vieną kirmėlių atmainą platina katės ir šunys. Beje, pastarieji kartu su laukiniais gyvūnais gali užkrėsti ir itin mažais – vos kelių milimetrų ilgio – kaspinuočiais. Jais galima užsikrėsti net valgant neplautas miško uogas, nes per žmogaus išmatas jie labai plinta aplinkoje.

Neretai kirmėlė, ypač kol subręsta, migruoja po visą organizmą, todėl gali kamuoti kosulys, neretai painiojamas su bronchitu. Lietuvoje pasitaikė atvejis, kai dėl kirmėlių viena akimi apako berniukas.

„Taigi kirmėlės nėra nekaltos. Pavyzdžiui, metų metus spalinių kamuojamiems vaikams sutrinka miegas, jie būna išsiblaškę, jaučiasi išsekę, net gali sulėtėti jų vystymasis. Todėl jei tik kyla kažkoks įtarimas, būtina kreiptis į šeimos gydytoją, nupasakoti simptomus, o jis jau nuspręs, kokius tyrimus atlikti. O kad neužsikrėstumėte, svarbiausia laikytis asmeninės higienos. Tačiau tai žmonėms ir yra sudėtingiausia“, - įspėjo medikė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)