T. Mann aiškina, kad mūsų valia tiesiog neveikia taip, kaip mes įsivaizduojame, o kūnas dažniausiai yra linkęs išlaikyti tokį svorį, kuris neatitinka įsivaizduojamo idealo, kurio siekiame.

Tačiau tiems, kurie viliasi numesti keletą kilogramų ar tiesiog imti maitintis šiek tiek sveikiau, visgi yra išeitis. Dietos nėra veiksmingos, bet egzistuoja bent dvi valgymo strategijos, kurios iš tiesų veikia: valgyti mažiau nesveiko ir daugiau sveiko maisto.

Pasak T. Mann, pirmiausia reikia susikurti kliūtis, kurios neleistų valgyti nesveiko maisto. Šios kliūtys turėtų atsirasti tarp jūsų ir maisto pagundos. Priežastis, dėl kurios kliūčių susikūrimas veiksmingas, yra ta, kad mes paprasčiausiai esame tingūs. Kliūtys mus sulėtina arba netgi visiškai sustabdo. Tad valgyti mažiau – puiki strategija. Ji nepadės visai nevalgyti nesveiko maisto, bet suvalgysite jo gerokai mažiau.

Nyderlandų mokslininkai atliko tyrimą, kuris parodė, kad jei ant stalo priešais save pasidėsite vazelę su saldainiais, suvalgysite daug saldainių. Jei saldainius pasidėsite kitoje kambario pusėje, suvalgysite apie pusę to kiekio, kurį suvalgytumėte turėdami saldainius pašonėje. Tad taip susikuriate kliūtį: jums reikia liautis veikus tai, ką darote, atsistoti ir nueiti pasiimti saldainių. Tačiau suveiktų netgi ir mažesnė kliūtis: galite pasidėti saldainius kitoje stalo pusėje. Saldainiai vis dar ant stalo, tačiau jums reikia smarkiai ištiesti ranką, kad juos pasiektumėte.

Kad įgyvendintumėte antrąją strategiją, turite susikurti sąlygas, kurios leistų valgyti daugiau sveiko maisto. Pavyzdį galima pavadinti „sutarkite su daržovėmis“ strategija. 

Jos esmė – daržovės turi „varžytis“ tokiomis sąlygomis, kad jos laimėtų. Paprastai daržovės pralaimi varžybas kitam puikiam maistui, esančiam jūsų lėkštėje. Galbūt ne kiekvienas, bet daugelis iš mūsų daržovių nepasirinktų. Todėl daržovėms tiesiog neturi būti konkurencijos. Valgykite daržoves pirmas prieš bet kurį kitą maistą, kol jo nėra jūsų lėkštėje ar netgi ant stalo. Tokiu būdu daržovės jus pasieks tada, kai alkis yra didžiausias.

Šios strategijos yra iš tiesų veiksmingos. Jos neverčia kovoti su skanaus maisto pagunda. Tai nėra dietos, kuri pasmerkta žlugimui, laikymasis. Tiesiog tampa sudėtingiau daryti klaidingus pasirinkimus ir lengviau – teisingus.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)