Atlikti tyrimai parodė, kad greitas svorio priaugimas gali padidinti su viršsvoriu siejamo vėžio išsivystymo tikimybę. Per trumpą laiką priaugus daug svorio vėžio tikimybė vyrams padidėja daugiau nei 50 proc., o moterims - beveik 20 proc.

Ekspertai teigia, kad šie tyrimai tik dar kartą įrodo, kaip svarbu išlaikyti sveiką svorį.

Tyrimo metu Manchester universiteto ir Skaitmeninių sveikatos tyrimų centro (angl. The Health eResearch Centre) tyrėjai analizavo 300 tūkstančių daug svorio per trumpą laiką priaugusių žmonių, vertindami su viršsvoriu siejamo vėžio išsivystymo riziką.

Dalyvius tyrėjai suskirstė į penkias skirtingas svorio priaugimo kategorijas ir stebėjo jų kūno masės indeksą (KMI) tarp 18 ir 65 metų amžiaus.

Per šį laiką kai kurie žmonės svorio priaugo, o kai kurie visiškai nutuko. Tyrėjai po 15 metų susisiekė su dalyviais, paklausdami, kiek iš jų susirgo su viršsvoriu siejamu vėžiu.

Tarp vyrų, kurie tyrimo pradžioje turėjo viršsvorio ir vėliau nutuko, vėžio tikimybė išaugo 53 proc., lyginant su grupe vyrų, kurie palaikė sveiką svorį. Tarp moterų vėžio tikimybė išaugo vos 17 proc.

Iš visų 300 tūkst. dalyvių, sulaukus 65 ar daugiau metų net 9 400 vyrų ir 5 500 moterų buvo diagnozuotas vėžys.

Viršsvoris yra siejamas su virškinamojo trakto, krūtų ir kepenų vėžiu. Moterims viršsvoris taip pat padidina tikimybę susirgti gimdos ar kiaušidžių vėžiu.

„Cancer Research UK“ vadovas Harpal‘as Kumal‘is teigė: „Žmonėms reikia žinoti, kaip jie gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką. Nors nėra jokių garantijų, kad liga pacientas tikrai nesusirgs, tačiau sveiko svorio palaikymas gali padėti sumažinti šią tikimybę.“

„Reikia tik šiek tiek pakoreguoti mitybą ir užsiimti lengva fizine veikla. Tai yra pats lengviausias būdas palaikyti sveiką kūno svorį ir išvengti potencialių sveikatos problemų“, - patarė vyras.