Nieko nelaukęs, bendradarbis įsisodino kolegą ir savo mašina pasuko į artimiausią ambulatoriją. Iškviesta ir greitoji medicinos pagalba. Dar vežant vyriškis prarado sąmonę. Ambulatorijoje jis gaivintas, suleisti reikiami vaistai. Gaivinimą tęsė ir atvažiavusi greitosios brigada. Tačiau maždaug pusvalandį trukusios medikų pastangos buvo veltui. Konstatuota mirtis.

Pakruojo poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Vida Alenikovienė sako, kad pagal visus požymius, žmogus mirė nuo anafilaksinio šoko, t.y. greičiausiai nuo vabzdžio įgėlimo. Šią diagnozę dar turi patikslinti teismo medicinos ekspertai.

Žemėtvarkininko darbdavys Kazys Tamulionis sako, kad apie 20 metų bendrovėje dirbęs vyriškis sveikata nesiskundė. Pažymą apie sveikatą jis buvo pristatęs. Jokių įrašų apie žmogaus alergijas nėra. Pati bendrovė darbuotojus skiepija tik nuo erkinio encefalito, mat darbas laukuose.
Nors bendrovė nesijaučia kalta dėl darbuotojo mirties, apmokės visas laidojimo išlaidas ir palydės į paskutinę kelionę. 59 metų vyras šeimos neturėjo. Vienintelis artimas žmogus - senutė motina.

Alergiški – ne visi

Kauno klinikų Pulmonologijos ir imunologijos klinikos gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė DELFI pasakojo, kad vasaros sezonas, kai ore skraido daug vabzdžių, kai kuriems žmonėms išties yra pavojingas.

„Dažniausiai žmones sugelia širšės, bitės arba vapsvos. Įprastai tokie įgėlimai sukelia vietines reakcijas – nemalonų skausmą, perštėjimą, patinimą – ir simptomai išnyksta savaime, gydymo paprastai nereikia. Tačiau jei žmogus alergiškas, situacija gali būti labai sudėtinga ar pavojinga sveikatai ir net gyvybei. Pavyzdžiui, kasmet pasitaiko žmonių, kuriems vabzdžio įgėlimas sukelia anafilaksija vadinamą – sunkią išplitusią alerginę reakciją“, - aiškino specialistė.

Jos teigimu, alergiškam žmogui vos vienas įgėlimas gali sukelti staigius negalavimus.

„Simptomai įprastai atsiranda per valandą, bet gali ir per keletą minučių po vabzdžio įgėlimo. Pastebėta, kad kuo jie greitesni, tuo ir audringesni. Alergiškam žmogui vabzdžio įgėlimas gali sukelti viso kūno niežėjimą, odos paraudimą, bėrimą ar/ir tinimą, pasidaro sunku kvėpuoti, atsiranda švokštimas, krūtinėje jaučiamas spaudimas, gali pykinti, skaudėti pilvą. O pavojingiausias yra arterinio kraujo spaudimo supažėjimas: tuomet žmogus išblykšta, jam svaigsta galva, darosi silpna, gali netekti sąmonės. Anafilaksijos požymiai labai įvairūs, tačiau pavojingiausi, žinoma, yra kraujotakos sutrikimai“, - vardijo pašnekovė.

I. Bajoriūnienės teigimu, jei žmogui yra įtarimų dėl vabzdžių alergijos, derėtų kreiptis į specialistą ir išsiaiškinti, kokiam vabzdžiui (nuodams) jis alergiškas, ir, jei reikia, pradėti gydymą - alergenų specifinę imunoterapiją.

Ji taip pat pabrėžė, kad po pirmo įkandimo įprastai alergijos nebūna - reikia bent dviejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)