Užkandžiavimas yra vienas sveikos mitybos principų. Prisiminkime dažnai kartojamą dietologų taisyklę: 3 pagrindiniai valgymai ir 2 užkandžiai tarp jų. Pasak mitybos specialistų, labai daug priklauso nuo to, kokius užkandžius renkamės: traškučius, bandeles, šokoladą ar sveikus užkandžius, pavyzdžiui, riešutus ir džiovintus vaisius, kuriais užkandžiaudami galime ne tik numalšinti alkį, bet ir gauti naudingų medžiagų.
Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, užkandžiauti riešutais bei vaisiais kur kas naudingiau nei kitais greitais ir dažniausiai nieko savyje vertingo neturinčiais produktais: „Daugelyje mūsų mėgstamų užkandžių, pavyzdžiui, šokolade ar sausainiuose, pilna paprastųjų angliavandenių, kurie suteikia trumpalaikį sotumo jausmą. Tokie produktai virškinami labai greitai ir vos po valandos vėl norisi valgyti. Tuo metu riešutai – priešingai, jų ir reikia kur kas mažiau, ir sotumo jausmas ne toks trumpalaikis. Svarbiausia, lėtai ir gerai riešutus sukramtyti, o kad būtų sočiau, galima užgerti arbata“. Be to, pastebi specialistė, kartu su riešutais bei džiovintais vaisiais žmogus gauna įvairių vitaminų ir mineralų, kurių šaltuoju metų periodu mums taip trūksta.
Kada ir kokius užkandžius rinktis?
- Jei pirmoje dienos pusėje norisi lengvo užkandžio, vietoj saldumynų patariama rinktis šviežių vaisių, pvz. porą slyvų, kriaušę ar bananą;
- Jei norisi tik deserto, patartina rinktis 3-5 vienetus džiovintų vaisių. Tam, mitybos specialistės teigimu, geriausiai tinka džiovintos slyvos, razinos ar kiti be cukraus sirupo džiovinti vaisiai. Kad jie greitai nesukeltų alkio, kartu rekomenduojama suvalgyti 2-4 riešutus;
- Jei kankina stiprus alkis, mitybos specialistė pataria rinktis migdolus, graikinius ar kitus riešutus. Rekomenduojama porcija 30-40 g per dieną.
5 produktai, kuriuos reikėtų rinktis užkandžiams:
1. Rinkitės migdolus vietoj guminukų
Produktas | Kalorijos | Riebalai | Baltymai | Angliavandeniai | Nauda sveikatai |
Migdolai | 239 kcal | 21,2 g | 8,8 g | 7,6 g | Vitaminai E, B6, Mineralai: kalis, magnis, cinkas, varis, kalcis, geležis ir kt. |
Guminukai | 64,8 kcal | 0 g | 0 g | 35,2 g | Nėra |
2. Razinas vietoj pieniško šokolado
Produktas | Kalorijos | Riebalai | Baltymai | Angliavandeniai | Nauda sveikatai |
Razinos | 119,6 kcal | 0 g | 1,2 g | 31,6 g | Vitaminas C, kalcis, kalis, geležis, varis ir magnis |
Pieniškas šokoladas | 214 kcal | 12 g | 3,2 g | 23,6 g | Vitaminai A ir E, kalcis, geležis, fosforas, magnis, selenas ir kiti |
3. Žemės riešutus vietoj bandelės su uogų džemu
Produktas | Kalorijos | Riebalai | Baltymai | Angliavandeniai | Nauda sveikatai |
Žemės riešutai | 234 kcal | 20 g | 9,6 g | 8,8 g | Vitaminai B, E magnis, cinkas, varis, kalcis, geležis, fosforas, kalis ir kt. |
Bandelė | 520 kcal | 26 g | 6 g | 69 g | Vitaminas A, natris, kalcis, geležis |
4. Graikinius riešutus vietoj bulvių traškučių
„Graikiniai riešutai pasižymi itin geromis savybėmis: juose daug mūsų organizmui reikalingų baltymų, jie puikiai stiprina imuninę sistemą, reguliarus jų valgymas gerina atmintį, skatina protinę veiklą. Tuo tarpu bulvių traškučiuose yra greitai pasisavinami angliavandeniai, patys pavojingiausi žmogaus sveikatai toksiniai riebalai“, - aiškina V. Kurpienė.
Produktas | Kalorijos | Riebalai | Baltymai | Angliavandeniai | Nauda sveikatai |
Graikiniai riešutai | 247 kcal | 23,6 g | 9,6 g | 4 g | Vitaminai A, C, kalcis, magnis, geležis, fosforas, cinkas, selenas ir kt. |
Bulvių traškučiai | 218,8 kcal | 14,8 g | 2,8 g | 20 g | Nėra |
5. Anakardžių riešutai vietoj rūkytos dešros
Produktas | Kalorijos | Riebalai | Baltymai | Angliavandeniai | Nauda sveikatai |
Anakardžių riešutai | 229,6 kcal | 18,4 g | 6 g | 13,2 g | Vitaminas E, kalcis, magnis, geležis, fosforas, cinkas, selenas ir kt. |
Rūkyta dešra | 407 kcal | 34 g | 23 g | 2 g | Nėra |