„Namuose turėjau soliariumo gultą ir paauglystėje labai daug degindavausi, visi mano draugai daug deginosi... visi deginosi, – T. Willoughby papasakojo CNN. – Tuo metu negalvojau apie ateitį ir apie pavojų susirgti odos vėžiu.“

Po to, kai vienai jos bendramokslių iš medicinos seserų mokyklos buvo diagnozuota melanoma, T. Willoughby, kuriai tuo metu buvo 21 m., pirmą kartą apsilankė pas dermatologą. Be abejo, jai taip pat buvo diagnozuotas odos vėžys. Dabar T. Willoughby yra 27 m., jai penkis kartus buvo diagnozuota bazalinių ląstelių karcinoma ir vieną kartą plokščiųjų ląstelių karcinoma. Pas dermatologą ji lankosi kas pusmetį arba kas metus ir kaskart per apžiūrą jai pašalinamas supiktybėjęs odos plotas.

Pernai socialiniame tinkle „Facebook“ ji paskelbė savo asmenukę ir nuo to laiko jos atvejis tapo pamokoma istorija apie soliariumų keliamą pavojų. Po vieno iš vėžio gydymų ji nusifotografavo, nuotraukoje matyti kruvinais šašais ir pūslėmis nusėtas jos veidas. Šia jos asmenuke buvo pasidalinta beveik 50 tūkst. kartų.

Tawny Willoughby  po apsilankymo pas dermatologą
„Jei kam reikia motyvacijos nesideginti soliariume – prašom! Štai kaip gali atrodyti odos vėžio gydymas, – parašė ji po nuotrauka. – Tepkitės apsauginiu kremu ir purkškitės savaiminio įdegio priemonėmis. Teturime vieną odą ir privalome ja rūpintis.“

Amerikos dermatologijos akademijos (ADA) duomenimis, odos vėžiu gyvenime suserga vienas iš penkių amerikiečių. Deginimasis soliariumuose padidina melanomos – mirtiniausios odos vėžio formos – riziką, teigia Amerikos dermatologijos akademija, ir praneša, kad daugiau nei 419 tūkstančių odos vėžio atvejų JAV kasmet sukelia būtent deginimasis soliariumuose.

ADA duomenimis, melanoma yra dažniausiai pasitaikanti jaunų žmonių (25–29 m.) vėžio forma ir antroji pagal dažnumą tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų (15–29 m.).

Apie prasidedančią melanomą gali signalizuoti apgamų ar kitų odos darinių dydžio, formos ar spalvos pokyčiai, naujo darinio susiformavimas ant odos arba negyjančios opos.

Labiausiai į visų rūšių odos vėžį linkę lengvai nudegantys, šviesių ar rusvų plaukų žmonės ir tie, kurie labai daug deginosi – ir saulėje, ir soliariumuose. Šviesiaplaukė, šviesių akių T. Willoughby atitinka visus šiuos kriterijus.

T. Willoughby, kuri dabar gyvena Alabamoje ir dirba medicinos sesele, CNN papasakojo nesitikėjusi, kad jos „Facebook“ paskyroje paskelbta asmenukė taip išpopuliarės. Bet ji džiaugiasi, kad jos istorija gali išgelbėti kieno nors gyvybę.

„Nė nebegaliu suskaičiuoti, kiek žmonių jau ja pasidalino ir man pasakė, kad nuotrauka jiems labai padėjo, – pasakoja moteris. – Džiaugiuosi, kai žmonės sako, kad daugiau nebesidegins. Man dėkoja motinos, pasidalinusios mano asmenuke su savo dukterimis. Žmonės iš mano miestelio pasakoja parduodantys soliariumo gultus.“

„Kai mokiausi mokykloje, apie ateitį negalvojau – deginausi, nes tai man atrodė normalu.“
T. Willoughby žino, kad besaikio deginimosi pasekmes ji jaus visą gyvenimą.

Jai gresia didelė rizika susirgti melanoma, bet dabar ji daro tai, ką gali (įskaitant reguliarias apžiūras) tam, kad jos vyras Cody turėtų žmoną, o jų sūnus Kaydenas – mamą.

„Mokykitės iš kitų žmonių klaidų, – rašo ji „Facebook“ svetainėje. – Neleiskite įdegiui sutrukdyti jums pamatyti savo užaugusius vaikus. Tai dabar mano didžiausia baimė, nes pati turiu dvejų metų sūnų.“


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)