Kodėl svarbu išmokti valdyti savo tarpvietę

„Dažniausiai pirmosios problemos dėl šlapimo nelaikymo moterims prasideda nėštumo metu arba po gimdymo. Taip yra todėl, kad nėštumo metu vaisius spaudžia šlapimo pūslę. Kūdikio galvutė paprastai formuojasi toje vietoje, kur yra šlapimo pūslė. Todėl neretai moterims siūloma dėvėti nėštumo korsetus, kurie šiek tiek pakelia vaisių. Mat antroje nėštumo pusėje užtenka vaisiui krustelėti, kad moteris nevalingai pasišlapintų“, - pasakojo V. Staniulevičienė.

Anot jos, iki 16-tos nėštumo savaitės problemų dėl šlapimo nelaikymo neturėtų būti. Lytiniams santykiams apribojimų taip pat nėra, jeigu nėra su pačiu nėštumu susijusių problemų – nekraujuojama, nekamuoja spazminio pobūdžio skausmai ir pan. Juolab kad 45-50 proc. nėščių moterų lytinių santykių poreikis netgi būna didesnis nei iki pastojimo. Tik pozas reikia rinktis atsižvelgiant į pilvo dydį. Pagrindinis principas – pasirinkti tokias pozas, kad nebūtų diskomforto.

Nuo 16-tos iki 32-tos savaitės taip pat neturėtų būti jokių negalavimų, tačiau kai kurioms moterims nevalingai nuteka vienas kitas lašelis. O štai paskutinis nėštumo trečdalis jau gali pateikti įvairių staigmenų. Šlapinimosi sutrikimus galima įtarti iš nuolatinio veržimo jausmo pilvo apačioje. Kai moteris nueina į tualetą, jai pavyksta išspausti vos keletą lašų, tačiau išėjusi pajunta, kad jai dar kažkas ištekėjo. Beje, nėščia moteris apie savo problemą drįsta prabilti daug dažniau nei ne nėščia.

Daliai moterų šlapinimosi problemos išnyksta ar bent jau nusikelia vėlesniam laikui, kai vėl po gimdymo atsiranda menstruacijos.

„Nėštumo metu labai svarbi mankšta, tačiau esant šlapimo nelaikymo problemai netinka joga. Jeigu šlapimo nelaikymo problemą turinti moteris pradeda lankyti jogą, problema tik didėja, nors teigiama, kad tai turėtų padėti. Taigi mankšta neturėtų būti labai intensyvi. Tiesiog būtini bent jau paprasti pasivaikščiojimai. Labai svarbu nėštumo metu daryti vadinamuosius Kėgelio pratimus, kurie stiprina dubens dugno raumenis, o taip pat labai padeda pačio gimdymo metu, nes moteris išmoksta geriau valdyti apatinės kūno dalies raumenis bei tarpvietę“, - tikino akušerė.

Moteriškos bėdos kamuoja vis jaunesnes mergaites

V. Staniulevičienės manymu, apie Kėgelio pratimus jau būtina kalbėti mergaitėms mokykloje, nes šlapimo nelaikymo amžius jaunėja. Kaltas gyvenimo būdas, ankstyvi lytiniai santykiai, apskritai prastėjanti jaunimo sveikata ir dėl to kylantys dažni šlapinimosi sistemos uždegimai.

Tiesa, akušerė nuramina: jei bent kartą gyvenime esame apsišlapinę iš juoko, nes tuo metu buvo pilna šlapimo pūslė, neturėtume rausti iš gėdos. Taip yra nutikę praktiškai kiekvienam. Kas kita, jei situacija kartojasi.

„Manau, jau mažytėms mergaitėms reikėtų aiškinti, kad jos turėtų neužsižaisti ir laiku nueiti į tualetą. Mat kai šlapimo pūslė tempiasi ir užsilaiko šlapimas, visos bakterijos, kurios turėjo pasišalinti, kyla šlapimo takais inkstų link, o tai gresia rimtomis bėdomis. Todėl ir vandens reikia gerti daug. Moterys, turinčios dirglią pūslę, riboja vandenį ir taip prisidaro dar daugiau problemų“, - aiškino medikė.

Vyrams šlapimo kvapas gali net patikti?

Ar įmanomas seksas, jei moterį vargina šlapinimosi sutrikimai? V. Staniulevičienė teigia, kad įmanomas.

„Netiesa, kad šlapimo išsiskyrimas lytinių santykių metu sutrukdo patirti orgazmą. Yra vyrų, kuriems šlapimo kvapas ir moters pasišlapinimas sekso metu patinka. Juk yra vyrų, kurie patiria orgazmą vien nuo to, kad moteris ant jų pasišlapina. Beje, nors higiena lytinių santykių metu labai svarbi, ar daug vyrų prieš seksą apsiplauna savo lytinį organą? Ar jie patys neateina su šlapimo kvapu? Juk vyrai, apsilankę tualete, lytinių organų nei plauna, nei valo. Taigi jei moteriai orgazmo metu išsiskiria keli lašai šlapimo, dėl to net nereikėtų prisikabinti“, - įsitikinusi medikė.

Pasak akušerės, jei partneriai nesirūpina lytinių organų higiena, susirgti šlapimo sistemos organų ligomis – vieni juokai. Šlapimo kanalas pakankamai trumpas ir yra prie pat lytinių organų, taigi bakterijos į organizmą patenka labai lengvai. Rizika dar labiau didėja, kai įprastas lytinis aktas derinamas su analiniu seksu.

„Kai niekaip nepavyksta išgydyti uždegiminių procesų, moters iš tiesų tenka klausti nepatogių klausimų apie jos lytinio gyvenimo įpročius“, - teigė pranešėja.

Specifinių sekso pozų, kurių metu nebūtų liečiama šlapimo pūslė, nėra. Ji spaudžiama visais atvejais. Tiesa, pozoje, kai moteris ant viršaus, spaudimas yra mažiausias. Saugiausias šiuo atžvilgiu yra klitorinis orgazmas. Kai susitraukia klitoris, susitraukia ir visi raumenėliai, esantys aplink jį.

Po gimdymo pirmi lytiniai santykiai turėtų būti po 6 savaičių

Akušerės teigimu, po gimdymo saugūs lytiniai santykiai galimi maždaug po 6 savaičių. Tuomet jau būna sugiję visi įplyšimai, visiškai užsidaręs gimdos kaklelis. Tačiau įvairiose tautose egzistuoja savi papročiai šiuo klausimu.

Čigonės per 24 val. po gimdymo turi būtinai turėti lytinių santykių, nes tikima, kad taip moteris apvaloma. Musulmonas su pagimdžiusia moterimi nesimylės tris mėnesius. Europoje yra nemažai moterų, kurios po gimdymo gan greitai sugalvoja, kad joms reikalingas seksas. O vyrai dažniausiai tai daryti gali bet kada, jiems visiškai nesvarbu, kad moteris kraujuoja. Lietuvės dažniausiai išlaukia 4 savaites, iki šešių neištveria, nors gimda visiškai išsivalo per 6-7 savaites“, - teigė V. Staniulevičienė.

Įdomu, kad apie 10 proc. porų turi lytinį aktą prieš važiuodamos gimdyti, kad gimdymo metu greičiau atsivertų gimdos kaklelis. Pasak akušerės, kai gimda būna jau pasiruošusi gimdyti, tačiau vis dar neprasideda natūralūs sąrėmiai, iš tiesų rekomenduojami lytiniai santykiai, nes vyriškas baltymas padeda sutraukinėti gimdos raumenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (563)