Tikrai negalime garantuoti, kad sraigių masažas daugeliui bus priimtinas, tačiau šiuo metu jis sparčiai populiarėja. „The Huffington Post“ siūlo apžvelgti įdomiausias naujoves.

Kava su sviestu

Kas tai? Iš antsvorio turinčio virtęs sveiko gyvenimo būdo propaguotoju verslininkas Dave’as Asprey 2009 m. tapo „Bulletproof“ kavos pradininku. Ši kava gaminama iš rūpaus malimo kavos pupelių, 2 šaukštų nesūraus sviesto ir 1-2 šaukštų trigliceridinio aliejaus. D. Asprey internetu pradėjo prekybą šia kava 2012 metais, o šiais metais Los Andžele duris atvers pirmoji pasaulyje šios kavos parduotuvė.

Kodėl žmonės tai daro? Nes tai suteikia energijos visai dienai. Gydytojas Frankas Lipmanas, dirbantis su aktore Gwyneth Paltrow, papasakojo, kad 450 kalorijų turintis gėrimas – tobulas pasirinkimas minčių skaidrumui ir bendram žvalumui užtikrinti.

Ar tai veiksminga? Majo klinikinei sveikatos programai vadovaujantis Gydytojas Donaldas Hensrudas į tai žvelgia skeptiškai. „Bulletproof“ kava kelia dvigubą pavojų“, - įsitikinęs jis. „Ji ne tik turi daug kalorijų ir sočiųjų riebalų ir mažai maistingųjų medžiagų, tačiau vartojama vietoje pusryčių, o būtent taip ir yra rekomenduojama, užkerta kelią organizmui gauti reikiamą maistingųjų medžiagų kiekį iš sveikų pusryčių“, - mano D. Hensrudas.

Svirplių miltai

Kas tai? Tai – į miltus sutrinti svirpliai. Svirplių miltai naudojami maistingiems baltymų batonėliams, desertams gaminti.

Kodėl žmonės tai daro? Svirpliuose yra daug geležies, B12 vitamino ir baltymų. Be to, juose baltymų daugiau nei piene. Taigi kodėl gi nepakeitus pieno produktų svirpliais?

Ar tai veiksminga? D. Hensrudas ši produktą vertina šiek tiek optimistiškiau. Nors jis mano, kad pagrindiniai baltymų šaltiniai – lašiša ir vištiena – yra neabejotinai puikus pasirinkimas, svirplių miltai taip pat turi teisę egzistuoti. 

„Galimi privalumai – didesnis baltymų kiekis nei kituose gyvulinės kilmės baltymuose. Be to, šis produktas kur kas draugiškesnis aplinkai ir ekologiškesnis“, - patikino jis. „Žmonės turi įveikti išankstinius nusistatymus. Žinojimas, kad tai – perdirbtas ir išgrynintas produktas, o ne paprasčiausi nuo žemės surinkti svirpliai, turėtų padėti. Kalbant apie ekologiškumą, šis produktas turi potencialo padėti besivystančių šalių bendruomenėms visame pasaulyje vartoti daugiau baltymų“, - samprotavo D. Hensrudas. 

Išskirtinės veido kaukės

Kas tai? Žmonės renkasi veidui skirto sraigių masažo procedūrą. Atliekant šį masažą sraigės šliaužioja žmogaus veidu 45 minutes, o 14 tūkst. mažyčių sraigių dantukų palieka ant veido mažus įbrėžimus.

Kodėl žmonės tai daro? Sraigių gleivėse gausu maistingųjų medžiagų ir antioksidantų, kurie padeda išsaugoti jaunystę.

Ar tai veiksminga? Dermatologai šias procedūras linkę vertinti kur kas mažiau optimistiškai.

Blaivūs rytiniai vakarėliai

Kas tai? Į blaivius vakarėlius žmonės renkasi 7 val. ryto. Aukštakulnius jie keičia patogiai batais, o alkoholinius gėrimus ir narkotikus – kava ir grūdų pagrindu pagamintais gėrimais.

Kodėl žmonės tai daro? Tai suteikia energijos. Žmonės linksminasi, susiranda naujų draugų, šoka skambant šauniai muzikai, o tai – puiki kardiotreniruotė išvengiant pagirių ir nemiegotų naktų. „Iš esmės tokie vakarėliai turi daugybę privalumų ir jokių neigiamų pasekmių“, - įsitikinusi tokiuose vakarėliuose besilankanti Rachel Abbott.

Ar tai veiksminga? Kodėl gi ne? Tai puikus būdas pasimankštinti, puikus įprotis linksmintis tiems, kas daug dirba ir privalo visada būti puikios formos.

Kokosų aliejus visur ir visada

Kas tai? Viskas prasidėjo nuo į kavą dedamo kokosų aliejaus, tačiau tai buvo tik pradžia. Šis aliejus dažnai naudojamas burnai skalauti. Rekomenduojama burną šiuo aliejumi skalauti 20 minučių, o taip pat naudoti kokosų aliejų vietoje makiažo valiklio. Be to, kokosų aliejus puikiai tinka gaminant maistą ir ruošiant veikus kokteilius.

Kodėl žmonės tai daro? Nes šis produktas labai naudingas sveikatai – turi gerojo cholesterolio, priešmikrobinių medžiagų ir antioksidantų.

Ar tai veiksminga? Gydytojai mano, kad būtina atlikti daugiau tyrimų ir tik tada galima bus patvirtinti arba paneigti įsitikinimą dėl šio produkto naudingumo.

Kaulų nuoviras

Kas tai? Kaulų sultinys ruošiamas iš paukštienos, jautienos ar žuvies kaulų, kurie verdami tol, kol suyra. Sultinio virimas gali trukti nuo dviejų iki 48 valandų, tačiau dabar jau yra tokiu nuoviru prekiaujančių restoranų.

Paleoantropologiniai tyrimai
Kodėl žmonės tai daro? Nuovirą vartojančiųjų plaukai tampa blizgesni, pagerėja virškinimas, sumažėja sąnarių skausmas ir uždegimai.

Ar tai veiksminga? Dalis specialistų abejoja kaulų nuoviro teikiamais privalumais, viršijančiais paprasto sultinio teigiamą poveikį žmogaus organizmui. „Tai nėra stebuklinga priemonė, kaip mėginama teigti, tačiau vis dėlto šis produktas organizmui yra naudingas“, - mano dietologas, knygos „The Flexitarian Diet“ autorius Dawnas Jacksonas Blatneris. „Jis drėkina, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, iš kaulų yra gaunamas kolagenas ir baltymai, padedantys išsaugoti sveikus kaulus, sąnarius ir odą“, - patikino jis.

Medžio anglis

Kas tai? Žmonės geria aktyvuotos akmens anglies kapsules, kurios šiek tiek skiriasi nuo anglių, kurias metame į kepsnines.

Kodėl žmonės tai daro? Daugelis mano, kad tai padeda detoksikuoti organizmą tais atvejais, kai suvartojama per daug alkoholio ar persivalgoma, o taip pat ir tada, kai reikia papildomos energijos. 

Ar tai veiksminga? D. Hensrudas nėra linkęs vertinti to pernelyg teigiamai. „Tai vadinama vaistu nuo pagirių, bet tai negali būti veiksminga, nes kenčiančio nuo pagirių žmogaus organizmas jau būna įsisavinęs alkoholį. Be to, aktyvuota medžio anglis nėra medžiaga, absorbuojanti alkoholį“, - patikino jis. „Tokia anglimi prekiaujama kaip priemone nuo vidurių pūtimo, tačiau kažin ar ši priemonė nėra efektyvi. Egzistuoja šiek tiek duomenų, įrodančių, kad anglis gali mažinti cholesterolio kiekį, tačiau yra daug efektyvesnių ir paprastesnių būdų pasiekti šį rezultatą“, - neabejoja D. Hensrudas. Be to, organizmo detoksikacija vyksta natūraliai – nereikia jokios anglies, sulčių ar kitų dalykų.

Sugrįžimas į laukinę gamtą

Kas tai? 36-erių Danielio Vitaliso pradėta sugrįžimo į laukinę gamtą teorija siekia grąžinti žmones į urvinius laikus, kai buvo medžiojama, renkamos gamtos teikiamos gėrybės, laiką žmonės leido po saule, gėrė vandenį iš natūralių šaltinių.

Kodėl žmonės tai daro? Tam, kad pakeistų gyvenimo būdą, prie kurio yra pripratę. Per daug laiko praleidžiame priešais televizorių ekranus. Be to, vertėtų nepamiršti dirbtinio apšvietimo ir perdirbtų maisto produktų.

Ar tai veiksminga? Didžiausi pokyčiai įvyktų tuo atveju, jei grįžtume gyventi į laukinę gamtą, o būtent taip kai kurie šios teorijos šalininkai ir pasielgė. 

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)