Kai kurie net ir 80 metų sulaukę asmenys gali džiaugtis praktiškai idealia atmintimi – tokia, kokia buvo prieš gerus tris dešimtmečius. Tokie žmonės (angl. SuperAgers arba žmonės, turintys nesenstančias smegenis) pirmą kartą mokslininkų buvo aprašyti 2007 metais. Išsamų darbą šia tema parengė Šiaurės Vakarų kognityvinės neurologijos ir Azlheimerio ligos centro mokslininkų komanda.

3 esminiai skirtumai

Naujas leidinyje „Journal of Neuroscience“ paskelbtas tyrimas – pirmasis, analizuojantis žmonių, turinčių nesenstančias smegenis, ir jų bendraamžių smegenų skirtumus. Mokslininkai įvardijo juos tris:

1) Didesnio tankio smegenų žievė;
2) Pastebimai mažesnis neurofibrilių rezginių (tai vienas iš pirminių Alzheimerio ligos požymių) kiekis;
3) Konkretaus neurono – vadinamojo von Economo neurono – gausa. Būtent šis neuronas mokslininkų siejamas su didesniu socialiniu intelektu.

„Lyginant su eiliniais tokio pat amžiaus garbaus amžiaus žmonėmis, vadinamųjų nesenstančių smegenų turėtojų smegenys arba veikia kitaip, arba išsiskiria struktūriniais skirtumais. Gali būti vos vienas tokį skirtumą lemiantis veiksnys, pavyzdžiui, konkretus genas, arba gali būti kelių veiksnių kombinacija“, – tvirtina vienas iš tyrimo autorių ir Kognityvinės neurologijos ir Alzheimerio ligos centro profesorius Changizas Geula. 

„Jeigu mums pavyktų tuos veiksnius aiškiai identifikuoti, sužinoti daugiau nesenstančių smegenų paslapčių, vėliau galbūt galėtume parengti strategijų, kaip paprastiems garbaus amžiaus žmonės išsaugoti kognityvines funkcijas. Galbūt ateityje pavyktų rasti būdų, kaip gydyti demenciją“, – tvirtina vienas iš tyrimo autorių Tamaras Gefenas.

Ką atskleidžia smegenų tyrimai?

Smegenų magnetinio rezonanso tomografija atskleidė, kad žmonių, kurių kognityvinės funkcijos tarsi nepavaldžios laikui, smegenų priekinė juostinė smegenų žievė (angl. anterior cingulate cortex) pastebimai tankesnė nei tokio paties amžiaus eilinių senjorų. Taip pat pastebėta, kad minėtosios smegenų srities tankis didesnis ir nei žymiai jaunesnių – vidutinio amžiaus (50-60 metų) – žmonių.
Priekinė juostinė smegenų žievė su atmintimi tiesiogiai susijusi per tokias svarbias funkcijas kaip kognityvinė kontrolė, vykdomoji funkcija, konfliktų sprendimas, motyvacija ir ištvermė.

Penkių vadinamųjų nesenstančių smegenų turėtojų smegenų tyrimai atskleidė, kad jų priekinėje juostinėje smegenų žievėje yra net 87 proc. mažiau neurofibrilių rezginių nei pas tokio pat mažiaus kontrolinės grupės žmones ir net 92 proc. mažiau minėtųjų rezginių nei pas žmones, turinčius lengvų kognityvinių sutrikimų. Neurofibriliai smegenų rezginiai, sudarantys standžius baltyminius pluoštus, spaudžia ir galiausiai pražudo neuronus.

Lyginant su to paties amžiaus kontrolinės grupės savanorių ir tų, kurie turi lengvų kognityvinių sutrikimų, smegenimis, nesenstančių smegenų turėtojų priekinėje juostinėje smegenų žievėje yra nuo trijų iki penkių kartų daugiau von Economo neuronų.

„Manoma, kad von Economo neuronai atlieka vieną svarbiausių vaidmenų greitai perduodant svarbią informaciją, o tai greičiausiai ir lemia geresnę atmintį“, – įsitikinęs Ch. Geula.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)