Ministrų kabinetas renkasi po to, kai buvo paskelbta apie atnaujinamą Lietuvos vidinių Europos Sąjungos sienų su Lenkija ir Latvija kontrolę.

Maža to, šeštadienį šalyje buvo patvirtinti dar du nauji koronaviruso atvejai Klaipėdoje ir Vilniuje. Iki šiol Lietuvoje yra patvirtinti aštuoni koronaviruso atvejai.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), šeštadienį nustatytas dar vienas koronaviruso atvejis vyrui, grįžusiam iš Italijos, jis izoliuotas ir gydomas Santaros klinikose.

20 val. Vyriausybė priims nutarimą

Vyriausybėje surengtoje konferencijoje premjeras pateikė visas detaliausias žinias, kaip jau netrukus keisis gyvenimas Lietuvoje.

„Sprendimai nėra paprasti. Šiandien – nauja situacija. Turime aštuonis atvejus, kyla didžiulė grėsmė paplitimo tarp piliečių, todėl Vyriausybė privalo imtis kitų įstatymuose numatytų veiksmų.

Pirmiausia įsigalios sprendimas užsieniečiams įvykti į Lietuvą visomis transporto rūšimis per visus pasienio punktus. Išimtys bus taikomos tik komercinę veiklą taikomoms transporto priemonėms, būtinų prekių pristatymą, taip pat įgulos narius, LR šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi Lietuvoje ir t.t.
S.Skvernelis

Tikėtina, kad 20 val. Vyriausybė priims nutarimą paskelbti karantiną visoje Lietuvoje.

Pirmiausia įsigalios sprendimas užsieniečiams įvykti į Lietuvą visomis transporto rūšimis per visus pasienio punktus. Išimtys bus taikomos tik komercinę veiklą taikomoms transporto priemonėms, būtinų prekių pristatymą, taip pat įgulos narius, LR šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi Lietuvoje ir t.t.

Paliekama galimybė LR piliečiams grįžti į šalį, jų šeimos nariams“, – konferencijoje sako S. Skvernelis.

Vyriausybė pirmadienį tvirtins ekonomikos skatinimo planą, jo vertė – bent milijardas eurų

Vyriausybė pirmadienį planuoja patvirtinti mažiausiai vieno milijardo eurų vertės ekonomikos skatinimo planą, siekiant padėti verslui sumažinti neigiamus padarinius dėl koronaviruso sukeltos krizės.

„Vyriausybė pirmadienį posėdyje patvirtins ekonominį skatinimo, palaikymo ir kompensavimo paketą privačiam verslui, susijusiam tiek su šių ribojimų taikymu, tiek su kitais sunkumais, kurie patiriami dėl procesų, susijusių su koronaviruso plitimu tiek Europoje, tiek pasaulyje“, – šeštadienio vakarą žurnalistams pranešė premjeras S. Skvernelis.

„Kalbame apie ne mažesnę kaip milijardo eurų sumą“, – pridūrė ministras pirmininkas.

Siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą, nuo pirmadienio Lietuvoje svarstoma įvesti karantiną. Vyriausybė dėl to ketina apsispręsti šeštadienio vakarą šaukiamame posėdyje.

Ribos keleivių skaičių, keisis darbo laikai

Jis taip pat patvirtino, kad bus ribojamas keleivių skaičius autobusuose, keisis darbas grožio įstaigose. Taip pat keisis situacija pasienio punktuose.

„Paliekama galimybė LR piliečiams grįžti į šalį, jų šeimos nariams. Siūloma priimti sprendimus sumažinti pasienio punktus, per kuriuos bus galima atvykti į LR. Konkretus sąrašas bus paskelbtas priimant Vyriausybės nutarimą. Išvykimas Lietuvos piliečių į užsienį visais galimais būdais į valstybes, kurios yra ypač paveiktos virusos, bus draudžiamas.

Judėjimas šalies viduje tarpmiestiniais autobusais ir traukiniais. Siūlomas intensyvumo dalinis ribojimas. Tai reiškia, kad pagal susisiekimo ministro patvirtintą tvarką, bus apribotas keleivių skaičius tiek autobusuose, tiek traukiniuose, išlaikant maksimaliai saugų atstumą tarp žmonių ir taikant būtinas prevencines priemones“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

„Tokia pati rekomendacija bus savivaldybių administracijoms, kad panašus kriterijus būtų taikomas ir miesto transportui. Tarpmiestiniui transportui bus reikalavimas nevežti stovinčių keleivių.

Taip pat bus uždraustas kruizinių laivų patekimas į LR Klaipėdos jūrų uostą.

Saulius Skvernelis

Siūloma maksimaliai Lietuvos valstybės ir savivaldybių įstaigoms, taip pat valstybės įmonėms, maksimaliai taikyti nuotoliniu darbo organzavimo. Tokia pati rekomendacija taikoma ir privačiam verslui.

Visos viešo administravimo įstaigos privalės teikti tik būtinas paslaugas, jei tai nėra ekstremali būtina paslauga, ji nebus teikiama arba bus teikiama nekontaktiniu būdu, t. y. naudojantis el. valdžios suteikiamomis galimybėmis ir pan.“, – toliau kalbėjo S. Skvernelis. „Dėl viešo gyvenimo: priėmus nutarimą, siūloma, kad būtų nuotraukiami visi vieši renginiai, nebeskaidant į uždarus ir atvirus, neberibojant jokio žmonių skaičiaus.

Poilsio ir apgyvendinimo paslaugos teikiančios įmonės, t. y. viešbučiai ir sanatorijos, yra stabdomos, tačiau draudimas įsigaliotų teikiant atitinkamas paslaugas – SPA, reabilitacijos, jei tai nėra susiję su gydymo funkcija.“

„Turėtų būti draudžiamas lankymasis visose stancionariose socialinių paslaugų įstaigose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose. Taip pat bus visapusiškas draudimas lankytis kalinimo įstaigose.

Įpareigojimai vidaus reikalų sistemos įstaigoms: jei bus priimtas Vyriausybės nutarimas ir paskelbtos visoje šalyje karantino sąlygos, įsigalioja teisiniai ribojimai. Už jų nevykdyma numatyta administracinė ir baudžiamoji atsakomybė. Policija įpareigota kontroliuoti“, – kalbėjo premjeras.

Atvykstantieji turės izoliuotis

Tie asmenys, kurie atvažiuos į Lietuvą, turės būtinai izoliuotis, tikino premjeras.

„Kuo mažiau socialinių kontaktų ir aktyvumo, tuo didesnė sėkmė, kad mes suvaldysime plitimą šalies viduje. (...) Visiems, grįžtantiems į Lietuva bus taikomas izoliavimas su atsakomybe už šito režimo nesilaikymą. Tai nebus rekomendacija, tai bus nurodymas, kurį kontroliuos policijos pareigūnai“, - sako S. Skvernelis.

Tikėtina, kad mūsų pliečiams įsigalios draudimas išvykti į visas šalis, išskyrus tais atvejais, kai privalo vykdyti savo funkcijas, t. y. dirba užsienio valstybėse ir pan. Dėl individualių išimčių reikės kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą.

Tikina, kad maisto nepritrūks

„Kontaktuojame su maisto tiekėjais, prekybos centrais. Jokios grėsmės, kad šalyje pritrūktų maisto produktų nėra, nes, kaip jau minėjau, ribojimų dėl prekybos ir įsigijimo maisto produktų nėra taikoma. Todėl tikrai nereikėtų pasiduoti norui ir panikai daugiau užsipirkti produktų.

Turime patikinimą, kad produktų nepritrūks, nebent bus perkama neadekvačiais kiekiais, tuomet tiekimai gali būti sutrikę. Noriu pabrėžti, kad komercinis transportas, prekybos susisiekimas nėra stabdomas“, - akcentuoja S. Skvernelis.

Ar planuojama keisti tvarką, kad žmonės galėtų laukti tyrimo atsakymo namie, premjeras komentuoja, kad tai priklausys nuo medikų specialistų. „Priklausomai nuo ligos plėtros, ko gero, bus tokios galimybės sudarytos, kad žmonės galėtų laukti atsakymų ir namuose. Priklausomai nuo to, koks bus pacientų skaičius“, - sako S. Skvernelis.


Situaciją dėl koronaviruso telefonu S. Skvernelis aptarė su Lenkijos premjeru

Vyriausybė pranešė, kad premjeras S. Skvernelis telefonu kalbėjo su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu ir aptarė situaciją dėl koronaviruso.

„S. Skvernelis paprašė Lenkijos premjero užtikrinti galimybę Lietuvos Respublikos piliečiams sudaryti sąlygas grįžti į Lietuvą per Lenkijos teritoriją. Lenkijos Vyriausybė patikino spręsianti šį klausimą. Sutarta palaikyti nuolatinį kontaktą“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo (VESOC) sprendimu, į Lietuvoje naudojamą paveiktų teritorijų sąrašą penktadienį buvo įtraukiamos dar aštuonios šalys: Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

Iki tol rizikingomis buvo paskelbta dešimt šalių: Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir Italija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (732)