Komitetas trečiadienį nagrinėjo tuberkuliozės protrūkio atvejį Skuode, kai tuberkulioze šiais mokslo metais susirgo dvi mokinės, o po to paaiškėjo, kad atvira tuberkuliozės forma serga mokytoja.

„Šiandien 568 vaikams atliktos Mantu reakcijos, teigiami rezultatai pirmose–ketvirtose klasėse yra keturi, o penktose–aštuntose klasėse – 73, iš viso teigiami 77“, – sakė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro direktorius.

Pasak jo, trylikai vaikų pasiūlyta profilaktiškai gydytis ligoninėje, iš jų penki atsisakė. Taip pat pleurografiškai patikrintas visas mokyklos personalas.

Švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina sakė, kad tuberkuliozės protrūkį Skuode lėmė ir aplaidus pačios mokytojos požiūris į savo sveikatą. Kaip teigė viceministrė, nors mokytoja turėjo dirbti mokykloje leidžiantį sveikatos pažymėjimą, vėliau pradėjus ieškoti ligos židinio paaiškėjo, kad pakitimai jos plaučiuose buvo pastebėti dar prieš dvejus metus, o sveikatos būklė jau buvo atkreipusi ir aplinkinių dėmesį.

Pasak N. Istominos, po to, kai Skuodo Bartuvos progimnazijoje susirgo dvi mokinės – viena rugsėjo, o kita lapkričio mėnesį, pradėta aiškintis užkrato šaltinis. „Užsikrėtė du vaikai, vienai rugsėjo mėnesį buvo nustatyta tuberkuliozė, kitai - lapkritį, jau tada pradėjo ieškoti, kas dar gali būti, kartu su gydytoju peržiūrėjo korteles, ir vienos mokytojos rado įrašą, pačioje kortelėje, kad buvo pakitimai plaučiuose, tuberkuliozė nebuvo nustatyta“, – po posėdžio BNS sakė viceministrė.

„Šiuo atveju, kadagi buvo pakitimai plačiuose, paragino padaryti nuotrauką, ir tą pačią dieną, kai padaryta nuotrauka, mokytoja atsidūrė ligoninėje“, – sakė viceministrė. „Mokytoja nežinojo (kad serga tuberkulioze), bet buvo kosulys, kurį pastebėjo aplinkiniai, ir tikrai turėjo kolegos, aplinkiniai pasakyti, kad kreiptųsi pas gydytoją, o žmogus jautėsi blogai, bet nesikreipė, todėl gavome tokią situaciją“, – apgailestavo ministerijos atstovė.

Posėdyje dalyvavęs Skuodo meras Petras Pušinskas tvirtino, jog šiuo metu situacija dėl tuberkuliozės yra suvaldyta

„Skyrėme sumą dezinfekuoti patalpos mokykloje, manau, situaciją suvaldėme. Visa aplinka ištirta, tiek šeimos nariai, tiek visas mokyklos kolektyvas“, – sakė meras.

Lietuvoje pernai dėl tuberkuliozės buvo nepatikrinta pusė vaikų, kuriems tai turėjo būti padaryta – įodinis tuberkulino mėginys (Mantu testas) buvo atliktas kiek daugiau nei 31 tūkst. vaikų, tačiau tai tik pusė visų, kuriems toks mėginys turėjo būti atliktas. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos 2002 metais nustatytą tvarką, šis mėginys turi būti kasmet atliekamas 7 metų amžiaus vaikams, taip pat vaikams, priklausantiems rizikos grupėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (555)