Ligonė Irena sako, kad matė, kur įsisiurbė erkė. Pati ją ir ištraukė ir nuo tos dienos sveikata vis blogėjo. Raudo įkasta vieta, baisiai skaudėjo galvą. Ligoninėje ištirta, kad viena erkė moterį užkrėtė ir Laimo liga, ir erkiniu encefalitu. Taip būna, tačiau retai, sako ligonę gydanti infektologė Judita Minickaitė-Katinienė. 

Tuo metu pati Irena dejuoja, kad jos neapsaugojo skiepai nuo encefalito. Moteris prieš 4 dienas buvo pasiskiepijus. Gydytoja sako, kad skiepas nespėjo suveikti ir čia pat svarsto, kad ir suleidus visų trijų skiepų kursą būna, kad žmogaus nuo erkinio encefalito tai neapsaugo. 

„Jeigu yra gretutinės ligos, kai vaistai slopina imuninę sistemą – tai ir po dviejų vakcinų gali nesusidaryti antikūnių reikiamas kiekis ir galima susirgti, nežiūrint, kad skiepijosi. Ne vakcina kalta, o žmogaus organizmo ypatumai“, - sako J. Minickaitė-Katinienė. 

Laukiama dar vieno šiauliečio tyrimų atsakymų - vyriškiui taip pat įtariamas erkinis encefalitas. O štai Akmenės rajono gyventojos gyvybės išgelbėti nepavyko. Moteris, maždaug prieš mėnesį atvežta su aiškiais encefalito simptomais, reanimuota, deja, prieš savaitę nuo komplikacijų mirė. Medikai dar aiškiai neįvardijo mirties priežasties, bet tvirtai teigia, kad moteris susirgo encefalitu, o tada jau prasidėjo ir kitos, labai rimtos sveikatos bėdos.

Medikai sako, kad nuo erkių reikia saugotis ir skiepais, ir liaudiškom priemonėm. 

Skiepų nuo Laimo ligos iš vis nėra. Taigi, kaime, sodybose, miškuose reikia naudoti erkes atbaidančius purškiklius, apsirengti taip, kad erkė neįlįstų po rūbais. Dėvėti ilgas kelnes, jas sukišti į kojines, rankovių rankogalius tvirtai užsegti. Vienas neatsargus pasivaikščiojimas erkėtoje pievoje ir liga gali sugadinti visą gyvenimą. Persirgus encefalitu gali pasireikšti paralyžiai, ilgalaikiai galvos skausmai, dėmesio, miego sutrikimai. Nors Laimo liga gydoma lengviau, nei encefalitas, Laimo liga galima užsikrėsti kasmet - persirgus imunitetas nesusidaro.

Šalyje kasmet mažiausiai vienas žmogus nuo erkinio encefalito miršta. Laimo liga perserga tūkstančiai. Tokių ligonių pernai Lietuvoje buvo 2257, erkiniu encefalitu persirgo 353, vienas jų mirė.

Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad erkių mažiau ten, kur pievos šienaujamos. Bet susirgusi Irena sako, kad jos sodybos aplinka tvarkoma, o erkių - lyg lašų po lietaus. Dėl to moteris ir skiepijosi. Medikai sako, kad panašiais atvejais patikimiau skiepytis dar žiemą, o ne prieš vasarą, kaip Irena. Reikia laiko, kad skiepai suveiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)