Du kartus per savaitę į Visuomenės sveikatos biurą Pasvalyje nemokamai mankštintis susirenka būrys įvairaus amžiaus moterų, kurios bent trumpam pamiršta buities darbus.

„Mielai einu, esu patenkinta, stengiuosi kuo daugiau kolegių atsivesti“, – teigė sportuoti ateinanti moteris.

„Ateinu sveikatos, jėgos pasisemti, kaulus išjudinti“, – sakė kita pasvalietė.

Vesti mankštos iš Kupiškio į Pasvalį važinėjanti specialistė sako, kad tokių entuziasčių, kaip čia, dar reikia paieškoti.

„Pratimus tam ir rodome, kad žmonės įsisavintų ir namuose galėtų daryti, su kilimėliais ir lazdelėmis“, – kalbėjo ergokineziterapeutė Andželika Tutinienė.

Visuomenės sveikatos biuro darbuotojai sako, kad įtikinti žmogų, jog sveikata, darbingumas ir gyvenimo kokybė priklauso nuo jo paties, nelengva. Pasak specialistų, 50 proc., ar būsime sveiki, priklauso nuo gyvensenos, dvidešimt – nuo aplinkos ir tik 10 proc. – nuo sveikatos apsaugos sistemos.

„Dviratininkų tikrai daugiau matau, kai pati važiuoju, ir man taip smagu žiūrėti. Ir dėl šiaurietiško ėjimo nebėra kikenimo, nes bendruomenės žmonės sakydavo, kad bijo kaimynų reakcijos, nes jie kikena“, – teigė Pasvalio savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Vilma Jankevičienė.

Pirmieji Visuomenės sveikatos biurai prie savivaldybių įkurti prieš šešerius metus. Tuomet abejota, ar jie reikalingi. Tačiau dabar Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai teigia jau matantys teigiamus pokyčius. Pavyzdžiui, Klaipėdos rajone pagerėjo moksleivių gyvensena, pagal tyrimus – mažiau rūkoma ir geriama. Esą mokyklose dirbantys sveikatos specialistai, pradėję dirbti Visuomenės sveikatos biuro komandoje, teikia kokybiškesnes paslaugas.

Dėl lėšų stygiaus visuomenės sveikatos centrų iki šiol neįkūrė Mažeikių, Raseinių ir Šiaulių rajonų savivaldybės.

Sveikatos apsaugos ministerija kiekvienais metais sudaro su savivaldybėmis sveikatinimo veiklos sutartį. Sveikatos ministerija šiai veiklai skiria 4 mln. litų. Tai reiškia, kad tos savivaldybės, kurios neturi tų institucijų ir nesudariusios sutarties, jų gyventojai tų paslaugų negauna ir negauna tų papildomų lėšų, kurias galėtų gauti iš Sveikatos apsaugos ministerijos“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

2013-ieji paskelbti sveikatingumo metais. Numatyta daugybė priemonių, kaip skatinti fizinį aktyvumą, ugdyti mokinių ir jaunimo požiūrį į sveiką gyvenseną. O specialistai primena: pradėti judėti niekada nevėlu.