„Mes esame didžiausias Skubios pagalbos skyrius ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Ir iš tikrųjų sulaukiame didelio pacientų kiekio, kurie kreipiasi skubios pagalbos“, – LNK žinioms sakė RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas.

Paulius Uksas

Nuolat važiuoja ir greitosios pagalbos automobiliai, tačiau vėlų sekmadienio vakarą atvažiavusios brigados stovėjo spūstyje.

„Buvo iš tikro net 9 brigados, kurios negalėjo patekti į RVUL“, – pasakojo Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties Vilniuje laikinoji vadovė Natalija Jasinskienė.

Vienas tokių pacientų – pusę vienuoliktos vakaro atvežtas vyras su galvos trauma. Jį kartu su greitosios brigada personalas išprašė lauk.

„Nepriėmė pacientų iš mūsų brigadų“, – teigė N. Jasinskienė.

Natalija Jasinskienė

Atvykę savo transportu, tikinama, buvo priimti.

Ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėjas sako, kad didžiausią Baltijos šalyse Skubios pagalbos skyrių paralyžiavo trys pacientai.

„Trys pacientai, kurie pateko į reanimacinę palatą: vienas patyrė politraumą, du – insultą. Bet yra ir visa kita dalis pacientų, kurie kreipiasi į Skubią pagalbą: terapinio, chirurginio, traumatologinio profilio pacientai. Sekmadienio vakaras ne retai būna įtemptas“, – patikino P. Uksas.

Pacientai nebuvo priimti, nors skyrius buvo pustuštis.

„Šita situacija yra tokia ledkalnio viršūnė. Ji atskleidžia bendrą GMP, nors nesinori taip vadinti, bet betvarkę. Yra daug kritinių atvejų, kai nesusikalba dvi įstaigos“, – komentavo sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Bagdonas.

Tomas Bagdonas

Anot stoties vadovės, iš ligoninės tą vakarą sukaukė ultimatumo: kol neišveš pacientų – vieno atgal į Zarasus, kito – atgal į Molėtus, tol nauji pacientai nebus priimti.

„Tas pervežimas buvo priimtas ir turėjo būti vykdomas, bet ultimatumo tvarka nurodyta, kad nepriiminės mūsų pacientų“, – prisiminė N. Jasinskienė.

Ligoninės versija kitokia.

„Skambina greitosios pajėgų valdytoja beveik 21 val. Mes nekėlėme ultimatumo. Mes prašėme greitosios pagalbos pervežti pacientus į jų gydymo įstaigas, kur jiems numatyta lova, vieta ir kur jie gali gauti stacionarines paslaugas“, – sakė P. Uksas.

Iki Zarasų – pusantro šimto kilometrų, tad atlikti taksi funkciją brangu. O ir pacientas galiausiai iš ligoninės pasišalino.

Dėl kuriozinės situacijos vėlų vakarą greitosios medicinos pagalbos stoties vadovai kreipėsi į ministeriją.

„Pradėjome tyrimą. Pirminiais duomenimis, RVUL buvo didžiulis apkrovimas – visos vietos užimtos. Ligoninė informavo GMP tarnybą, kad negali priimti tų pacientų, kuriuos reikia guldyti į ligonines, kitus visus galėjo priimti“, – sakė T. Bagdonas.

Ir čia versijos skiriasi. LNK žinioms skyriaus vadovas sakė, kad skyrius užsikimšo dėl trijų pacientų skubios pagalbos, o ministerijai, kad nebuvo lovų stacionare. Apie pusę dvyliktos staiga lovų atsirado ir greitųjų atvežti pacientai buvo priimami įprasta tvarka.

„Mano įsitikinimu, tai prieštarauja pacientų interesams, todėl tikrai taip negali daryti ligoninė“, – įvertino N. Jasinskienė.

Anot GMP stoties vadovės, tai – ne pirmas kartas, kuomet nepavyksta susikalbėti su ligonine.

„Yra ne vienas atvejis, kai užsako pervežimą į kito miesto ligoninę, tikina, kad Vilniaus mieste visos vietos, skirtos tokiems ligoniams, užimtos. Tačiau patikrinus pasirodo, kad vietų yra“, – teigė N. Jasinskienė.

Ministerija žada, kad įgyvendinus skubios pagalbos reformą situacija turėtų pagerėti.

Visą LNK žinių siužetą galite matyti čia: