Per 2 metus – 2 dioptrijos

Kaip DELFI pasakojo vilnietė Jovita, jai pradėjus dirbti moderniame biure, regėjimas per porą metų nukrito net 2 padalomis. Jei anksčiau moteriai reikėjo –4 dioptrijų linzių, šiandien ji gerai mato tik su –6 dioptrijų akiniais.

Jos akių gydytoja primygtinai patarė nedėvėti linzių biure. Dėl kondicionierių išsausėjęs oras ir taip jas alina, o kondicionierių ir linzių derinys – dar pavojingesnis.

„Po kiekvieno apsilankymo pas gydytoją visada prisiperku lašų akims, bet reguliariai lašinti neturiu kantrybės. Taip jie ir sugenda“, - prisipažino moteris.

Tiesa, prastėjančio regėjimo medikai nesieja su kondicionieriais. Tačiau jų keliami pavojai – ne ką mažesni. Anot oftalmologės dr. Gražinos Marės Petkūnienės, nėra nepavojingų akių ligų. Šis teiginys tinka ir vadinamajam sausų akių sindromui, atsirandančiam nuolat būnant patalpose, kurių oras per sausas.

Medikės teigimu, nekreipiant dėmesio į nuolat sausėjančias akis, galima prisidaryti rimtų bėdų, ypatingais atvejais – netgi apakti. Mat ašaros yra svarbios, nes drėkina akis, maitina rageną ir saugo ją nuo infekcijos.

Išeitis – mirksėti

Anot Santariškių klinikų akių ligų centro vadovo dr. Rimvydo Ašoklio, šiuolaikinės kondicionavimo sistemos tampa viena iš civilizacijos rykščių. Kondicionieriai džiovina patalpų orą, o dėl išsausėjusio oro džiūsta akies paviršius – ašarų plėvelė nebepajėgia išlaikyti savo patvarumo.

„Dar viena problema, kad biure dirbantis žmogus dažniausiai sėdi prie kompiuterio, o įsistebeilijęs į ekraną ar susikaupęs ties savo darbu jis užmiršta mirksėti. Kompiuteriu dirbantys žmonės mirksi 2-3 kartus rečiau nei įprastai, - aiškino pašnekovas. - Dėl šių 2 dalykų žmogus po darbo biure išeina ne tik protiškai pavargęs, bet ir su paraudusiomis bei perštinčiomis akimis“.

Ką daryti? Paprasčiausias atsakymas – naikinti priežastis. Tačiau ir pats medikas supranta, kad tai neįmanoma. Todėl belieka ieškoti būdų, kaip pagelbėti akims.

„Užėję į vaistinę, rasite dešimtis dirbtinių ašarų pavadinimų: su žolelėmis, be žolelių, su kitokiais priedais. Beje, dirbtinių ašarų pasirinkimas Lietuvoje 5-8 kartus mažesnis nei kitose Vakarų šalyse, kurias civilizacija palietė anksčiau nei mus“, - šyptelėjo pašnekovas.

Visus siūlomus lašus galima suskirstyti į 2 dideles grupes. Vienos dirbtinės ašaros yra skystesnės, kitos – gelinės.

„Skystas ašaras reikia lašinti dažnai – kas keletą valandų. Gelinės ašaros akies paviršiuje išsilaiko žymiai ilgiau. Jas užtenka lašinti 2-3 kartus per dieną, tačiau jos tinka ir patinka ne kiekvienam. Pavyzdžiui, moterys nemėgsta, kai nuo gelio susidaro mažos pleiskanėlės ant blakstienų“, - pasakojo medikas.

Taip pat ašaros gali dirginti akis dėl jose esančio konservanto. Todėl R. Ašoklis siūlo išbandyti bent keletą jų variantų. „Deja, visai be konservantų Lietuvos rinkoje dirbtinių ašarų nėra. Jų galite įsigyti tik užsienyje. Tačiau pas mus galite rasti tokių dirbtinių ašarų, kurių konservantai įsilašinus suyra“, - patarė pašnekovas.

Anot pašnekovo, dirbtines ašaras galima vartoti visą gyvenimą. Teisingai pasirinktos, jos neturi jokio pašalinio poveikio, jų neįmanoma perdozuoti.

„Naudojantiems kontaktinius lęšius patariu pirkti dirbtines ašaras, kurių anotacijoje parašyta, kad jas galima lašinti ant kontaktinių lęšių. Formuluotė turėtų būti būtent tokia. Jei perskaitysite, kad jas galima lašinti naudojantiems kontaktinius lęšius – tai gali būti tik marketingo formuluotė“, - įspėjo medikas.

Ką daryti su „muselėmis“?

Saulės poveikio, anot R. Ašoklio, biure galima nesibaiminti – nuo kenksmingų spindulių spektro apsaugo langų stiklas. Tačiau ryški šviesa, sklindanti pro didžiulius biurų langus, akis taip pat vargina. Jei regėjimas dėl to ir nenukentės, tai kelia psichologinį diskomfortą ir erzina žmogų.

Dažnas biuro darbuotojas skundžiasi ir vadinamosiomis „muselėmis“ prieš akis. „Jei staiga prieš vieną akį atsiranda muselės, pradeda žaibuoti arba pasirodo nedidelis rūkelis, tai pirmi galimo tinklainės plyšio simptomai. Tai jau pakankamai rimta akių liga. Tačiau jeigu žmogus yra trumparegis ir gyvena su savo „muselėmis“, kurios tos pačios metų metus, su jomis tiesiog reikia susidraugauti“, - patarė medikas.

Tuo tarpu mirgėjimas abiejose akyse, anot R. Ašoklio, dažniausiai byloja ne apie akių ligas, bet apie psichinį nuovargį arba aukštą kraujospūdį. Šiuo atveju medikas siūlo apsilankyti pas šeimos gydytoją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją