Apie tai buvo diskutuojama Seimo Krikščionių partijos frakcijos susitikime su Lietuvos farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos (LFDPS) atstovais. Renginyje buvo kalbama apie vaistininkų padėjėjų (farmakotechnikų) ateitį, jų tolesnių studijų ir kvalifikacijos kėlimo galimybes, kadangi nuo kitų metų vaistininkų padėjėjams, baigusiems Kauno kolegiją pagal 2008 m. parengtą ir akredituotą neuniversitetinių studijų programą, nebus sudarytos sąlygos tęsti studijas universitete.

"Mūsų nuomone, Lietuvoje stinga išbaigtos ir pakankamai lanksčios sistemos, leidžiančios kolegijos absolventui tęsti studijas ir įgyti vaistininko profesiją", - susitikimo metu sakė LFDPS pirmininkė Lina Ganatauskienė.

Anot susitikimo dalyvių, farmakotechnikų likimas ydingai buvo nulemtas parengtoje Lietuvos nacionalinės sveikatos koncepcijoje, kurioje pažymėta, kad farmakotechnikų įgytas aukštesnysis išsilavinimas pagal bendrąsias ES direktyvas, reguliuojančias aukštojo mokslo pripažinimą bendrijoje, bus prilyginamas išsilavinimui ES piliečių, turinčių tik 1 metų specialųjį aukštąjį išsilavinimą. Tad farmakotechnikai galės naudotis tik teise eiti vaistininko padėjėjo pareigas.

"Lietuvoje farmakotechnikai studijuoja 3 metus, todėl jų parengimas valstybei kainuoja gerokai daugiau negu ES šalių specialistų, turinčių teisę dirbti tik vaistininko padėjėjais, - teigia L. Ganatauskienė. - Lietuva, siekdama farmacijos magistrų skaičiumi prilygti ES šalims, turi išspręsti farmakotechnikų perkvalifikavimo į farmacijos magistrų profesinę kvalifikaciją klausimą".

Negana to, įsigaliojus Farmacijos įstatymo pataisose nustatytiems reikalavimais, vaistininko padėjėjai nuo 2016 m. sausio 1 d. turės teisę parduoti (išduoti) vaistinius preparatus tik kontroliuojami vaistininko.

Dauguma Lietuvos farmakotechnikų, pasak LFDPS atstovų, yra suinteresuoti iki Farmacijos įstatyme nustatyto laikotarpio įgyti vaistininko profesinę kvalifikaciją, tačiau vaistininko diplomą ir farmacijos magistro laipsnį suteikti gali tik Lietuvos sveikatos mokslų universitetas.

"Studijos trunka 3,5 metų, metinė studijų kaina yra apie 10 tūkst. litų, be to, studijų programa yra tik dieninė, todėl dirbantiems žmonėms, ypač gyvenantiems kituose miestuose (o tokių yra dauguma), yra labai sunku siekti aukštesnio išsilavinimo, nuo kurio tiesiogiai priklauso ir asmens bei jo šeimos ekonominė situacija, - teigia L. Ganatauskienė. - Valstybė, nustatydama reikalavimus dėl kvalifikacijos kėlimo, neįvardijo priemonių, kuriomis šie reikalavimai turi būti įgyvendinti, bei neužtikrino reikalavimų atitikimo protingumo principui".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)