Priėmus Psichoterapijos praktikos įstatymo projektą, parlamentaro nuomone, būtų užtikrinta psichoterapijos paslaugų kokybė, pacientų teisės bei psichoterapeutų atsakomybė.

Įstatymo projekte numatoma, kad psichoterapeutu gali būti asmuo, kuris turi aukštąjį universitetinį socialinį ar medicininį išsilavinimą ir yra įgijęs socialinių ar medicinos mokslų magistro laipsnį bei baigęs specializuotas psichoterapijos srities neformaliojo švietimo programas.

Taip pat įtvirtinama nuostata, kad psichoterapijos praktika yra licencijuojama veikla. Įstatymo projekte reglamentuojamos licencijų išdavimo, panaikinimo ir sustabdymo sąlygos.

Įstatymo projekte numatoma, kad Lietuvos psichoterapijos draugija (LPD) yra pelno nesiekiantis ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo, kuris vienija psichoterapeutus ir psichoterapeutų organizacijas bei įgyvendina jų savivaldą. Draugijos kaip juridinio asmens teisinė forma yra asociacija.

"Taigi šiuo įstatymo projektu siekiama reglamentuoti LPD, kaip psichoterapeutus vienijančios organizacijos, teisinį statusą. Iš esmės LPD bus priskiriama dalis Sveikatos apsaugos ministerijos funkcijų, susijusių su psichoterapijos praktika. Tokiu būdu siekiama užtikrinti pacientų interesus bei įgyvendinti psichoterapeutų savarankiškumą, kartu numatant ir jų atsakomybę, susijusią su teikiamų psichoterapinių paslaugų kokybe", - sako G. Navaitis.

Jo duomenimis, daugelis Europos šalių šią veiklą reglamentuoja nacionaliniais teisės aktais, jau 10 Europos Sąjungos šalių turi specialius psichoterapijos praktikos įstatymus, dar 12-oje tokie teisės aktai jau svarstomi įvairiose stadijose ir institucijose. Lietuvos kaimynių Latvijos ir Lenkijos parlamentai taip pat turi pateiktus svarstyti tokio įstatymo projektus.

"Kadangi Europos Sąjunga nereglamentuoja psichoterapeutų veiklos, tokio įstatymo poreikis Lietuvoje yra akivaizdus. Siekiant aiškumo psichoterapeutų darbo reglamentavime ir paslaugų kokybės bei kontrolės užtikrinimo pacientui gaunant psichoterapijos paslaugas, būtina priimti Psichoterapijos praktikos įstatymą", - sako Seimo narys G. Navaitis, kartu su Lietuvos psichoterapijos draugija inicijavęs tokį įstatymo projektą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)