Išmanusis telefonas tapo per daug svarbus kasdienio gyvenimo palydovas, todėl, kartu su kineziterapaute ir kompanijos „Samsung“ produktų ekspertu, išmokime juo naudotis, nežalojant savo sveikatos. 

Neįtikėtina apkrova kaklui

Vidutiniškai, tiesus žmogaus stuburas gali išlaikyti apie 4-5 kilogramus, tačiau, pasirodo, šį krūvį gerokai padidina bent kiek palenkta galva. Pavyzdžiui, ją palenkus žemyn vos 15 laipsnių kampu krūvis kaklui padidės beveik 3 kartus, tuo tarpu, palenkus galvą 60 laipsnių kampu, kaklas bus apkrautas 27 kg svoriu. 

Paskaičiuota, kad per dieną žmogus į išmaniojo ekraną palinkęs žiūri nuo 2 iki 4 valandų. Koks tai krūvis? Įsivaizduokite, kad tiek laiko per dieną ant pečių nešiojate aštuonmetį vaiką, o per metus šį nešulį išlaikote apie 1000 valandų arba 40 parų. 

Pasak „Sveikatos salos“ kineziterapeutės Renatos Sauselytės, išmaniojo telefono naudojimas žemyn nulenkta galva gali sukelti ne tik kaklo skausmą, bet ir smarkiai pakeisti žmogaus laikyseną. „Retas žmogus į telefoną galvą nulenkia ištiesta nugara, kadangi ją atpalaidavus ir sulenkus, galima mažiau lenkti galvą - tačiau taip išsivysto žalingos laikysenos bruožai“. 

Kaip telefonu naudotis taisyklingai? 

Tačiau tokių pasekmių išvengti galima išmokus tam tikrų naudojimosi telefonu taisyklių. Kaip teigia Audrius Granickas, „Samsung“ produktų ekspertas Lietuvoje, svarbiausia išmanųjį laikyti akių aukštyje, nesulenkus nugaros, į telefono ekraną nulenkus tik akis. 

Tuo tarpu R. Sauselytės teigimu, išmaniuoju telefonu geriau nesinaudoti, laikant jį paguldytą ant stalo ar horizontaliai. Taip pat prastas įprotis naudotis mobiliuoju lovoje – žmonės nesiskiria su telefonu net prieš užmiegant, nors geriau naršymą internete bei susirašinėjimą užbaigti dar prieš gulantis. 

Nemažiau svarbu išmanųjį naudoti kuo trumpiau arba tarp naudojimosi padaryti bent kelių minučių pertraukas. Vietoje ilgo susirašinėjimo sms žinutėmis, esant poreikiui, geriau paskambinkite – skambinant ne tik nereikia palenkti galvos, tai taip pat sutaupys nemažai laiko. 

Audriaus Granicko teigimu, laikysenos problemas, susijusias su įvairių įrenginių naudojimu, gali padėti spręsti ir tos pačios technologijos: „Jei negalite išlaikyti taisyklingos laikysenos, išmaniajame telefone įsirašykite vieną iš daugelio programėlių įspėjimais primenančių ištiesinti nugarą ir kaklą. Viena iš tokių programėlių - „Google play“ parduotuvėje randama „Head up“. Pašnekovas taip pat rekomenduoja mankštos programėles, pavyzdžiui, „Relieve Neck Pain”, kurioje pateikiama specialių pratimų programa, nugaros ir pečių sričiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)