„Visi tėvai nori apsaugoti savo vaikus, tačiau skiepų kaina yra didelė ir prieinama ne kiekvienai šeimai, ypač auginančiai daugiau vaikų, todėl, manyčiau, valstybė turi prisidėti prie šių vakcinų kompensavimo, o tėvai patys nuspręsti, skiepyti savo vaikus ar ne“, – D.Mikutienė cituojama komiteto biuro išplatintame pranešime.

Specialistų teigimu, skiepai – vienintelė galimybė nesusirgti meningokokine infekcija, imuniteto įgijimui vaikams reikalingos 2–3 vakcinos dozės, pažymima pranešime.

Pasak D.Mikutienės, atsižvelgiant į sergamumą meningokoko infekcija Lietuvoje, jos sukeliamas pasekmes, specialistų rekomendacijas, skiepų kainą, ji siūlo apsvarstyti galimybę vakciną nuo meningokoko infekcijos įtraukti į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Pritarus šiam pasiūlymui, vaikai būtų skiepijami nemokamai.

Skiepijimas nuo B grupės meningokokinės infekcijos kainuoja daugiau kaip šimtą eurų.

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos yra žaibinis sepsis ar pūlingas meningitas. Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Lietuvoje kasmet fiksuojama iki 80 meningokoko infekcijos atvejų.

2015 metais Lietuvoje užfiksuoti 74 meningokoko infekcijos atvejai, iš jų 7 pasibaigę mirtimi, o šiais metais jau registruota 10 meningokoko atvejų, iš jų 2 pasibaigę mažamečių vaikų mirtimi.