Daugėja ir vaikų, guldomų į ligoninę dėl COVID-19. Pasak gydytojos, Santaros klinikose dėl koronaviruso šiuo metu guli 10 vaikų, atidarytos jau papildomos lovos. Reanimacijoje dėl koronaviruso guli 1 vaikas.Anot J. Jakutienės, šiuo metu Vilniaus ir Alytaus apskrityse nuo COVID-19 yra gydomi 540 pacientų, iš jų – 52 reanimacijoje. Daugiausia pacientų yra Vilniaus mieste, bendras užimtumas regione yra 92 proc.

Jolita Jakutienė

„Vilniaus mieste yra likę po keletą lovų kovidiniams pacientams, dėl to atidarinėjami nauji skyriai ir rengiamos lovos.

Iš kažkur tos lovos kovidiniams pacientams atsirasti negali, Santaros klinikose yra sustabdyta planinė hospitalizacija terapinio profilio pacientams.

Gydome ir priimame tik skubius pacientus. Lygiai tokia pati situacija yra ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, kur teikiama tik skubi pagalba“, – teigė J. Jakutienė.

Kaip pasakojo medikė, ir atraminės gydymo įstaigos, tokios kaip Elektrėnų ir Molėtų ligoninė, kurios padeda priimti į Vilnių nebetelpančius COVID-19 pacientus, yra absoliučiai užpildytos. Kitą savaitę kovidinis skyrius bus atidaromas Trakų ligoninėje.

„Žinoma, tuo pačiu mažinant ten lovų skaičių nekovidiniams pacientams“, – pridūrė J. Jakutienė.

Trakų ligoninė nebegali priimti ne COVID-19 pacientų, tad yra prašoma pagalbos kitų artimiausių įstaigų.

„Atvejų skaičių auga, dėl to didėja hospitalizuojamų pacientų skaičius, mažėja galimybės gauti medicinines paslaugas ne kovidiniams pacientams. Norime atkreipti dėmesį, kad būtų imtasi visų priemonių dėl kaukių, skiepų, nesibūriavimo, kad galėtume teigti ir kitas paslaugas, o ne tik tapti kovidinėmis ligoninėmis“, – kalbėjo gydytoja.

J. Jakutienė pridūrė: „Šiuo metu yra labai didelis kiekis pacientų, kurie neserga COVID-19, bet jiems reikia teikti pagalbą neatidėliojant.

Praeitos bangos metu ši pagalba buvo sustabdyta, dauguma pacientų patys nesikreipė, dabar tokias pasekmes matome.

O mes esame priversti ir toliau didinti kovido lovas, dėl to kitiems pacientams pagalbos teikimas yra apsunkintas. Tai papildomas krūvis personalui: didelė personalo dalis, kurie dirbo poliklinikose, dabar dalyvauja skiepų procese, važiuoja į mobilius punktus, į pacientų namus. Personalo daugiau neatsirado“.

Pasak jos, šiuo metu reanimacijoje guli tik labai sunkūs pacientai, kuriems reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos. Tiems, kuriems galima pritaikyti didelės tėkmės deguonies terapiją, guli intensyvios terapijos palatose.

Gydytoja pabrėžė, kad didžioji dauguma pacientų yra neskiepytų, reanimacijoje yra ir jaunų pacientų. Pasak medikės, pacientų amžius reanimacijoje yra nuo 30 metų.

J. Jakutienė pasakoja, kad šiuo metu pacientai dėl koronaviruso iš pradžių atvežami į Santaros klinikų Infekcinių ligų skyriaus priėmimą, čia atliekami visi tyrimai ir įvertinama žmogaus būklė. Jei liga nėra sunki, pacientas išleidžiamas gydytis ambulatoriškai. Jei reikalingas guldymas į ligoninę, pacientas nukreipiamas ten, kur tuo metu yra vietų. Pavyzdžiui, jei yra vieta Elektrėnuose, pacientas bus nuvežamas ten.

Tad atraminėse ligoninėse daugiausiai dabar gydomi Vilniaus miesto gyventojai, nes Vilniuje vietų tiesiog nebėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (838)