„Nėštumo metu teko daug laiko praleisti ligoninėje, – pasakojo muzikos mokytoja dirbanti moteris. – Tačiau tą kartą žinojau, kad kažkaip tikrai yra blogai.“

Nicki išsikvietė greitąją, ir atvykę medikai jai padarė kardiogramą, kuri parodė, jog širdies veikla yra sutrikusi. Tačiau greitosios pagalbos medikas sakė, kad jai tiesiog buvo panikos priepuolis.

„Jie neskubėjo manęs vežti į ligoninę, ir kai ten pagaliau atsidūriau, prasidėjo neįmanomas laukimo žaidimas, – pasakojo moteris. – Medikai man pasakė, kad tai negali būti širdies smūgis dėl mano amžiaus ir kad aš buvau gana sveika. Kai skausmas tapo nepakenčiamas, sesutė man davė paracetamolio, nes jie buvo įsitikinę, kad man nieko rimto nėra.“

„Neįtikėtinai pasisekė“

Iš tiesų Nicki patyrė savaiminį vainikinės arterijos atsisluoksniavimą. Tai reta ir dažnai nediagnozuojama būklė, dažniausiai pasireiškianti moterims ir dažnai nėštumo metu ar netrukus po gimdymo. Šios būklės metu viena iš vainikinių arterijų staigia įplyšta, ir blokuojamas kraujo patekimas į širdį.

Ši būklė taip pat yra siejama su menopauze, dideliu stresu ar fizine veikla ir gali baigtis mirtimi, širdies nepakankamumu, širdies sustojimu, žmogui gali prireikti kraujagyslių šuntavimo operacijos.

Vėliau buvo nustatyta, kad viena iš Nicki arterijų buvo užblokuota 95 proc. moteris liko ligoninėje, kol medikai sprendė, ką daryti su ja ir jos kūdikiu. Tačiau po dviejų savaičių, 31-ją nėštumo savaitę gimė jos dukra Erin.

Po gimdymo Nicki vėl ėmė jausti didelį skausmą krūtinėje, todėl buvo pervežta į kitą ligoninę ir turėjo palikti naujagimę dukrą pirmojoje. Po to atvejo praėjo jau dveji metai, ir dabar Nicki per dieną turi išgerti aštuonias tabletes ir negali užsiimti jokia rimta fizine veikla.

„Kai pažiūri į mane, aš esu jauna, liekna ir nesu panaši į žmogų, patyrusį širdis smūgį“, – sako ji. Tačiau ji yra viena iš augančio skaičiaus žmonių – daugiausia jaunų ir sveikų moterų, kurios patiria širdies smūgį.

Kate Alderton patyrė širdies smūgį būdama trisdešimties, praėjus dienai po to, kai nubėgo 10 kilometrų. Fiziškai sveika jauna moteris, kiekvieną savaitę nubėganti vidutiniškai 20 mylių, staiga pajuto skausmą krūtinėje pusryčiaudama.

Greitosios medikai taip pat iš pradžių manė, kad jai panikos priepuolis. Tačiau jai taip pat atsisluoksniavo vainikinė arterija.

„Niekas man negalėjo pasakyti, ar atsigausiu ir ar išgyvensiu iki savo vaikų kito gimtadienio“, – sakė dviejų vaikų mama. „Tai buvo baisiausias patirtis mano gyvenime ir ji mane labai šokiravo.“
Galiausiai ji pateko pas patyrusį kardiologą.

„Man be galo pasisekė, kad patekau pas gydytoją, kuris žinojo apie mano būklę, apie kurią daug kas nežino. Aš taip pat buvau jauna, sveika ir dar dietologė, todėl tikrai atsargiai rinkausi maistą. Nieka, ir nebūtų kilusi mintis, kad man taip galėjo būti“, – sakė moteris.

Kate jau atsigavo ir pamažu vėl ima bėgioti. Tačiau medikai jai patarė daugiau vaikų neturėti.
Dr. Davidas Adlamas ir Lesterio širdies ir kraujagyslių medicinos tyrimo padalinio sako, kad savaiminis vainikinės arterijos atsisluoksniavimas skiriasi nuo įprasto širdies smūgio, todėl jį diagnozuoti yra sunkiau.

Koronarinę širdies ligą, esančią pagrindine širdies smūgių priežastimi, sukelia vainikinių arterijų užsikimšimas cholesteroliu. O savaiminį vainikinės arterijos atsisluoksniavimą sukelia arterijos plyšimas.

Pasak dr. A. Adlamo, sunku pasakyti, kiek žmonių kiekvienas metais miršta nuo savaiminio vainikinės arterijos atsisluoksniavimo, nes jo beveik neįmanoma diagnozuoti po mirties. Tačiau, jo teigimu, tyrimai rodo, kad devyniais iš dešimtie atvejų tokia būklė ištinka moteris ir maždaug 10 proc. – moteris, kurios laukiasi arba neseniai pagimdė.

Mediko teigimu, savaiminis vainikinės arterijos atsisluoksniavimas pasireiškia „jauniems, sveikiems žmonėms, anksčiau neturėjusiems bėdų dėl širdies“, todėl dažnai jis supainiojamas su nerimu, panikos priepuoliu, nevirškinimu ar kita būkle.

„Labai svarbu laiku diagnozuoti tokią būklę, štai kodėl reikia daugiau apie tai kalbėti. Kuo anksčiau ši būklė bus diagnozuota, tuo geresnis bus pasiektas rezultatas“, – sakė gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)