Lietuvos medikai socialiniuose tinkluose išreiškia užuojautą artimiesiems ir vis garsiau kalba apie mobingą ligoninėse – didžiulius darbo krūvius, milžinišką atsakomybę ir psichologinį vadovų spaudimą.

Kaip sakė J. Sejonienė, plačiau šio įvykio komentuoti negalinti, nes pasitraukusios iš gyvenimo gydytojos kolegos garsiai šnekėti apie ligoninėje esančias problemas bijo. Artimieji, pasak J. Sejonienės, žada kreiptis į prokuratūrą.

Šiaulių Respublikinė ligoninė taip pat patvirtino, kad gydytoja dirbo šioje įstaigoje. Pasak ligoninės atstovės Sonatos Tenytės, apie tai, kad darbuotoja pasitraukė iš gyvenimo, sužinojo tik šį rytą. Ligoninė šiuo metu apie įvykį renka informaciją.

Papildyta 11.24.

Pateikiame Respublikinės Šiaulių ligoninės pranešimą dėl gydytojos savižudybės.

„Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomenę sukrėtė žinia apie gydytojos anesteziologės-reanimatologės mirtį. Skaudžią netekties akimirką ligoninės administracija reiškia nuoširdžią užuojautą gydytojos šeimai ir su ja dirbusiems kolegoms.

Medikų bendruomenės vardu prašome susilaikyti nuo neetiškų komentarų ir nepagrįstų teiginių, gydytoja buvo atleista iš darbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo.

Gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesni komentarai šiuo metu neteikiami. Gerbkime mirusiosios atminimą ir artimųjų gedulą.

Psichologinę pagalbą ligoninės darbuotojams, patyrusiems krizę ir emocinių sukrėtimų, teikia ligoninės psichologai, psichoterapeutai“, – rašoma ligoninės pranešime.

„Delfi“ primena, kad 2019 metais iš gyvenimo pasitraukė Lazdynų ligoninės medikas.

Daugiau apie tai galite paskaityti čia.

Po gydytojo mirties prie Sveikatos apsaugos ministerijos buvo surengtas tylus protestas – kolegos degė žvakutes ir reikalavo daugiau dėmesio skirti mobingui, vykstančiam ligoninėse.

„Mes žinojome, kad tai vyksta, bet visi tylėjome, todėl dėl jo savižudybės esame irgi kalti“, – susirinkę prie ministerijos tada sakė medikai.

Gydytoją pažinojęs plastinės chirurgijos specialistas Darius Jauniškis 2019 metais sakė, kad patiriamas psichologinis smurtas yra labai dažna problema medikų darbo aplinkoje, tačiau dėl baimės prarasti darbą apie tai tylima.

„Tai vyksta visoje Lietuvoje, tiksinčių bombų yra visur. Jauni gydytojai rezidentai patiria moralinį smurtą, iš jų tyčiojamasi viešai prie pacientų, prie kitų gydytojų, jie terorizuojami, ir mes matome rezultatą. Stiprūs atsilaiko, bet šis gydytojas buvo per daug geras, per daug inteligentiškas, per daug jautrus. Jis nesugebėjo atsilaikyti prieš tą buldozerį, kuris jį sutraiškė. Be to, prisideda ir tai, kad patiriame spaudimą iš pacientų, mūsų darbas yra labai atsakingas, dirbame per kelias darbovietes, kad uždirbtume savo šeimai pinigų, patiriame nuolatinį lėtinio nuovargio sindromą. Jį patiria daugybė mano kolegų. Tai tiesus kelias į savižudybę“, – sakė D. Jauniškis.
Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės