Visgi, kažkas panašaus gali pasitaikyti ir tikrame gyvenime. 36-erių Elisha Cooke-Moore teigia, kad jai per klaidą buvo pašalintos abi krūtys ir gimda. Kaip įvyko tokia siaubinga klaida?

Šių laikų medicinos mokslas yra neįtikėtinai pažangus. Jis ne tik gali padėti pasveikti nuo ligų, kurios ne taip seniai buvo neįveikiamos, bet ir išvengti kai kurių paveldimų susirgimų. Pavyzdžiui, atlikus genetinę analizę galima labai tiksliai numatyti, kokia yra tikimybė, kad žmogus susirgs tam tikros rūšies vėžiu - tai nurodo aptinkamos genetinės mutacijos. Tokia galimybė vilioja žmones, nes kai kurių vėžio formų įmanoma išvengti, jei nustatyta tikimybė yra labai aukšta.

Taip nutiko ir Elisha Cooke-Moore. 36-erių metų moteris Oregono valstijoje JAV nusprendė sužinoti savo sveikatos ateitį. Ji užsakė genetinius tyrimus, kurie atskleidė nemalonią tiesą - tikimybė susirgti krūties ar gimdos vėžiu buvo 50 proc. Tai yra, tokia didelė, kad buvo rekomenduojama pašalinti ir abi krūtis, ir gimdą. Elisha turi du vaikus ir suvokė, kad kur kas labiau nori sulaukti, kol jie užaugs, nei išsaugoti šiuos organus. Vaikų moteris daugiau nebeplanavo, todėl sprendimas iš tikrųjų nebuvo toks jau sunkus.

Gydytojai atliko reikalingą operaciją ir moteris greitai atsigavo. Po tokios operacijos tikimybė susirgti vėžiu iš tikrųjų ženkliai sumažėja. Genetiniai tyrimai gali parodyti, kuri vėžio rūšis yra labiausiai tikėtina.

Elishos atveju šią grėsmę buvo įmanoma pašalinti. Tačiau vėliau moteris įtarė kažką negero ir nusprendė pati pasidomėti savo dokumentais. Juose ji rado kraują stingdančią išvadą - „Neigiama“. Kitaip tariant, tyrimai parodė, kad tikimybė susirgti gimdos ar krūties vėžiu nėra didelė.

Tai kaip tai nutiko? Pasirodo, viskas įvyko dėl paprasčiausio aplaidumo. Rezultatus gavusi seselė į juos gerai neįsiskaitė ir iš karto moterį pasiuntė pas chirurgus. Šie žinojo tik tai, ką perskaitė seselė - jie tyrimo išvadų neieškojo. Taigi, moteriai buvo atlikta operacija, kurios jai net ir nereikėjo. Savaime aišku, viskas neįvyko per dieną - vyko konsultacijos, laukimas, pasiruošimas operacijai, tačiau niekas per šį laiką popieriaus lapo su oficialiomis laboratorijos išvadomis antrą kartą nepakėlė. O juk turėjo pakelti - dėl nuovargio ir streso rezultatus įmanoma perskaityti klaidingai.

Dabar Elisha Cooke-Moore ruošiasi bylinėtis su ligonine ir jos personalu. Ji tikisi prisiteisti 1,8 milijonus dolerių. Operacijų padariniai, aišku, yra neatstatomi, tačiau labiausiai moterį piktina ne padaryta žala, o atsainus požiūris - juk nebuvo sunku patikrinti dokumentus dar kartą.