Nepriklausoma komisija vadovavo tyrimui dėl 1989-2000 metais Gosporto memorialinėje karo ligoninėje užregistruotų mirties atvejų.

„Ligoninės įrašai, su kuriais susipažino komisija, rodo, kad 456 pacientai mirė nuo opiatų, prirašytų ir suduotų be medicininio pateisinimo“, – sakoma buvusio Liverpulio vyskupo Jameso Joneso vadovaujamos komisijos pareiškime.

Jame priduriama, jog turint omenyje dingusius įrašus galima teigti, kad dar 200 pacientų galėjo mirti dėl šios „oficialiai nustatytos praktikos“ skirti stiprius vaistus.

Komisija nurodo, kad už „palatose vyravusią praktiką“ yra atsakinga dr. Jane Barton.

Dokumentai rodo, kad 10-ojo dešimtmečio pradžioje kelios slaugytojos reiškė susirūpinimą dėl diamorfino skyrimo, bet į jų perspėjimus „nebuvo atsižvelgta“, sakė komisija.

„Proga ištaisyti praktiką buvo prarasta, mirė žmonių, o po 22 metų prireikė formuoti komisiją tiesai apie tai, kas įvyko, atskleisti“, – sakoma pareiškime.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sakė, kad išvados kelia „didelį susirūpinimą“ ir kad minimi mirties atvejai „sukėlė neįsivaizduojamą sielvartą šeimoms“.

Sveikatos apsaugos sekretorius Jeremy Huntas sakė, kad ataskaitoje pateiktas pareigūnų darbo „trūkumų katalogas“, ir atsiprašė aukų giminaičių.

„Dabar policija... atidžiai išnagrinės ataskaitoje (pateiktą) naują medžiagą ir nuspręs dėl kitų žingsnių, ypač dėl to, ar reikėtų pateikti baudžiamuosius kaltinimus“, – pridūrė jis.