Bendras sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis Lietuvoje gruodžio 6–12 d. siekė 60,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų, ankstesniąją savaitę – 61,7 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

NVSC duomenimis, pastarąją savaitę mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo užregistruotas Utenos apskrityje, didžiausias – Kauno apskrityje.

Lietuvoje praėjusią savaitę buvo diagnozuoti 6 gripo atvejai, lapkričio 29 d. – gruodžio 5 d. – 8 atvejai.

Per pastarąsias dvi savaites dėl gripo ligoninėse nesigydė nė vienas asmuo.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2021 m. 49 savaitę

2020–2021 m. gripo sezono 49-ąją savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 36,2 atvejo 10 tūkst. gyventojų, o 2021–2022 m. gripo sezono 49-ąją savaitę – didesnis – 60,3 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2021 m. 48-ą savaitę 562 ėminiai, paimti COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso, tačiau jis nebuvo aptiktas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2021 m. 49 savaitę

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 48-ą metų savaitę iš 49 033 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 1 524 buvo teigiami. Europoje vyrauja A tipo gripas, kuris sudarė 97 proc. (B tipo gripas sudarė 3 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie nustatytus gripo virusus pagal tipą 2021–2022 m. sezonu:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2021 m. 49 savaitę

Informacija pasiekiama adresu https://flunewseurope.org/VirusCharacteristics

NVSC specialistai pataria, kaip apsisaugoti nuo gripo ir ŪVKTI:

  • Stenkitės kruopščiai plauti rankas (ne trumpiau kaip 20–30 sekundžių).
  • Nelieskite akių, nosies ar burnos, ypač nešvariomis rankomis.
  • Dažniau vėdinkite ir drėgnu būdu valykite patalpas.
  • Čiaudėdami ir kosėdami užsidenkite nosį ir burną vienkartine nosine. Panaudotas nosinaites išmeskite į šiukšliadėžę. Jeigu po ranka neturite nosinės, čiaudėkite ir kosėkite į rankovę (geriausiai į alkūnės linkį). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.


Susirgę kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą telefonu, laikykitės gydytojo rekomendacijų.

Susirgę gripu dėvėkite medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint. Sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)