7 patarimus skaitykite teksto apačioje.

Jei žmogus mažai juda, jo gyvenimas sutrumpėja ketveriais metais. Fiziškai neaktyviems žmonėms dvigubai didesnė širdies ligų, infarktų grėsmė.

Nuo seno žinoma, kad sportas – puiki prevencija nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Mažiau žinoma, kad mankštinimasis apsaugo ir nuo daugelio vėžio rūšių.

Dviejų trečdalių suaugusių britų cholesterolio lygis didesnis nei turi būti, dėl to kraujagyslėse gali susidaryti riebalų sankaupos ir padidėti širdies ligų bei priepuolių tikimybė. Rekomenduojamas cholesterolio lygis – 5, o Britanijoje vidurkis – 5,7.

Viena svarbiausia priemonių, rūpinantis sveikata – sveika mityba. Sveikatos apsaugos specialistų duomenimis, kasdien suvartojama 10 proc. daugiau kalorijų nei reikėtų.

Žmonės valgo per daug riebalų, vartoja per daug cukraus, druskos, per mažai valgo daržovių, vaisių, kuriuose yra būtinos ląstelienos, vitaminų ir mineralų.

Trečdalio suaugusiųjų per aukštas kraujospūdis, o tai labiausiai didina širdies nepakankamumo, priepuolių, inkstų ligų grėsmę, taip pat – silpnaprotystę.

Kalbėdama apie britus, specialistė tvirtino, kad apie 60 proc. jų turi antsvorio arba yra nutukę, o tai didžiausi širdies ligų ir priepuolių rizikos faktoriai. Nutukimas sutrumpina gyvenimą mažiausiai ketveriais metais.

Britanijoje apie 2,5 mln. gyventojų serga diabetu, o iš jų – kas dešimtas – antrojo tipo diabetu, kurio viena iš priežasčių – menkas fizinis aktyvumas.

Nuo diabeto didėja kraujospūdis, kyla aterosklerozės, vainikinių arterijų, priepuolių rizika, ypač jei cukraus kiekis kraujyje nekontroliuojamas.

90 proc. mirtinų plaučio vėžio atvejų sukelia rūkymas. Rūkymas sukelia bronchitą, emfizemą ir yra kaltas dėl 80 proc. mirčių nuo šių ligų.

17 proc. mirštančių nuo širdies ligų – rūkantys žmonės. Metus rūkyti iš karto sumažėja širdies ligų, priepuolių rizika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją