Netgi suaugę žmonės, kurie negrojo muzikos instrumentu beveik 40 metų, turi naudos iš savo vaikystės muzikos pamokų praėjus keliems dešimtmečiams. Tyrėjai aiškina: „Šis tyrimas atskleidžia vaikų muzikinio lavinimo svarbą ateičiai“.

Tyrimo metu buvo aiškinamasi, kaip greitai smegenys suvokia garsus. Nors mes neretai manome, kad kurtumas prasideda ausyse, tačiau akivaizdu, jog gerai girdėti mums padeda ir smegenys. Jeigu jos garsą apdoroja lėčiau, gali būti sudėtingiau girdėti pokalbį triukšmingoje aplinkoje arba kalbantis telefonu.

Ilinojaus valstijoje (JAV) esančio Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai tyrimo metu matavo smegenų aktyvumą. Tyrime dalyvavo 44 sveiki asmenys, jie klausė garsą „da“. Paaiškėjo, kad kuo ilgiau vyrai ir moterys jaunystėje mokėsi groti kokiu nors muzikos instrumentu, tuo greičiau jų smegenų ląstelės – neuronai – reagavo į garsą. Žurnale „The Journal of Neuroscience“ pristatomoje tyrimo ataskaitoje teigiama, kad muzikai bent jau ketverius metus paskyrę tyrimo dalyviai į garsą reagavo maždaug viena tūkstantąja sekundės greičiau už tuos, kurie niekada nesimokė groti muzikos instrumentu. Visi instrumentai, nuo pianino iki akordeono, padeda vienodai.

Į smegenų veiklą besigilinantis mokslininkas Michaelas Kilgardas iš Teksaso universiteto aiškina: „Būti milisekunde greitesniam neatrodo daug, tačiau smegenys labai jautrios laikui ir viena milisekundė milijonams neuronų gali turėti didelį skirtumą suaugusių žmonių gyvenime. Šie rezultatai patvirtina, kad investicijos į smegenis ankstyvame amžiuje duoda dividendų vėlesniais metais“.

Mokslininkė Nina Kraus jau anksčiau atskleidė, kad kokiu nors instrumentu gyvenime groję pensijinio amžiaus žmonės greičiau atrenka garsus.

Kiti tyrimai parodė, jog mokymasis groti muzikos instrumentu gali pakelti IQ ir to mokytis niekada nevėlu. Be to, tai padeda greičiau įsisavinti naujas kalbas bei interpretuoti kitų emocijas.

Nors muzikos pamokos duoda bendros naudos, tačiau ji didžiausia tuomet, kai instrumentu besimokančiam groti žmogui ši veikla patinka. N. Kraus sako: „Viena priežasčių, kodėl mūsų manymu grojimas gali turėti tokios įtakos mūsų smegenims – pažinimo ir emocinių sistemų sankirta muzikuojant. Jeigu grojimas instrumentu kelia jums emocinį pasitenkinimą, kelčiau hipotezę, jog nauda yra didesnė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)