Minėto universiteto Molekulinės biologijos instituto mokslininkai šį mėnesį publikavo savo tyrimo ataskaitą.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad AMPK geno aktyvavimas vaisinės muselės ląstelėse prailgina šių vabzdžių gyvenimo trukmę apie 30 procentų, be to, jos gali mėgautis sveikesniu gyvenimu. Pritaikius šį metodą vaisinių muselių gyvenimo trukmė nuo šešių savaičių pailgėjo iki aštuonių.

Šis metodas vieną dieną gali būti taikomas ir žmonėms, siekiant prailginti jų gyvenimo trukmę ir atitolinti ligas, stimuliuojant minėtą geną organuose ir organų sistemose, į kurias taikomasi.

Tyrimas nustatė, kad aktyvavus AMPK geną nervų sistemos ląstelėse ėmė lėčiau senėti ne tik nervų sistemos, bet ir žarnyno ląstelės. Ir pastebėtas atvirkščias rezultatas, kai buvo aktyvuotas AMPK genas žarnyno ląstelėse.

Keisdami AMPK lygį, mokslininkai leido ląstelėms atsikratyti „ląstelių šiukšlių“ – komponentų, kuriuos ląstelės atmeta dėl amžiaus ar žalos. Ankstesnis šio komponento atsikratymas leidžia išvengti ląstelėms daromos žalos bei užkerta kelią senėjimo procesams.

Kalifornijos universiteto Los Andžele docentas Davidas Walkeris viliasi, kad šis metodas vieną dieną gali būti panaudotas su senėjimu siejamų sekinančių ligų prevencijai.

„Manome, kad vietoj šių senėjimo ligų – Parkinsono ligos, Alzheimerio ligos, vėžio, insulto, diabeto – tyrimų būtų galima būtų įsikišti į senėjimo procesą ir atidėti daugelio šių ligų pradžią“, – sakė D. Walkeris.

Kalifornijos universiteto Los Andžele mokslininkai tvirtina pasirinkę vaisines museles genų studijoms todėl, kad jie jau sukatalogavo visus vaisinių muselių genus ir gali aktyvuoti norimus.

Tyrimui vadovavęs D. Walkeris teigia, kad II tipo diabetui naudojami vaistai taip pat gali būti naudojami AMPK geno aktyvavimui žmogaus organizme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)