Ketvirtadienį po pateikimo jas parėmė 74 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, 1 parlamentaras susilaikė.

Už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą Seimo vadovė siūlo numatyti baudą nuo 50 iki 300 eurų. Jei Seimas pritartų, tokios baudos bus galima susilaukti už „viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu“.

Tokių administracinių nusižengimų tyrimą atliktų ir administracinių nusižengimų protokolus surašytų policijos pareigūnai.

Pasak V. Čmilytės–Nielsen, projekto tikslas yra labiau apsaugoti darbuotojus, kurie vykdo gyvybiškai svarbias funkcijas, gelbsti žmonių gyvybes, kad jie nepatirtų streso, įžeidimo“, – sakė Seimo pirmininkė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Atsakydama į parlamentarų klausimus, V. Čmilytė–Nielsen sakė, kad kodekso pataisos paliestų ir kitų profesijų atstovus, pvz. mokytojus.

Projektą parengusi V. Čmilytė–Nielsen sako, kad šiuo metu tokios veikos, kai pažeminamas viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbė ir orumas, paprastai kvalifikuojamos kaip nedidelis viešosios tvarkos pažeidimas, o tokiam asmeniui siūloma kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

„Praktika rodo, kad tai nėra gera išeitis. Valstybė turi užtikrinti teisinę apsaugą tokiems asmenims“, – sakė Seimo vadovė.

Sveikindamas parlamento vadovės iniciatyvą Seimo narys Tomas Tomilinas sakė, kad turi „kontrpasiūlymą, kuriuo siekiama suteikti didesnes socialines garantijas greitosios medicinos pagalbos darbuotojams“.

Seimo narės Jurgitos Sejonienės vertinimu, V. Čmilytės–Nielsen pateiktas projektas yra labai ilgai lauktas, nes medikai dažnai susiduria su piktais, agresyviais pacientais, net ir fizinio smurto pasitaiko.

„Baudos galėtų būti didesnės, kad labiau tramdytų agresyvius pacientus“, – sakė parlamentarė.

Dabar kodekso pataisų imsis parlamentiniai komitetai, o į plenarinę salę jos sugrįš pavasario sesijoje.