Spaudos konferencijoje ministras Aurelijus Veryga sakė, kad karantiną bus siūloma pratęsti ir vasarą.

Kaip spaudos konferencijoje teigė ministras Aurelijus Veryga, vis dar tęsiama diskusija apie tai, kokius rodiklius turėtų pasiekti šalys, iš kurių atvykusiems žmonėms nebereikėtų dvi savaites privalomai karantinuotis.

Taip pat A. Veryga sakė, jog nuo šiol maitinimo įstaigoms, parduotuvėms ir kitoms paslaugas teikiančioms vietoms nebėra rekomenduojama prie įėjimo kabinti iškabą su įspėjimu nesilankyti rizikos grupėje esantiems asmenims.

„Tai padaryta reaguojant į gana audringas diskusijas viešoje erdvėje. Pasitaikė tokių atvejų, kai rekomendacijos buvo suprastos kaip draudimai patekti į tam tikras viešas vietas. Galiu tik priminti, kad bendros rekomendacijos rizikos grupės asmenims išlieka“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

4 nauji įvežtiniai atvejai

Savaitgalį buvo užregistruoti 4 įvežtiniai atvejai. Pasak R. Lingienės, vienas asmuo užregistruotas Šiaulių apskrityje – jis atvyko darbo reikalais iš Rusijos per Minską, į Lietuvą pateko per Medininkų postą. Dar vienas atvejis – Klaipėdos apskrityje: asmuo keliavo iš Suomijos per Taliną keltu, į Lietuvą atvyko per Saločių pasienio punktą. Trečias atvejis – Tauragės apskrityje: asmuo iš Olandijos grįžo per Vokietiją, į Klaipėdą atvyko keltu. Visiems COVID-19 liga nustatyta po privalomo tyrimo.

Ketvirtas įvežtinis atvejis užregistruotas Vilniaus apskrityje. Tai – iš Rusijos grįžęs tolimųjų reisų vairuotojas, jis jokių simptomų nejautė. COVID-19 nustatyta po privalomo tyrimo.

R. Lingienė sakė, kad šie asmenys laikėsi saviizoliacijos ir kitų pareigų, esančių karantino metu.

4 nauji atvejai Vilniaus ligoninėje

„Per savaitgalį užregistruoti 4 atvejai, susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine. Tai – tiek pacientai, tiek darbuotojai. Tarp užsikrėtusiųjų – ir ligoninėje susirgusių šeimos nariai. Dar 3 su šia ligonine galimai susiję atvejai – susirgo Nacionalinio vėžio instituto darbuotoja ir jos artimi asmenys. Taip pat susirgo dar vienas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojas, kuris dirba šios ligoninės padalinyje esančiame Antakalnio gatvė 124. Keletas susirgimų fiksuoti Santaros klinikose – krūtinės chirurgijos skyriuje 1 atvejis ir galimai su šiomis klinikomis susiję dar 3 atvejai, tai yra pacientų, kurie COVID-19, artimi asmenys“, – pasakojo R. Lingienė.

Pasak NVSC Vilniaus departamento vadovės, Vilniuje susirgo ir Pergalės g. namo gyventojas. Dar vienas atvejis susijęs su Antavilių pensionatu, taip pat ir šeiminio protrūkio atvejis.

Mirtis – Telšių apskrityje

Kaip sakė R. Lingienė, savaitgalį nuo koronaviruso mirė asmuo Telšių apskrityje, jis priklausė 81–90 metų grupei, taip pat sirgo onkologinėmis ligomis. Asmuo buvo hospitalizuotas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo vasario pradžios iki pat mirties.

„Per vakar dieną patvirtinta 12 atvejų. 2 atvejai yra Alytaus apskrityje, abu žmonės – tos pačios šeimos nariai. Jų pagrindinė veikla yra gyvulių supirkinėjimas, asmenys važinėja po įvairius Lietuvos regionus. Kol kas infekcijos šaltinio nenurodė. 10 asmenų susirgimų užregistruota Vilniuje – 2 atvejai Santaros klinikų krūtinės chirurgijos skyriuje, darbuotojai, 4 atvejai galimai susiję su Santaros klinikomis. 2 atvejai – šeiminis protrūkis, 1 atvejis – Antavilių pensionato 3 korpuso gyventojas. Su 1 sergančiuoju dar nepavyko susisiekti“, – sakė R. Lingienė.

Santaros klinikose – 18 susirgimų

Santaros klinikose šiuo metu užregistruota 18 darbuotojų ir pacientų susirgimų. 5 susirgę darbuotojai dirba infekcinių ligų centre, 1 – trečiame reanimacijos skyriuje, siejamas su Vilniaus miesto klinikinės ligoninės židiniu. Susirgusių šios ligoninės pacientų yra 3.

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje iš viso užregistruoti 43 atvejai – 23 pacientai ir 20 darbuotojų. Iš jų – 8 mirties atvejai nuo koronaviruso.

„Nacionalinio vėžio instituto darbuotoja, laikomės hipotezės, užsikrėtė ne savo darbe, o savo artimoje aplinkoje nuo artimo žmogaus. Bet tai – tik hipotezė, nes tas asmuo, deja, jau miręs. Jis buvo gydomas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, priimant į ligoninę testas buvo atliktas ir COVID-19 liga nenustatyta. Jis buvo gydytas gana ilgą laiką, jam buvo pasireiškę pneumonijos simptomų. Tačiau COVID-19 testas pakartotinai nebuvo atliktas. Mirus šiam asmeniui susirgo visi šeimos nariai, su kuriais jis gyveno. Vienas iš jų dirba Nacionaliniame vėžio institute. Darbuotoja tiesiogiai su pacientais sąlyčio neturėjo“, – sakė R. Lingienė.
Be to, užsikrėtę asmenys (to dar nežinodami) lankėsi laidotuvėse Rokiškio rajone, taip pat ir pas notarą.

Rolanda Lingienė

„Rimi“ užregistruoti 6 atvejai

Pasak R. Lingienės, parduotuvėje „Rimi“ iš viso užregistruoti 6 COVID-19 atvejai.

„Didžiausias sergamumas iš Europos Sąjungos šiuo metu yra Liuksemburge. Lietuva šiame kontekste atrodo tikrai pozityviai – mažiau nei 58 atvejai 100 tūkstančių gyventojų. Dar viena šalis, kuri pati save pozicionuoja labai teigiamai, yra Švedija, joje gyventojų sergamumo rodiklis – 526 atvejai 100 tūkstančių gyventojų, nelabai nusileidžia Italijai. Lietuvoje mirtingumo rodikliai taip pat nuteikia teigiamai. Didžiausias mirtingumas yra Belgijoje, Ispanijoje ir Italijoje“, – sakė R. Lingienė.

Greitieji testai bus naudojami atliekant populiacijos tyrimus

Ministras sakė, kad jau greitai bus pradėti naudoti greitieji testai pagal mokslininkų rekomendacijas. Pasak A. Verygos, jie bus naudojami ne tik atliekant populiacijos tyrimus, bet ir gydymo įstaigose, kai PGR testas neigiamas, tačiau simptomai rodo COVID-19 ligą. Taip pat šie testai bus naudojami koronaviruso židiniuose tiriant medikus.

Pasak R. Lingienės, iš kitų šalių į Lietuvą atvykę sergantys koronavirusu asmenys saviizoliacijos laikėsi.

NVSC vadovės teigimu, šiuo metu iškelta hipotezė, kad Santaros klinikų infekcinių ligų skyriuje koronavirusas išplito dėl netinkamo apsaugos priemonių naudojimo.


Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gegužės 25 d. duomenimis:

  • Patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms –1635.
  • Sergančių žmonių skaičius – 426.
  • Per vakar dieną patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius – 12.
  • Mirusiųjų nuo koronaviruso žmonių skaičius – 63.
  • Užsikrėtusieji koronavirusu, mirę dėl kitų priežasčių, – 8.
  • Pasveikusių žmonių skaičius – 1138.
  • Izoliacijoje esančių žmonių skaičius – 470.
  • Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)