Edinburgo universiteto mokslininkai nustatė, kad ultravioletiniai (UV) spinduliai sumažindavo savanorių kraujo spaudimą, rašo „The Telegraph“.

Pasak mokslininkų, tokie tyrimo rezultatai gali paskatinti peržiūrėti dabartines rekomendacijas dėl buvimo saulėje. 

Aukštas kraujospūdis yra vienas pagrindinių širdies ligų bei insulto rizikos faktorių. Nuo aukšto kraujo spaudimo kenčia maždaug trečdalis visų žmonių. 

Mokslininkai mano, kad UV spinduliai skatina į kraujotakos sistemą išsiskirti organizme besikaupiantį azoto oksidą, kuris atpalaiduoja kraujagysles ir sumažina kraujospūdį.

Tačiau pernelyg ilgas buvimas saulėje gali sukelti odos vėžį, todėl specialistai perspėja žmones nebūti ilgai saulėje be apsaugos priemonių.

Daktaras Richardas Welleris, Edinburgo universitete dėstantis dermatologiją, perspėja, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kol bus galima rekomenduoti pacientams kraujo spaudimą mažinti saulės spinduliais.

„Dabar ketiname ištirti širdies ligų ir odos vėžio riziką, kylančią žmonėms, pabuvusiems saulėje nevienodą laiką“, - sakė jis.

„Jeigu pasitvirtins, kad saulės spinduliai mažina mirties nuo šių ligų riziką, turėsime peržiūrėti savo rekomendacijas dėl buvimo saulėje“.

„Įtariame, kad nauda širdies sveikatai nusveria pavojų susirgti odos vėžiu“, - pažymėjo jis.

Mokslininkai, savo rezultatus pristatę Tarptautinėje tiriamosios dermatologijos konferencijoje Edinburge, stebėjo 24 savanorių kraujospūdį.

Tyrimo dalyviai turėjo 20 minučių praleisti po ultravioletinėmis įdegio lempomis, leidžiančiomis kontroliuoti spindulių kiekį.

Mokslininkai pastebėjo, kad savanoriams, gavusiems UV spindulių, kraujo spaudimas sumažėdavo ir išlikdavo žemesnis maždaug valandą.

Tačiau kai įdegio lempos skleisdavo tik karštį be UV spindulių, savanorių kraujospūdis seanso metu nukrisdavo, bet jam pasibaigus, greitai grįždavo į ankstesnį lygį.

Tyrimai laboratorijoje taip pat rodė, kad UV spinduliais paveiktos ląstelės išskirdavo azoto oksidą – azoto ir deguonies junginį, kuris atpalaiduoja kraujagysles.

Ultravioletiniai saulės spinduliai teikia ir daugiau naudos, pavyzdžiui, padėdami organizmui sintezuoti vitaminą D. Tačiau jie laikomi ir pagrindine odos vėžio priežastimi.

Nina Goad iš Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos perspėjo, kad naujausias atradimas yra dar ankstyvos stadijos, nes tyrimas buvo labai mažas.

Tyrinėjimai šioje srityje tebėra labai ankstyvos stadijos. Ryškėjantys įrodymai, jog saulės spinduliai yra naudingi sveikatai, nepaneigia neginčijamų įrodymų, kad pernelyg didelis UV spindulių kiekis yra susijęs su odos vėžiu – labiausiai paplitusia vėžio forma Didžiojoje Britanijoje“, - sakė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)