Trys gydytojai, slaugytojos, virtuvės darbininkai, sargai ir kiti buvę darbuotojai mano, kad tokia suma jiems turi būti sumokėta kaip išeitinė išmoka, vidutinis darbo užmokestis už uždelstą atsiskaitymo laikotarpį bei delspinigiai.

Sapiegos ligoninė su reikalavimais iš dalies sutinka, tačiau nenori mokėti tos sumos, kuri turi būti išmokama pagal 2006-siais sudarytą kolektyvinę darbo sutartį. Joje numatyta, kad atleidžiant darbuotoją ne dėl jo kaltės turi būti taikomas dvigubas koeficientas. Visi darbuotojai, kurie dabar bylinėjasi su ligonine, buvo ateisti dėl etatų mažinimo.

Šiemet liepos 8 dieną Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas patenkino ieškovų skundą.

Sapiegos ligoninei parašius apeliacinį skundą, šią civilinę bylą apeliacine tvarka ketvirtadienį išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas. Savo sprendimą teisėjų kolegija skelbs lapkričio 16 dieną. Po apygardos teismo nutarties sprendimas šioje byloje turi įsiteisėti.

Buvusių 45 ligoninės darbuotojų advokatas Arūnas Zaleckis BNS sakė, kad su dalimi buvusių darbuotojų buvo atsiskaityta, kiti apskritai negavo jokių išmokų. Advokato manymu, piniginių lėšų išieškojimas atsiskaitant su darbuotojais galėtų vykti realizuojant turimą medicininę ir kompiuterinę techniką, taip pat baldus.

Tuo tarpu Sapiegos ligoninei atstovaujantis advokatas Egidijus Langys apygardos teismo prašė panaikinti žemesnės instancijos teismo sprendimą ir ieškovų ieškinį dėl išmokos taikant dvigubą koeficientą atmesti. Advokato manymu, 2006-siais tokiomis sąlygomis kolektyvinę sutartį pasirašęs tuometinis ligoninės vadovas viršijo savo įgaliojimus. Be to, tokia sutartis pažeidžia viešąjį interesą.

Ieškovų advokatas A.Zaleckis teismui teigė, kad kolektyvinė sutartis yra galiojanti ir turi būti vykdoma.

''2006 metais buvo pakilimas - ligoninės pajamos augo, augo gydytojo ir personalo darbo užmokestis. Kolektyvine sutartimi buvo suderinti interesai darbdavio ir darbuotojai. (....) Išlaidoms rezervą turėjo sudaryti pati įstaiga, ji turėjo kaupti lėšas. Nesutinku, kad įstaiga neturi jokio turto - turi baldų, medicininės ir kompiuterinės įrangos, ji gali bankrutuoti, tada būtų vykdomas sprendimas dėl išieškojimo", - sakė darbuotojų atstovas A.Zaleckis. Jis pažymėjo, kad sutarčių reikia laikytis ir su darbuotojais reikia atsiskaityti.

Jis mano, kad ūkiškai tvarkytis nesugebanti įstaiga turi būti panaikinta.

Vilniaus valdžia rugsėjį nusprendė jungti dvi miesto ligonines - Vilniaus miesto universitetinę ir Sapiegos, slegiamą milijoninių skolų.

Anot sostinės valdžios, Sapiegos ligoninės sujungimas su kita gydymo įstaiga Antakalnyje padėtų išspręsti pirmosios finansines problemas. Sapiegos ligoninę prislėgė 2 mln. litų skolos. Be to, sujungus dvi ligonines, vienoje sveikatos priežiūros įstaigoje, anot savivaldybės, būtų teikiamos tiek trumpalaikio, tiek ilgalaikio gydymo paslaugos.

Dėl atleidimo iš darbo teismų slenksčius mina ir buvęs jos vadovas Jurgis Gediminas Rimdeika.

Šiemet kovą Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas ieškovo naudai iš Sapiegos ligoninės priteisė 53 tūkst. 473 litus (neatskaičius mokesčių) vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo iš darbo dienos iki teismo sprendimo įsigaliojimo dienos - nuo 2010 metų rugsėjo 27 iki 2011 metų balandžio 22 dienos. Taip pat priteista 46 tūkst. 207 litų išeitinė išmoka (neatskaičius mokesčių), 2 tūkst. 371 litas negautų pajamų, 5 tūkst. litų neturtinės žalos bei 2 tūkst. 420 litų išlaidų advokatų pagalbai apmokėti.

J.G.Rimdeika iš pareigų buvo atleistas 2010 metų rugsėjo 27 dieną vadovaujantis Vilniaus apskrities viršininko įsakymu. Ši byla apeliacine tvarka taip pat bus nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme.

Buvusių darbuotojų atleidimo bylose dalyvaujančių advokatų skaičiavimais, ieškiniai ligoninei iš viso siekia apie 700-800 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją