Savanorystė – kilniaširdiškas darbas, kuris matuojamas kitokiu matu – kitam skirtu laiku, pagalba ir dėmesiu. Savanorių rankų laukiama didžiausioje Vilniaus regiono COVID-19 sergančiųjų srautus koordinuojančioje ligoninėje VUL Santaros klinikose. Kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi pradedama savanorystės akcija, rašoma Santaros klinikų pranešime.

Vilniaus regione yra maždaug 960 tūkst. gyventojų. Pasak VUL Santaros klinikų direktorės valdymui Aušros Bilotienės Motiejūnienės, situacija regione, kaip ir visoje Lietuvoje, yra įtempta: vis dar daugėja į ligonines guldomų pacientų, serga ir medicinos personalas.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Esame dėkingi savo darbuotojams, kurie supranta padėtį ir sutinka padėti kolegoms kituose skyriuose. Vis dėlto jaučiame rankų stygių ligoninėje. Yra daug veiklos, kuriai atlikti nebūtinas medicininis išsilavinimas, tačiau be jos sutriktų visos ligoninės darnus funkcionavimas. Nuoširdžiai džiaugiamės Lietuvos Raudonojo Kryžiaus pasiūlyta iniciatyva suburti padėti galinčius savanorius. Iš visos širdies dėkojame socialiai atsakingiems Lietuvos žmonėms, kurie nelengvu metu turi jėgų ir pasiryžimo padėti kitiems“, – sako A. Bilotienė Motiejūnienė.

Santaros klinikose laukiami savanoriai, kurie galėtų prisidėti prie kurjerinės veiklos: nuvežti ar palydėti pacientus iš vieno skyriaus į kitą, paimti tyrimų mėginius ir pristatyti juos į laboratoriją, palydėti į tyrimus, procedūras, perduoti siuntinius. Reikia pagalbos ir COVID-19 liga sergančius pacientus gydančiuose skyriuose.

Reanimacijos skyrius Santaros klinikose

Anot Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotojos slaugai Jurgos Šuminienės, labai viliamasi sulaukti tokių savanorių, kurie pagalbą galėtų teikti ilgesnį laiką, skirdami tam ne mažiau nei 20 valandų per savaitę.

„Suprantame, kad mūsų prašymas gali pasirodyti drąsus, tačiau situacija neeilinė, todėl ir savanorystės sąlygos išskirtinės. Visi būsimi savanoriai pirmiausiai bus apmokomi, nes mums ypač svarbus tiek pacientų, tiek savanoriaujančių žmonių saugumas. Mokymams bus skiriamas didelis dėmesys ir daug brangaus mūsų kolegų laiko – ir dėl asmeninės apsaugos, ir dėl logistikos dalykų. Labai lauktume savanorių, galinčių dirbti pamainomis, ypač svarbu – darbas naktimis ir švenčių metu“, – kalba J. Šuminienė.

Direktorė valdymui pabrėžia, jog Santaros klinikose yra laukiami ir buvę kolegos, kiti medicininį išsilavinimą turintys žmonės. „Formuojame vadinamąjį „darbuotojų banką“, kurio pajėgas prireikus pasitelktume. Dar kartą visų mūsų vardu dėkoju VU Medicinos fakultetui bei Vilnius kolegijai už pagalbą pačiomis sunkiausiomis akimirkomis. Didžiuojamės jaunaisiais mūsų bendruomenės nariais – studentais, kurie nepabūgo ir pasisiūlė į pagalbą“.

Savanorystė Santaros klinikose nėra naujas dalykas. Nuo 2015 metų bendradarbiaujant su asociacija „Kraujas" VUL Santaros klinikose pradėtas vykdyti savanorystės projektas, kuris sėkmingai tęsiamas.

Santaros klinikose savanoriai lanko pacientus Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centre, Nefrologijos skyriuje. Savanoriai siūlo pačią įvairiausią pagalbą – nuo labai praktiškų veiksmų - nupirkti produktų, apkirpti - iki sunkiai apčiuopiamos, bet ypač svarbios emocinės pagalbos, nuoširdaus pokalbio.

Savanorystę pasirinkę žmonės – drąsūs, atviri, norintys pažinti save ir kitus, tikintys, kad žmonių santykiai turi gydomosios galios, kūrybingi, prisitaikantys įvairiose situacijose, atsakingi ir pareigingi, gerbiantys save bei kitus, smalsūs, sąžiningi, išklausantys.

Dėl savanorystės Santaros klinikose, prašome kreiptis:

  • neturintys medicininio išsilavinimo – į Lietuvos Raudonąjį Kryžių. Kviečiame pildyti anketą čia. Kilus klausimams, skambinti numeriu +370 659 75867.
  • turintys medicininį išsilavinimą – į Santaros klinikų Žmogiškųjų išteklių valdymo skyrių (Raida Šerkšnytė, tel. 8 5236 5016. el. paštas raida.serksnyte@santa.lt)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)