Santariškėse yra Šeimos medicinos centras, į kurį užsiregistruoti - misija neįmanoma jau mažiausiai 10 metų. Aplink gyvena daug žmonių, daug šeimų, tačiau registruoja tik kūdikius čia gimusius, kitų - ne. Rekomenduoja eiti rašytis į netoliese esančias privačias, nors, pavyzdžiui, ne visi tai daryti nori. Aš paprašiau bent jau mane į kokį tai sąrašą laukiančiųjų užrašyti ar, pavyzdžiui, informuoti, kai bus laisva vieta pas kurį nors gydytoją. Gavau labai piktą atsakymą - tokių paslaugų neteikiame.

Ne kartą jau santariškiečių grupėje feisbuke tas klausimas keltas, žmonės skundžiasi, kad jokių šansų ten patekti, nors poreikis yra didelis. Man tai yra truputį keistas dalykas – aš nenoriu registruotis į privačias mažas klinikas, nes vis tiek rimtesnėms konsultacijoms siųs į Santariškes, tad nors ir po nosimi gydymo įstaiga, teks ir toliau važiuoti į polikliniką centre ir toliau“, - skundėsi Birutė, ironiškai pridurdama, kad belieka viena išeitis - laukti, kol vietą atlaisvins Anapilin iškeliavęs pacientas.

Siūlo pasitikėti ir kitomis gydymo įstaigomis

VUL Santariškių klinikų SK direktorė medicinai ir slaugai Prof. dr. Danguolė Jankauskienė DELFI paaiškino, kad Šeimos medicinos centre jau pasiektas „prisirašiusių“ pacientų limitas.

„Keliate klausimą, kuris nėra visiškai mūsų valioje. Tokį spaudimą būti prirašytiems prie mūsų Šeimos medicinos centro patiriame iš nemažos dalies šalia Santariškių gyvenančių ir kitų miesto gyventojų, ypač, sunkiau sergančių. Tikriausiai girdėjote, kad pirminė sveikatos priežiūra yra savivaldybės savarankiškoji funkcija, kurią jie reguliuoja savo teritorijos gyventojams steigdami pirminės sveikatos priežiūros įstaigas ir duodami leidimus steigtis privačioms įstaigoms pagal gyventojų poreikį.

Jie rūpinasi tolygiu pirminės sveikatos priežiūros išvystymu. O pagal Sveikatos sistemos įstatymo 12 str 7 dalį „Tretinio Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos lygio įstaigos (kokia ir yra VUL SK ) pirmine ir antrine sveikatos priežiūra gali verstis tik mokslo ir mokymo tikslais“ . Todėl mūsų steigėjas - Sveikatos apsaugos ministerija - mums reguliuoja, kokios apimties ir kiek pirminės sveikatos priežiūros paslaugų mokslo ir mokymo tikslais galime turėti. Šiuo atveju vienuolika su puse tūkst. jau prirašytų gyventojų yra mūsų limitas, dėl kurio sutarėme su SAM. Todėl stengiamės išlaikyti šį kiekį. Todėl galime prirašyti naujų tik tiek, kiek natūraliai išeina iš gyvenimo, t.y miršta, seno amžiaus pacientų“, - sakė D. Jankauskienė.

Klinikų atstovė patikino, kokybiškas medicinos paslaugas galima gauti ne tik Santariškių klinikų Šeimos medicinos centre.

„Norime jus patikinti, kad vystantis pirminei sveikatos priežiūrai ir vis daugiau naujų ir mūsų pačių paruoštų šeimos gydytojų įsiliejant į sistemą ir gerėjant bendradarbiavimui tarp sveikatos priežiūros įstaigų, tikrai nėra jokio reikalo pirminės sveikatos priežiūros paslaugas gauti tretinio universiteto lygio ligoninėje. Todėl siūlome pasitikėti ir kitomis pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigomis. Su jomis glaudžiai stengiamės bendradarbiauti“, - teigė direktorė medicinai ir slaugai.

Žmonės nori poliklinikos prie namų

Kaip DELFI situaciją komentavo sostinės vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas, pacientai, natūralu, nori gydytis kuo arčiau namų, tačiau Santariškių Šeimos medicinos centre galioja kiek kitokios taisyklės.

„Įprastai pati įstaiga sprendžia, kiek jai priimti pacientų. Tokio atvejo, kad atsisakytų priimti/registruoti pacientus dar nebuvo. Jokių juridinių apribojimų tam tikrai nėra - tai tiesiog toks sprendimas. Miesto poliklinikos registruoja absoliučiai visus besikreipiančius, nes atsakyti registruoti neturi teisės. Aišku, pas mus yra daug šeimos gydytojų, kurių apylinkės yra perpildytos dėl įvairių priežasčių.

Tuo metu Santariškių Šeimos medicinos centre daugiau pacientų nepriimama, nes su steigėju, t.y. SAM yra taip sutarę ir šeimos gydytojų kabinetai nėra jų pagrindinė funkcija. Mes savo ruožtu priimam absoliučiai visus, nes tai yra mūsų funkcija ir mes privalome tai daryti. Bėda ta, kad žmonės nori poliklinikos prie namų.

Santariškių šeimos klinika yra Santariškių klinikų reikalas. Jie ją turi dėl to, kad ruošia šeimos gydytojų rezidentus ir t.t. Tačiau Santariškių gyventojų problema jau yra savivaldybės, o ne Santariškių klinikų reikalas“, - teigė G. Paluckas.

Vicemeras pateikė statistiką, kiek kokiose pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose „prisirašiusių“ gyventojų. Lyderiai akivaizdūs.

Vilniaus miesto PASP įstaigose prisirašiusių gyventojų skaičius
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)