Gydytojai reumatologai įspėja, kad labai dažnai skausmo priežastimi tampa profesija. Jeigu 8–12 valandų žmonės dirba vien stovėdami arba atvirkščiai – sėdėdami, didelė tikimybė, kad tai pakenks laikysenai bei turės neigiamą poveikį nugaros, kelių ar pečių sąnariams. Priklausomai nuo darbo pobūdžio, rekomenduojami įvairūs fiziniai pratimai ir poilsio būdai, rašoma pranešime spaudai.

„Labiausiai sąnariams kenkia nuolatinės fizinės apkrovos reikalaujantis darbas. Fabriko darbuotojai, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia stovėdami, itin dažnai skundžiasi stambiųjų sąnarių skausmu, kenčia ir nuolatos judinami riešai bei alkūnės. Profesionalūs sportininkai taip pat patenka į rizikos grupę – jų patiriamos traumos daro didžiulę įtaką įvairioms sąnarių problemoms ir skausmui. Atsakingai mankštintis – privalu, lengvas fizinis krūvis pagerina sausgyslių skaidulų elastingumą ir judesio amplitudę“, – teigia gydytoja reumatologė Jūratė Eidžiūnienė.

Žmonės, kuriems darbo metu tenka stovėti, grįžę namo dažnai nenori net pagalvoti apie mankštą ir renkasi pasyvų poilsį. Gydytoja sutinka, kad ištiesti kojas ir atsipūsti – būtina, tačiau poilsis priešais televizorių neturėtų tapti vienintele vakaro veikla. Kad ir kaip sunku prisiversti, vis dėlto reikėtų skirti laiko mankštai, kad būtų išjudintos nejudriosios kūno vietos, pavyzdžiui, viršutinė kūno dalis, stuburas. Beje, net ir išsiilgtas poilsis ant sofos turėtų būti taisyklingas – sėdėti ar prigulti reikėtų tiesiai. Jeigu kaklo ar stuburo padėtis pasukta, ilgainiui gali atsirasti skausmas ir tose srityse.

Pasak gydytojos, sunerimti derėtų ir kitų profesijų atstovams – buhalteriams, programuotojams, bankininkams – visiems, kurie darbo valandas praleidžia sėdėdami priešais kompiuterio ekraną.

Šie darbuotojai dažniausiai kenčia nuo stuburo sąnarių problemų, ne mažesnė apkrova tenka ir riešams bei alkūnėms. Tolimųjų reisų vairuotojai, paklausti, kuo skundžiasi, taip pat dažnai įvardins stuburo, pečių bei alkūnių sąnarių maudimą.

Anot gyd. J. Eidžiūnienės, jeigu minėtų profesijų atstovai sėdėtų taisyklingai, tai yra, ne visiškai tiesiai, bet šiek tiek išlenkę stuburą atgal, galvą ir pečius laikydami tiesiai, alkūnes ant stalo sulenkę stačiu kampu, nusiskundimų dėl skausmo nebūtų tiek daug. Ne mažiau svarbus ir poilsis – dirbantiems sėdimą darbą patariama daugiau judėti, nepamiršti tempimo pratimų. Pietų pertraukos metu rekomenduojama bent 15–20 minučių pasivaikščioti, jeigu įmanoma – į darbą ir iš jo keliauti pėsčiomis.

Gyd. J. Eidžiūnienė sako, kad sveikatai kenkia abu kraštutinumai – tiek visa darbo diena stovint, tiek ir sėdint, mat žmogui svarbu tinkamai suderinti fizinę apkrovą su poilsiu. Nesvarbu, kur ir kokį darbą dirbate – įstatymuose numatytos trumpos pertraukėlės poilsiui, kurias derėtų išnaudoti lengvoms mankštoms: pavaikščiokite, atlikite raumenų tempimo pratimus, pasukiokite liemenį, pečius, riešus, jeigu įmanoma – išeikite įkvėpti gryno oro. Po varginančios darbo dienos pajutus nežymų maudimą sąnariuose, gydytoja siūlo griebtis ne vaistų, o įsiklausyti į organizmo signalus.

Skaudamas vietas galima patepti sąnariams skirtu geliu, kuris ne tik malšintų nemalonius pojūčius, bet ir mažintų sąnarių trintį, gerintų kremzlės kokybę bei sinovinį skystį. Ieškantiems veiksmingų ir sveikatai nekenksmingų priemonių, gyd. J. Eidžiūnienė pataria vaistinėje teirautis tokių, kurių sudėtyje būtų fosfolipidų – natūralių, žmogaus organizme esančių molekulių.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad osteoartritas ir kitos sąnarių ligos, anksčiau laikytos senatvinėmis, diagnozuojamos vis jaunesniems žmonėms. Taigi, sveikatos būkle svarbu rūpintis ne tada, kai jau susiduriama su pasikartojančiu skausmu, o situaciją stebėti nuolatos. Pajutus, kad nemalonūs pojūčiai nepranyksta, rekomenduojama apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs tinkamą gydymą ar nukreips pas specialistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)