Ministerija parengė pataisas, kurios brauktų Hepatito registrą iš įstatymo, ir liktų galioti tvarka, kad prieš imant kraują turi būti patikrinta donoro sveikata ir atlikta paieška Kraujo donorų registre.
SAM teigimu, praėjusios kadencijos pabaigoje priimtas įpareigojimas kurti atskirą hepatitų registrą – perteklinis, duomenys kaupiami jau esančiuose registruose.

„Pataisų tikslas – taupyti valstybės biudžeto lėšas ir siūlyti Seimui atsisakyti Vyriausybei pavesto įpareigojimo sukurti naują Hepatito registrą. Nėra tikslinga kurti naujus registrus (informacines sistemas), jei galima naudotis jau sukurtais registrais“, – teigiama pataisos aiškinamajame rašte.

Šiuo metu veikia Kraujo donorų registras ir Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinė sistema. Pagal dabartinį teisinį reguliavimą, Hepatitų registras turėtų pradėti veikti nuo 2018 metų sausio.

Kartu ministerija pažymi, kad jau šiuo metu užtikrinamas kraujo donorų saugumas, nes pagal esamą teisinį reglamentavimą visais atvejais kraujo donoro duotas kraujas ištiriamas dėl infekcinių ligų (įskaitant hepatitus B ir C).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)