49 metų vyras pradėjo dalyti pinigus, maistą ir gėrimus. Tokie elgesio pokyčiai atsirado po to, kai insultas pažeidė smegenų dalį, atsakingą už aukštesnį mąstymą ir sprendimus, rašo dailymail.co.uk.

Rio de Žaneiro federalinio universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad „perdėtą ir atkaklų dosnumą“ sukėlė insultas, įvykęs subkortikalinėje smegenų srityje, kuri kontroliuoja aukštesnio lygio mąstymą. Tai galėjo pakenkti ir smegenų dalims, reguliuojančioms normalų elgesį.

Insultą šiam brazilui sukėlė kraujo išsiliejimas į smegenis – aukšto kraujospūdžio pasekmė.

Tačiau ekspertai pažymi, kad net žinant smegenų sritį, kur įvyko insultas, neįmanoma numatyti žmogaus elgsenos ar charakterio pokyčių, nes pažeista smegenų dalis dėl sudėtingų nervinių tinklų gali ir nebūti šalia tos vietos, kur trūko kraujagyslė.

Neurologas Larry Goldsteinas iš Djuko universiteto Insultų centro sakė: „Nors elgesio pokyčiai paprastai nebūna tokie neįprasti, šis atvejis yra dar negirdėtas“.

Insultas gali sukelti įvairių neuropsichologinių ir elgsenos pokyčių, teigė jis laikraščiui „Huffington Post“, pridurdamas, kad smegenų pažeidimai, kuriuos sukelia nutrūkęs deguonies tiekimas, gali baigtis emociniais pokyčiais, dažniausiai depresija.

Taip pat žinoma, kad insultas yra sukėlęs nekontroliuojamą juoką ir verksmą bei aplaidumo sindromą, kai žmonės neatpažįsta vienos savo regos lauko pusės.

Gydytojams iš Rio de Žaneiro universiteto minimo vyro atvejis yra itin įdomus, nes yra priešingas kur kas dažniau tokioms insulto sukeliamoms būklėms kaip daiktų kaupimas ar sociopatija.

Anksčiau tyrimai rodė, kad itin didelis dosnumas – aukojimas labdaros įstaigoms ar aukojimas anonimiškai – yra susijęs su tam tikromis smegenų struktūromis, įskaitant regioną, kuris fiksuoja atlygį.

Mokslininkai pažymi, kad brazilo būklė gali padėti išsiaiškinti santykį tarp „altruizmo ir egoizmo“, kurie atlieka esminį vaidmenį priimant sprendimus.

Žmona pasakojo, kad vyras leido pinigus maistui ir gėrimams, kuriuos dalijo vaikams gatvėje, ir po insulto nesugebėjo grįžti į vieno iš vadovų postą didelėje korporacijoje.

Tyrinėtojų paklaustas, ar nori grįžti į darbą, vyras atsakęs, kad pakankamai dirbo ir kad dabar atėjo metas „pasimėgauti gyvenimu, kuris yra pernelyg trumpas“.

Vyras medikams sakė žinantis savo elgesio pokyčius ir tvirtino iš arti matęs mirtį ir norįs likusį laiką būti pakilios nuotaikos.

Kartais geranoriško dosnumo tarpsniai pasireiškia žmonėms, sergantiems manija, silpnaprotyste ar Parkinsono liga, bet vyrui iš Brazilijos psichologinių tyrimų metu šių ligų simptomai nebuvo nustatyti.

Jis nurodė, kad jį kankina depresinė nuotaika, užmaršumas ir nesugebėjimas susikoncentruoti, bei demonstravo simptomus, paprastai siejamus su pažeidimais smegenų kaktos skiltyje – atkaklumo stoką ir susilpnėjusį nuovokumą.

Kompiuterinės tomografijos tyrimai parodė keliuose smegenų regionuose sulėtėjusią kraujotaką, įskaitant kaktos sritį.

Šie regionai, nors ir yra toli nuo kraujavimo židinio, yra sujungti su insulto vieta neuronų takais, kurie galėjo sutrikdyti nervų sistemų sąveikas, nulemiančias asmenines savybes, tvirtina mokslininkai.
Vyrui buvo skirti vaistai depresijai gydyti. Prabėgus dvejiems metams jis jautėsi geriau, bet jo dosnumas liko nepakitęs.

Pilnas šio atvejo aprašymas buvo paskelbtas rugpjūčio 20 dieną žurnale „Neurocase“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)