Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, GMP parko atnaujinimas būtinas ne tik dėl to, kad paskutinį kartą tai buvo daryta prieš beveik 10 metų.

„Tai yra dalis sveikatos sistemos reformos siekiant pagerinti sveikatos priežiūros paslaugas bei užtikrinti savalaikį pacientų pristatymą į aktyvaus gydymo įstaigas, ypač patyrusių ūmų miokardo infarktą ar galvos smegenų insultą. Daugiau ir modernesnių GMP automobilių reiškia efektyvesnį gydymą jau pakeliui į ligoninę, mažesnį mirčių nuo ūmaus infarkto ir insulto skaičių bei geresnes medikų darbo sąlygas“, – teigia ministras A. Veryga.

Dalis naujų GMP automobilių regionus pasiekė dar praėjusiais metais – tuomet į gydymo įstaigas iškeliavo 24 A ir 37 B tipo GMP automobiliai.

Tad šįkart po vieną automobilį skirta Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centrui, Anykščių rajono, Jurbarko rajono, Pasvalio, Šilutės, Vilkaviškio, Zarasų rajono bei Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centrams, Vievio sveikatos priežiūros centrui, Jonavos ir Kaišiadorių greitosios medicinos pagalbos stotims, Ignalinos rajono poliklinikai, Molėtų rajono greitosios medicinos pagalbos centrui, po 2 – Kėdainių, Pakruojo rajono ir Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrams, 3 – Vilniaus rajono centrinei poliklinikai.

Tikimasi, kad tai per ateinančius metus padės sumažinti mirtingumo dėl miokardo infarkto rodiklį nuo 98,02 iki 68 atvejų 1000 stacionaro ligonių, o patyrusių galvos smegenų insultą – nuo 203,1 iki 160 atvejų 1000 stacionaro lovų.

„Greitoji medicinos pagalba – vartai, pro kuriuos dažnas pacientas patenka į sveikatos sistemą. Nuo to, kaip tie vartai funkcionuoja, didele dalim priklauso, kokia nuomonę susidarys pacientai apie visą sistemą, – teigia Greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos vadovas Nerijus Mikelionis. – Džiugu, jog Sveikatos apsaugos ministerija skiria didelį dėmesį GMP ir svariai prisideda prie mūsų teikiamų paslaugų gerinimo ne tik organizacine, bet ir materialine prasme. Tikiuosi, jog GMP automobilių parko atnaujinimas padės įstaigų vadovams skirti ne automobilių parko atnaujinimui, o darbuotojų kompetencijos ir darbo sąlygų gerinimui“.

Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktorius Rosvaldas Gorbačiovas tvirtina, kad gelbstint gyvybę – svarbi kiekviena minutė. Tuomet kiekvienas detalė yra labai reikšminga.

„Svarbu ne tik turėti patikimą transporto priemonę, bet ir tinkamas darbo sąlygas paramedikams bei visą reikalingą medicininę įrangą. Mums labai malonu pažymėti, kad naujieji šiuolaikiški ir modernūs greitosios medicininės pagalbos automobiliai, kurie šiandien yra perduodami šalies ligoninėms, pagaminti Lietuvoje, Vilniuje. Šį pakankamai sudėtingą projektą įgyvendino Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės įmonė „Altas komercinis transportas“. Esame tikri, kad šie automobiliai tarnaus ilgai, su jais bus nuvažiuotas ne vienas šimtas tūkstančių kilometrų ir bus išgelbėta ne viena gyvybė“, – sako R. Gorbačiovas.

Savo ruožtu „Altas komercinis transportas“ generalinis direktorius Edvardas Radzevičius džiaugėsi, kad įmonė turėjo galimybę panaudoti savo ilgametę patirtį ir šias specifines sukauptas žinias kuriant Lietuvai skirtus GMP automobilius. Per 1000 GMP automobilių įvairioms Europos šalims kūrusi mūsų komanda labiausiai didžiuojasi galėdama prisidėti būtent prie Lietuvos pacientų gerovės.

Visuose šiuo metu savivaldybėms perduodamuose GMP automobiliuose yra sumontuota automatinė gaivinimo sistema Lucas2 (naudotina vietoje rankinio širdies masažo), paciento transportavimo kėdutė, modernūs multifunkciniai neštuvai, pritaikyti būtent šioms mašinom, taip pat moderni spinalinė lenta, tinkanti daryti rentgenogramas. Automobiliai yra įrengti ir ištestuoti notifikuotoje laboratorijoje pagal šiuolaikinius standartus.

Šie automobiliai modernūs ne tik savo medicinine įranga, jie yra Euro6 kategorijos, todėl atitinka griežčiausias emisijos normas, kas šiai dienai yra aktualu Europoje ir pasaulyje. Jie taip pat atitinka visus eletkromagnetinius, triukšmo lygio ir ergonomikos reikalavimus, tad medikams juose dirbti sudarytos maksimaliai palankios sąlygos.

Šiais metais numatyti dar du etapai – savivaldybėms liepą bus paskirstyti 50, o metų pabaigoje – dar 38 B tipo GMP automobiliai.

SAM per dvejus pastaruosius metus į GMP parko atnaujinimą investavo daugiau nei 8 mln. eurų: sveikatos priežiūros įstaigoms paskirstyti 24 A tipo, 11 C tipo (reanimobiliai) bei 147 B tipo GMP automobiliai. Automobiliai savivaldybėms paskirstomi atsižvelgiant į jų sveikatos priežiūros įstaigų GMP parko būklę – ridą, gamybos metus ir pan. Pirmiausia naujomis transporto priemonėmis yra aprūpinamos didžiausiais sveikatos netolygumais pasižyminčiose teritorijose esančios gydymo įstaigos bei tos įstaigos, kurių GMP automobiliai yra labiausiai nusidėvėję ir nebetinkami naudoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją