Tačiau sunkias pagirias kenčiantys arba žūtbūt išsiblaivyti norintys klaipėdiečiai vis dažniau naudojasi profesionalių išblaivintojų paslaugomis. Brangiau apmokami gelbėtojai atvyksta į namus ir garantuoja anonimiškumą. Pas perpus mažiau prašančius reikia važiuoti patiems, tačiau išblaivinimo faktas bus užfiksuotas. Abi gelbėtojų komandos prikelti „mirusįjį“ žada per kelias valandas.

Vaidino spektaklyje

Keturias dienas girtavęs ir todėl į darbą nėjęs klaipėdietis Vitalijus dienraščiui papasakojo, kad laikraštyje aptiko tokį skelbimą: „Anoniminis išblaivinimas, pagirių, abstinencijos, ilgalaikio girtavimo gydymas paciento namuose nuo 0 iki 24 val.“.

Klaipėdietis apie išblaivinimo paslaugas buvo girdėjęs iš savo draugo žinomo vilniečio aktoriaus. „Bičiulis sakė, kad per kelias valandas dingo visas girtumas. Vakare jis jau vaidino spektaklyje“, - prisiminė Vitalijus. Už išblaivinimą vilnietis gelbėtojams sumokėjo 180 litų.

Nurodytu telefonu paskambinęs klaipėdietis sužinojo, kad už galimybę kitą rytą nueiti į darbą jam teks sumokėti 200 litų.

Nuėjo į darbą

Atvykusi seksuali mergina pirma leido Vitalijui vaistus į veną, vėliau keturias valandas kraują valė lašine. Visą tą laiką vyras miegojo, o apie procedūros trukmę sužinojo tik atsibudęs ir pasižiūrėjęs į laikrodį.

Išvaizdžios gydytojos namuose nebebuvo. Pinigus Vitalijus jai sumokėjo prieš užmigdamas. Gelbėtoja paliko jam receptą vaistams, kurie ramintų išsekusį organizmą. Prieš išrašydama receptą, gydytoja pasiteiravo, ar kas nors galės nueiti į vaistinę. Už papildomą mokestį ji būtų vaistų atnešusi ir pati, tačiau Vitalijus atsisakė. Kitą dieną vyriškis pasirodė darbe, nors ir nesijautė visiškai pasveikęs.

Laukia eilėje

Kai gelbėtojai paskambino paciento artimuoju apsimetęs „Klaipėdos“ žurnalistas, vyriškis pranešė, kad už 200 litų jo atstovaujamos agentūros darbuotojai galės be vargo išblaivinti net savaitę girtavusį žmogų. „Tokį reikės blaivinti apie parą. Būtina, kad po procedūros pacientą kas nors prižiūrėtų“, - paaiškino jis.

Vyras užsiminė, kad pagalbos teks luktelėti. Apie tai dienraščiui pasakojo ir Vitalijus – pasikvietęs išblaivintojus devintą ryto, lašinės jis sulaukė tik apie pusę dviejų. „Be to, kitą dieną pro balkoną mačiau, kaip ta pati gražuolė su lašine išėjo iš gretimos laiptinės. Tokia pagalba žmonės naudojasi masiškai – pati gydytoja sakė prieš man užmingant“, - tikino Vitalijus.

Vyrui išblaivintoja paaiškino, kad daugiausiai iškvietimų būna per pilnatį. „Arba norinčiųjų nėra išvis, arba vos spėju suktis“, - guodėsi ji pacientui.

Kaupia duomenis

Išblaivinimo paslaugas teikia ir Klaipėdos priklausomybių ligų centras. Pirmojo centro skyriaus ir poliklinikos vedėja Svetlana Zamkovaja dienraščiui patvirtino, kad už 90 litų tokia procedūra centre išties atliekama.

Jos metu pacientui taikomos lašinės, vitaminų terapija, leidžiami raminamieji. „Žmogus turi gerai išsimiegoti. Patariame neskubėti namo ir miegoti stacionare. Tačiau jeigu žmogus jaučiasi geriau ir nori išeiti, nelaikome“, - pasakojo S.Zamkovaja.

Poliklinikos vedėja sakė, kad atvykę pacientai yra registruojami, todėl nereikia tikėtis anonimiškumo. „Aišku, darbdaviams nepranešame, tačiau tą informaciją suteikiame institucijoms, kurios, pavyzdžiui, išduoda leidimus ginklui laikyti “, - aiškino S.Zamkovaja.

Pigesnė pagalba pas klientus nevažiuoja. Jeigu žmogus sugeba, į Priklausomybių ligų centrą jis atvažiuoja pats. Dažniau padauginusius atlydi artimieji.

Gydosi sultiniu

Tačiau tie, kurie nenori atgauti sielos ir kūno ramybės šiuo būdu, gali pasikliauti ir tradiciniais per šimtmečius išbandytais metodais. Pagirių gydymą reikėtų pradėti puodeliu žaliosios arbatos – ji sumažins kraujo spaudimą ir pakels organizmo tonusą.

Kavos geriau atsisakyti, nes ji siaurina kraujagysles. Tinka ir riebus sultinys – kuo riebesnis, tuo geriau. Jis padeda naikinti toksinus. Kadangi alkoholis sukelia organizmo dehidrataciją, kuri ir yra pagrindinė pagirių sindromo „kaltininkė“, reikėtų kuo daugiau gerti mineralinio vandens. Paprastas vanduo yra prastas pagalbininkas, nes jis dar labiau išbalansuoja druskų pusiausvyrą organizme. Todėl viena populiariausių priemonių pagirioms gydyti yra raugintų kopūstų sultys. Jose gausu kalio druskų ir natrio.

Labai veiksmingas yra ir džiovintų vaisių kompotas – jis yra visų reikalingų mineralinių medžiagų, organinių rūgščių ir vitaminų šaltinis. Pagiringiems padės ir arbūzas, mat šioje milžiniškoje uogoje daug fruktozės bei magnio.

Teisūs tie, kurie gydosi kefyru, kuriame esantys baltymai suriša ir neutralizuoja toksines medžiagas ir neleidžia organizmui jų pasisavinti.

Kramto citriną

Nors gydytojai pataria rytą alkoholio nevartoti, tie, kurie mano, kad gydytis reikia tuo, nuo ko ir susirgote, gali išbandyti žymųjį kokteilį „Kenčiantis nelaimėlis“. XX amžiaus pradžioje jį tiekdavo Kairo viešbutyje „Šeperd“. Sakoma, kad jį labai mėgo Hemingvėjus ir Ficdžeraldas. Vienai porcijai reikės dviejų šaukštų brendžio, tiek pat džino ir citrinų sulčių, trupučio karčiosios trauktinės. Viską reikia supilti į aukštą stiklinę, įdėti ledo, mėtų lapelių, įpilti limonado.

Holivudo žvaigždė Elizabet Teilor iki šiol pagirias gydo savo firminiu kokteiliu. Jam reikės pusės stiklinės šalto mėsos sultinio su druska ir pipirais, vienos citrinos sulčių ir trupučio krienų. Mišinį reikėtų užpilti degtine, tačiau saikingai.

Medikai įspėja, kad tokie metodai palengvina kančias tik tam kartui. Vėliau vis tiek reikės atkentėti už vakarykštes linksmybes. Tačiau jeigu susiruošėte pagirias naikinti alkoholiu, pasistenkite užkandžiauti citrina. Ji veiksmingai padeda pasiligojusiam organizmui.