Pirmadienį buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Jimmy Carteris Amerikos gamtos mokslų muziejuje atidarė naują ekspozociją „Countdown to Zero: Defeating Disease“ („Skaičiavimas nulio link: pergalė prieš ligą“), rodančią, kad visame pasaulyje teliko 126 drakunkuliozės (arba Gvinėjos kirmėlės) atvejų.   

1986 metais, kai Carterio centras pradėjo kovą su Gvinėjos kirmėlėmis, 20-yje šalių, įskaitant Indiją, Pakistaną, Jemeną ir kitas į pietus nuo Sacharos esančias Afrikos šalis, šia infekcine liga sirgo maždaug 3,5 mln. žmonių.  

Jimmy Carteris
„Dabar mes žinome visus, turinčius Gvinėjos kirmėlių“, per ekspozicijos atidarymą sakė J. Carteris. Sveikatos darbuotojai visus šia liga sergančius 126 žmones yra izoliavę, taigi jie nebegali nieko apkrėsti. Visiškas ligos išnaikinimas planetoje yra milžiniškas žmonijos, mokslo ir medicinos žingnsis į priekį.

Drakunkuliozę, kurios pavadinimas lotyniškai reiškia „skausmą dėl mažų drakonų“, sukelia parazitinės kirmėlės Dracunculus medinensis. Tai viena iš tų bjaurių ligų, apie kurias nesusimąstome, ypač turint galvoje, kad ji didžiojoje pasaulio dalyje yra išnykusi. Ji priskiriama „užmirštų tropinių ligų“ grupei.

Nors ši infekcija retai baigiasi mirtimi ir todėl turi mažiau šansų užkariauti žiniasklaidos antraštes negu kitos, geriau žinomos ligos, tai yra skausmingas ir bjaurus negalavimas. Žmonės minėtais parazitais užsikrečia gerdami nešvarų vandenį. Po 12 mėnesių trunkančio inkubacinio periodo iškyla skausminga pūslė. Ji dažniausiai pasirodo ant pėdos, bet potencialiai gali atsirasti bet kur, įskaitant ir akį. Per kitas 30 dienų pro odą išlenda 1 m ilgio kirmėlė.

Tai „siaubingas, beveik nepakeliamai skausmingas“ procesas, teigė J. Carteris. Kol jo organizacija dar nebuvo pradėjusi kovos su šia infekcija, šį procesą buvo galima paskubinti tik dalinai, vyniojant lendančią kirmėlę ant pagaliuko, pavyzdžiui, pieštuko, ir sutrumpinant jos išlindimo laikotarpį iki 20 dienų.

Nors ši siaubinga būklė paprastai nebūna mirtina, ji gali suluošinti visam gyvenimui, ypač vaikus: lįsdama lauk, kirmėlė gali sunaikinti raumenis ar audinius aplink kelį ar pėdą, todėl mažieji pacientai visam gyvenimui gali prarasti gebėjimą vaikščioti ar stovėti.   

Kadangi šia liga apsikrečia tik žmonės ir ją sukelia tik vienos rūšies parazitas, Carterio centras ir kiti visuomenės sveikatos pareigūnai nusprendė išnaikinti ją visam laikui. Kad tai padarytų, pareigūnai turėjo surasti ir atsekti kiekvienos infekcijos židinį ir tuomet sutrikdyti parazito gyvenimo ciklą. 

Išradingiausiu sprendimu tapo šiaudelis

J. Carteris teigė sužinojęs, kad kai kurios klajoklių gentys, norėdamos apsisaugoti nuo nepageidaujamų parazitų iš vandens, naudoja šiaudelius su nailoniniu filtru. Taigi jo organizacija ir kiti nusprendė sukurti patvaresnį šiaudelį, kurį būtų lengva pasigaminti ir kurį potencialiai užteršto vandens rajone galėtų naudoti kiekvienas gyventojas.

Parazitinė kirmėlė
Atrodė, kad tai suveikė, tačiau norėdami paskatinti žmones naudoti šiuos šiaudelius su filtrais, jie turėjo plačiai skleisti šią informaciją. Kaip per renginį sakė daktaras Donaldas Hopkinsas, dėl konfliktų, politinės valios stokos ar kitų priežasčių didžiausią iššūkį kovojant su ligomis, kurias galima išnaikinti, „kelia ne tiek kirmėlės, kiek patys žmonės“.   

Pasitelkus švietimo programas ir apmokytus sveikatos darbuotojus, ligos atvejų skaičių pavyko sumažinti iki dabartinio lygio, bet potencialių infekcijos atvejų dar liko Pietų Sudane – nestabilioje šalyje, turinčioje rajonų, į kuriuos negali patekti pagalbos darbuotojai.   

Tačiau padedant vietos gyventojams, akylai stebintiems potencialius ligos atvejus (už kiekvieną pastebėtą atvejį jie gauna atlygį, kuris skatina būti budriems), J. Carteris ir kiti viliasi, kad drakunkuliozė taps antrąja žmonių liga, išnaikinta nuo planetos paviršiaus, pirmąja išnaikinta parazitine liga (raupai buvo virusinė infekcija) ir pirmąja liga, išnaikinta be vakcinos.   

Gvinėjos kirmėlė yra arčiausiai šio tikslo, bet visiškai išnaikinti galima ir kitas ligas. Gamtos mokslų muziejaus ekspozicijoje, kuri bus demonstruojama iki liepos 12 dienos, taip pat svarstomos galimybės visiems laikams išnaikinti poliomielitą, maliariją, limfinę filariazę (dramblialigę) ir upinį aklumą.   

Eliminuoti ar kontroliuoti šias ligas yra įmanoma ir tai būtų nuostabus laimėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)