Nuo gegužės 1-osios baruose ar kavinėse privaloma atskirti rūkančius ir nerūkančius. Tačiau Klaipėdos verslininkai jau sugalvojo, kaip apeiti nuostatą dėl atskirų rūkymo erdvių. Daugelyje kavinių įrengtos banketinės salės ar atskiros nišos, kurios tikrintojams būtų pristatytos kaip nerūkymo zonos.

Cigaretės brangs

Lietuva ES įsipareigojusi tabakui iki 2009 metų palaipsniui didinti akcizus. Pasibaigus perei-namajam laikotarpiui, geresnių cigarečių pakelio mažmeninė kaina pakils iki 10-12 litų.

Per šešerius metus cigarečių pakelis pabrangs maždaug dvigubai. Kaina kasmet kils keliasdešimt centų. Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ne tik dėl didelių akcizų, bet ir prieš rūkymą nukreiptos kampanijos cigarečių pakelio kaina svyruoja apie 15 litų.

Kiekvienas kainų kilimas skatina kontrabandą, kaip ir „apsipirkimą“ kaimyninių valstybių pasieniuose. Prancūzijoje, kai per metus cigarečių kaina išaugo 43 proc., suaktyvėjo cigarečių prekyba internetu.

Kaip pripažįsta Pasaulio sveikatos organizacija, cigarečių kontrabandos mastai siekia trečdalį tarptautinio cigarečių eksporto. Dėl to kasmet įvairių šalių vyriausybės praranda 25-30 milijardų JAV dolerių.

Sieks pakeitimų

Apie 70 proc. Lietuvos cigarečių rinkos valdančios kompanijos „Philip Morris Lietuva“ ryšių su Vyriausybe vadovas Sigitas Baltuška „Klaipėdai“ teigė, kad bendrovė sieks, jog akcizų kėlimo planas būtų peržiūrimas. Pasak S.Baltuškos, iš esmės kompanija neprieštarauja Vyriausybės susitarimui su ES, tačiau tikimasi, kad bus atsižvelgta į realią situaciją rinkoje.

Šiuo metu cigarečių kainos Lietuvoje, Rusijoje ir Baltarusijoje žymiai skiriasi, o didinant akcizus, atotrūkis bus dar ženklesnis. Tai neabejotinai lemtų kontrabandos aktyvėjimą. S.Baltuškos teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, kasmet Lietuvoje „sukasi“ apie 2 milijardai pakelių kontrabandinių cigarečių, o valstybės biudžetas praranda apie 100 milijonų litų.

Per minutę - mirtis

ES ėmėsi kovos su rūkymu vajaus. Šiam tikslui skiriama 18 milijonų eurų. Sveikatos komisaras Deividas Bernas negailėjo pagyrų Airijos sprendimui uždrausti rūkymą viešose vietose. Tačiau prieš tabaką nukreiptos kampanijos dalyvis jau atsiribojo nuo savo ankstesnių pareiškimų uždrausti rūkymą viešosiose vietose visose ES šalyse.

„Kas minutę ES nuo su rūkymu susijusių priežasčių miršta vienas žmogus, - sako Deividas Bernas. - Tie, kurie patys nerūko, neturi rizikuoti, tačiau abejoju, ar visoje Europoje vertėtų aklai kopijuoti airių įstatymus, rūkymo draudimas turi būti atskirų valstybių rūpestis“.

Veda pamokėles

Kaip dienraščiui teigė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Sveikatos ugdymo skyriaus edukologė Raminta Petkutė, jie kasmet organizuoja apie 30 paskaitų uostamiesčio mokyklose. Paskaitas apie rūkymo žalą veda net trys centro darbuotojai, tačiau surengti bent po vieną paskaitą visose Klaipėdos mokyklose specialistams nepavyksta. R.Petkutė neprisiminė, kada uostamiestyje paskutinį kartą buvo atliktas tyrimas dėl rūkymo. Kitų prevencijos priemonių edukologė taip pat negalėjo įvardyti.

Karas įsibėgėjo

Nors vis dar galima sutikti europiečių, besipiktinančių, kad jiems sudėtinga užsirūkyti Amerikoje, jų gimtinėse greitai rūkyti bus dar kebliau. Nuo šių metų kovo pabaigos Airija ir Olandija jau uždraudė rūkyti viešose vietose - baruose, restoranuose, stotyse bei viešuosiuose tualetuose.

Prie kampanijos prieš rūkymą netrukus žada prisijungti Švedija, Norvegija, Suomija ir Malta. Apie panašius draudimus pradėta kalbėti ir Lietuvos Seime. Jau dabar galima drąsiai sakyti, kad rūkaliai bus būtent ta žmonių grupė, kuriai narystė Sąjungoje atsilieps skaudžiausiai.

Gąsdins vaizdais

Įspėjimai apie rūkymo žalą, kuriuos ant pakelių privalo spausdinti visi Lietuvos cigarečių gamintojai, jau spalį gali būti papildyti ir iliustracijomis. Šiuo metu 30 proc. pakelio priekinės ir 40 proc. užpakalinės dalies turi užimti perspėjantys užrašai. Planuojama, kad nuo spalio ES narės ant pakelių pradės vaizduoti pažeistus plaučius ir lūpų vėžio aukų nuotraukas. Šiuo metu specialistai ieško 14 kuo baisesnių atvaizdų, kurie atbaidytų žmones nuo rūkymo.

Europos Komisijos pirmininkas Torstenas Miunchas tikino, kad tai nepaveiks užkietėjusių rūkalių, bet taps prevencine priemone besirengiantiems pradėti traukti dūmą. Kanadoje tokios fotografijos ant pakelių yra spausdinamos jau nuo 2002-ųjų. Šios šalies Vėžio asociacijos duomenimis, vaizdinį įspėjimą pastebėjo 90 proc. rūkalių, o 44 proc. jis paskatino mesti rūkyti.

Rūkaliai šaiposi

Kai kurios pakuotes gaminančios bendrovės iš naujųjų draudimų šaiposi ir puošia pakelius marihuanos lapų, krūtingų moterų ar besišypsančių veidų paveiksliukais. Šie Prancūzijoje bei Olandijoje populiarūs pakeliai išjuokia tradicinius įspėjimus tokiais užrašais kaip „po valgio cigaretės yra dukart gardesnės“ arba „darbas kenkia jūsų sveikatai“.

Netrukus po naujos tvarkos patvirtinimo ir Vokietijoje jau buvo galima nusipirkti šiurpą keliančius užrašus dengiančių lipdukų, bylojusių: „Rūkaliai - ramesni“ ar „Cigaretė po sekso sukelia naują erekciją“.