Teritorijų, kuriose vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimas visuomenėje, sąrašas, keičiantis epidemiologinei situacijai, nuolat atnaujinamas ir skelbiamas Sveikatos apsaugos ministerijos interneto puslapyje http://sam.lrv.lt/koronavirusas.

Primename, kad visų keliautojų, grįžusių iš paveiktų teritorijų, ir toliau prašoma registruotis – užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) interneto svetainėje pateikiamą anketą bei 14 dienų sekti savo sveikatos būklę. Per šias 14 dienų rekomenduojama vengti socialinių kontaktų (nesilankyti viešose vietose, pagal galimybes nesinaudoti viešuoju transportu, stengtis laikytis ne mažiau kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių, nesikviesti svečių į namus ir pan.).

Rizikingos šalys

Tuo atveju, jei sveikatos stebėjimo metu išsivysto ligos simptomų (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), nedelsiant skambinti nemokama „Koronos“ karštąja linija 1808, pranešti apie susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų nurodymus.

Jei per dvi savaites ligos simptomų neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Visą informaciją su tiksliomis instrukcijomis, kaip elgtis, trumposiomis žinutėmis gaus visi keliautojai. Svarbu tai, kad skirtingi operatoriai žinutes išsiunčia skirtingu metu, o jas gauna visi, kurių mobilieji telefonai buvo gavę pasveikinimo žinutes atvykus į užsienio šalį. Jei keliautojas abonento keliavimo (roaming) paslauga nesinaudoja, žinutės negaus.

Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso infekcijos atvejai

Lietuvoje patvirtinti dar trys koronaviruso infekcijos atvejai, penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

„Turime nustatytus tris naujus atvejus, kol kas gera žinia, kad jie visi yra įvežtiniai, tai reiškia, kad mes nepereiname į kitą fazę, kur virusas plinta nuo mūsų gyventojų viduje“, – per spaudos konferenciją informavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak jo, vienas naujas atvejis nustatytas Klaipėdoje, antras – Vilniuje Ispanijos pilietei, trečias – Kaune.

„Ispanijos pilietė – iš Madrido, jai nustatytas virusas Vilniuje, Klaipėdoje užkrėsta atvykusi iš Tenerifės moteris, Kaune – kaunietis, grįžęs iš Italijos“, – sakė A. Veryga.

Santaros klinikos praneša, jog jauna pacientė kovo 9 dieną atvyko iš Ispanijos ir kitą dieną pajutusi ligos simptomus 12 dienos naktį kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyrių.

Šiuo metu pacientės būklė nesunki, ji yra izoliuota ir stebima Santaros klinikų Infekcinių ligų centre.

Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad nė vieno iš trijų pacientų būklė, jo žiniomis, nėra sudėtinga, jie nepriklauso rizikos grupei.

„Nė vienas, kiek turiu informacijos, nėra sunkus pacientas, sveikatos būklė nėra kuo nors ypatinga, visi nėra pagyvenę, nėra rizikos grupės, tiek galiu suteikti informacijos“, – sakė A. Veryga.

Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinikos vadovė Auksė Mickienė teigė, kad Kaune gydomas vyras nėra susijęs su ankstesniais dviem nustatytais koronaviruso atvejais.

„Mano žiniomis, tai nėra susiję su tais dviem, tikrai detalios informacijos dar nežinau ir negaliu žinoti, kiek yra aišku, tai tiesiog žmogus, slidinėjęs Šiaurės Italijoje, grįžo vasario 29 dieną ir susirgo“, – sakė A. Mickienė.

Kauno klinikinės ligoninės vadovo žiniomis, iš Italijos grįžęs vyras maistą užsisakydavo per kurjerį, bendravo tik su seserimi, ji taip pat bus tiriama dėl infekcijos.

„Save izoliavo, bet gyveno kartu su seseria. Sesuo taip pat jau karščiuoja ir, mano žiniomis, taip pat tikrinsis dėl COVID-19 infekcijos. Kartu skrido dar šeši žmonės, jie yra save izoliavę“,– žurnalistams sakė Kauno klinikinės ligoninės direktorius Albinas Naudžiūnas.

Pradedama lietuvių, neturinčių galimybių išvykti iš didelės rizikos šalių, registracija

Užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienį praneša pradedanti Lietuvos piliečių, kurie neturi galimybių išvykti iš didelės koronaviruso rizikos šalių, registraciją.

Didelės rizikos šalių grupei šiuo metu priskiriamos Kinija, Honkongas, Iranas, Pietų Korėja, Singapūras, Italija, Prancūzija, Vokietija, Ispanija, Islandija, Norvegija, Švedija, Austrija, Danija, Nyderlandai, Šveicarija ir Egiptas.

Registraciją vykdo kiekvienoje iš šalių esančios Lietuvos ambasados, atstovybėje Kinijoje prašomi registruotis ir Honkonge bei Pietų Korėjoje esantys lietuviai, o Singapūro lietuviai turėtų registruotis ambasadoje Japonijoje.

Šalyse esantys Lietuvos piliečiai prašomi nedelsiant susisiekti su jų buvimo šaliai akredituota Lietuvos atstovybe elektroniniu paštu.

Jų prašoma nurodyti savo vardą ir pavardę, gimimo datą, kontaktinį telefoną ir elektroninį paštą, tikslią buvimo vietą.

Atsiradus galimybei organizuoti kelionę į Lietuvą, ambasada su piliečiais susisieks atskirai ir informuos apie kelionės sąlygas.

Registracija bus vykdoma iki kovo 15 dienos (sekmadienio), 18 valandos Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)