Vajomingo universiteto Amerikoje mokslininkai, vadovaujami Dori Pitynski, aiškinosi, kaip druskos vartojimas susijęs su žiurkių lytinio brendimo procesais. 

Paaiškėjo, kad laboratorinės žiurkės, kurios su maistu gaudavo daug druskos (3-4 didesnę dozę nei rekomenduojama dienos norma suaugusiems žmonėms) lėčiau lytiškai brendo lyginant su žiurkėmis, kurios su maistu gaudavo nedaug druskos (rekomenduojamą normą). Įdomu tai, kad žiurkės, kurios ėdale druskos iš viso nebūta, taip pat išsiskyrė sulėtėjusiu lytiniu brendimu. D. Pitinsky daro išvadą, kad druska būtina lytiniam brendimui, tačiau per didelis jos kiekis gali turėti neigiamos įtakos reprodukcinei sveikatai. Pavėluotas lytinis brendimas siejamas su elgesio sutrikimais, stresu ir sumažėjusiu vaisingumu.

Tai vienas iš pirmųjų mokslinių darbų, kurių metu tirtas lytinio brendimo ir druskos vartojimo ryšys.

„Tyrimo metu išsiaiškinome, kad didelis kiekis riebalų ir druskos kenkia reprodukcinei sveikatai. Nors manyta, kad riebus maistas spartina lytinio brendimo procesus, mūsų tyrimas atskleidė, kad daug druskos suvartojusių žiurkių, nors jos ir buvo šeriamos riebiu ėdalu, lytinis brendimas vyko lėčiau“.

D. Pitynski teigia: „Mūsų tyrimo rezultatai pirmą kartą atkreipia dėmesį, kad suvartojamas druskos kiekis reprodukcinei sveikatai žymiai svarbesnis nei riebalai“.

Neseniai Pasaulio sveikatos organizacijos pristatytose rekomendacijose pabrėžiama, kad žmonės visame pasaulyje pastaruoju metu suvartoja žymiai daugiau druskos nei reikia ir žymiai daugiau nei specialistų nustatyta 5 gramų dienos norma suaugusiems.

Druskos yra tokiuose maisto produktuose kaip pienas, grietinė ir kiaušiniai. Daug druskos žmonės gauna iš pusgaminių ir mėsos produktų bei tokių produktų kaip sojos padažas.

„Vakaruose gyvenantys žmonės suvartoja labai daug druskos, tad kyla realus pavojus žmonių reprodukcinei sveikatai. Šio fakto nevertėtų ignoruoti“, – sako D. Pitynski.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)