„Ateina gydytojas, paskiria vaistus, tuos paskyrimus mato ir medicinos sesuo, pasitelkusi šiuolaikines technologijas – mobilųjį telefoną, planšetinį kompiuterį – mato, kas paskyrė, kaip paskyrė, atliko paskyrimą, pasirašė, ir tas paskyrimas išnyko“, – pasakoja Santariškių klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Kęstutis Strupas.

Planuojama, kad po kelerių metų visos gydymo įstaigos turės atsisakyti popierinių dokumentų.

O gydymo įstaigų sistemos bus susietos tarpusavyje, kad iš Utenos į Vilnių atvažiavusio paciento ligos istoriją gydytojas galėtų matyti savo kompiuteryje.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, paslaugas skaitmeninti galima jau šiandien.

„Čia jų yra gebėjimo greitai prisitaikyti prie technologijų klausimas, nes tam skirtos technologijos yra. [...] Per metus-dvejus gydymo įstaigas turėtų skaitmenizuoti ir susieti tarpusavyje“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Santariškių klinikose apsilankęs sveikatos apsaugos ministras teigia, kad stringa ir jau daugiau kaip metus veikianti elektroninio vaistų recepto paslauga.

Lietuvoje tokių receptų išrašyta vos vienas procentas. Ir daugiausia šią paslaugą naudoja Vilniaus gydytojai.

Vaistininkų teigimu, perkant kompensuojamuosius vaistus su elektroniniu receptu pirkėjai aptarnaujami greičiau.

„[Elektroninių receptų] pradėjo daugėti nuo vasaros ir labai jaučiam, kad Santariškių klinikos pradėjo rašyti – jų pakankamai daugėja būtent dėl šitos klinikos rašymo“, – pasakoja vaistininkė Asta Trumpienė.

Vienos Šiaulių poliklinikos vadovas sako, kad elektroninius receptus gydytojams sudėtinga pasirašyti.

„Patys pacientai nelabai pageidauja to elektroninio recepto, nes susiduria su problemomis vaistinėse, nes ne visos vaistinės Šiauliuose pagal juos gali išduoti vaistų. Tai ilgai užtrunka, kol gauna elektroninį receptą, tai jie atėję primygtinai prašo, reikalauja popierinio recepto. Aš tikrai tikiuosi, kad ši sistema bus patobulinta ir mes pasieksime tai, ko siekiame, nes ir kompiuteriai, ir mašinos turi tarnauti žmonėms, o ne mes jiems“, – aiškina Šiaulių Centro poliklinikos vyr. gydytojas Mindaugas Maželis.

Sveikatos apsaugos ministerija, spartindama šią paslaugą, teigia, kad šie metai – paskutiniai, kai gydytojas pacientui gali rašyti popierinį receptą.

„Nuo 2018 metų tų popierinių receptų tiesiog neliks, tai reiškia, tiesiog teks susitaikyti su realybe, kad jie išnyks iš mūsų gyvenimo“, – pabrėžia A. Veryga.

Pasak jo, klaida buvo padaryta, kai ministerija įdiegė sistemą, bet gydymo įstaigos neapmokė gydytojų, kaip receptus rašyti. Artimiausiu metu receptų nerašančios įstaigos bus tikrinamos, kodėl to nedaro.