Respublikinėje Šiaulių ligoninėje prieš dvejus metus įkūrus Insultų gydymo centrą, ištikusiems išeminiam galvos smegenų insultui, pradėtos taikyti efektyvios trombolizės procedūros. Jų metu specialiais į veną lašinamais medikamentais ištirpdomas galvos smegenų kraujagyslę užkimšęs trombas. Per 2015 metus atliktos 26 trombolizės.

Pagalba sparčiai modernėjo. Insultų gydymo centre 2015 metų sausio 16 dieną pradėtos taikyti modernios insulto gydymo operacijos trombektomijos, kurių metu mechaniškai šalinamas trombas iš galvos smegenų arterijų. Nuo sausio mėnesio atliktos 26 trombektomijos. Neurologijos skyriaus vedėja Sigla Ščeponavičiūtė teigia, jog tai – nerealiai didelis skaičius.

Naujasis metodas gali būti taikomas ligoniams tik tada, kai nuo pirmųjų insulto simptomų: kalbos sutrikimo, paralyžiaus, koordinacijos sutrikimo pradžios praėjo ne daugiau kaip 6 valandos. Ilgiausiai - 12 valandų. Svarbu ne tik laikas. Kompiuteriu turi būti patvirtinta, kad nėra kraujavimo į smegenis, nėra netikėtos patologijos, smegenų pokyčių. Per šešias valandas galima atstatyti kraujotaką ir, sėkmės atveju, žmogus vėl valdo galūnes, atsistato kalba.

Ligoninėje panašios procedūros angioplastikos nuo 2003 metų taikomos miokardo infarktui gydyti. Angioplastika ir trombektomija yra panaši, tik vienu atveju kraujotaką reikia atstatyti širdyje, kitu – galvos smegenyse. Tik priemonės kiek skiriasi. Rentgenochiorurgijos ir neinvazinių procedūrų skyriaus vedėja, intervencinė kardiologė Aušra Dambrauskaitė džiaugiasi, jog per 2015 metus širdies kraujotakai atstatyti atlikta 1014 angioplastikos procedūrų. Pernai buvo atlikta tik 620 tokių procedūrų. Įkūrus Intervencinės kardiologijos postą, medikų komandą pasirengusi trombektomijas bei angioplastikas atlikti visas 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę. Tad ir procedūrų skaičius pastebimai išaugo.

Tam, kad Intervencinės kardiologijos postas dirbtų visą parą, pasitarnavo ir miokardo infarkto klasteris - partnerystė Šiaurės Lietuvos rajono ligoninių su Respublikinės Šiaulių ligoninės miokardo infarkto centru. Pasak Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro vadovės. Dr. doc. Jurgitos Plisienės, iki šiol tik didžiųjų miestų gyventojai, įvykus miokardo infarktui, sulaukdavo skubios aukšto lygio medikų pagalbos tik Universitetinėse šalies ligoninėse. Dabar ši galimybė reali kiekvienam, nes ir iš atokių regiono gyvenviečių per dvi valandas nuo pirmųjų ligos požymių gali žmogus atvykti į Intervencinės kardiologijos postą, kurių Lietuvoje šiuo metu yra penki.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro kardiologai nuo 2015 metų kovo mėnesio ligoninėje pradėjo taikyti širdies stimuliatoriaus implantavimo operacijas. Per mėnesį vidutiniškai implantuojama per 10 stimuliatorių, kurie dėl reto pulso pasiligojusiems žmonėms tampa ne tik kokybiško gyvenimo garantu, bet ir gelbsti nuo grėsmingų pasekmių. Per 2015 metus implantuoti 105 kardiostimuliatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)