Niekas tikrai nesiginčys, kad nesveika kasdien gerti itin saldžių gazuotų gėrimų, kur 500-iuose mililitruose gėrimo yra maždaug 200 kalorijų. Tačiau dietinėse versijose gali būti vos viena kalorija.

Paprasta logika leistų teigti, kad daug cukraus turintį gėrimą pakeitus jo dietine versija žmogus suvartos gerokai mažiau kalorijų. Tačiau kodėl tokie gėrimai susilaukia tokių prieštaringų vertinimų.

Neseniai Londono imperinio koledžo atlikta analizė leidžia teigti, kad „nėra rimtų įrodymų“, jog norint atsikratyti svorio, gėrimai su mažo kaloringumo saldikliais yra sveikesni už tuos, kurių sudėtyje yra cukraus. Be to, ginčijama ir idėja, kad tokie gėrimai automatiškai yra sveikesni.

Tuo tarpu auga visuomenės susirūpinimas dėl tam tikrų saldiklių, ir kelios mokslininkų grupės teigia, kad mažo kaloringumo saldikliai gali skatinti svorio augimą ir padidinti antrojo tipo diabeto riziką.

Tad ar jie turi teisę patekti į mūsų pirkinių krepšelius?

„Daug žmonių mano, kad dietiniai gėrimai yra sveikesni, nes juose nėra cukraus. Tačiau žmonės turi suvokti, kad mes neturime įrodymų“, – sakė JAV Johno Purdue vardo universiteto profesorė Susan Swithers.

Tyrimai, kuriuose dalyvavo didelės žmonių grupės, parodė, kad nutukę žmonės yra linkę vartoti daugiau gazuotų dietinių gėrimų nei sveiko svorio žmonės. „The American Journal of Public Health“ žurnale aprašyto tyrimo, kuriame dalyvavo suaugę amerikiečiai, metu buvo nustatyta, kad 11 proc. sveiko svorio, 19 proc. antsvorio turinčių ir 22 proc. nutukusių žmonių vartojo gazuotų dietinių gėrimų.

O žurnale „Obesity“ aprašyto tyrimo išvadose sako, kad tyrimo metu aštuonerius metus buvo stebima 3700 žmonių. Nustatyta, kad daugiau svorio priaugo tie tiriamieji, kurie vartojo gazuotų dietinių gėrimų.

Tad mokslininkai kilo klausimas: „Ar dirbtiniai saldikliai skatina tą nutukimo epidemiją, su kuria turėtų kovoti?“

Tačiau tokių tyrimų metu sunku nustatyti priežasties ir pasekmės ryšį. Ar gėrimai skatina svorio augimą ar jau nutukę žmonės mėgina kontroliuoti savo svorį rinkdamiesi dietinius gėrimus?

Skirtingų tipų saldikliai

Aspartamas: bekvapiai, kristaliniai milteliai, kildinami iš dviejų amino rūgščių.

Sacharinas: pirmasis dirbtinis saldiklis, susintetintas 1879 metais.

Saldžioji stevija: saldiklis, gaminamas iš Pietų Amerikoje augančio augalo.

Saldus gazuotas gėrimas

Sutrikdo organizmo veiklą

Profesorės S. Swithers su žiurkėmis atliktas eksperimentas parodė, kad dietiniai gėrimai keičia tai, kaip žmogaus organizmas paprastai apdoroja cukrų. Dėl ko gali augti svoris. Kai mūsų liežuvis pajunta tą saldų cukraus skonį, mūsų organizmui duodamas signalas, kad jis tuoj gaus maisto.
Tačiau suvartojus saldžių dietinių gėrimų, pasiunčiamas toks pat signalas, tačiau maistas „neatkeliauja“ ir nutrūksta ryšys tarp saldumo ir kalorijų.

„Mes manome, kad vartoti dietinių gėrimų yra nesveika, nes dėl jų sunkiau kontroliuoti cukraus kiekį, – sakė profesorė. – Vėliau, kai gyvūnams duodama tikro cukraus, jie nebeapdoroja jo taip gerai, sutrinka hormoninis atsakas, kraujyje pakyla cukraus kiekis, o tai veda prie svorio augimo.“

Be to, ekspertės teigimu, kyla kita problema – kompensacinė. Kai jūs sumažinate kalorijų kiekyje vietoje savo mitybos dalyje, kitoje imate jų vartoti daugiau. „Prieš tai gėriau dietinio gėrimo, todėl galiu suvalgyti sausainį, – sakė profesorės S. Swithers. – Tai toks efektas, kurį mes stebime tarp žmonių po apsilankymo sporto klube.“

Aspartamas

Aspartamas yra vienas iš geriausiai žinomas mažo kaloringumo saldiklių. Tačiau jis taip pat susilaukia ir prieštaringiausių nuomonių. Šis cukraus pakaitalas, Europoje besislepiantis po kodu E951, yra 200 kartų saldesnis už cukrų. Devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis buvo siejamas su ne viena baisia istorija, susijusia su maistu. Teigta, kad jis sukelia alergiją, skatina priešlaikinį gimdymą ir net vėžį.

Gėrimų gamintoja „Pepsi“ skelbė, kad amerikiečiai nurodydavo aspartamą kaip pagrindinę priežastį, kodėl atsisakė dietinių gėrimų.

Aspartamas taip pat vadinama ir vienu labiausiai tiriamų maisto priedų pasaulyje. Europos maisto saugos tarnyba 2013 metais konstatavo, kad kalbant apie aspartamą „nėra jokių nuogąstavimų dėl saugaus vartojimo“ nėščioms moterims ir vaikams.

Tuo tarpu Izraelyje veikiančio Weizmanno mokslinio instituto mokslininkai nustatė, kad mažo kaloringumo saldikliai keičia bakterijų balansą žiurkių žarnyne.

Mokslininkų teigimu, saldikliai pakeitė gyvūnų medžiagų apykaitą ir padidino cukraus kiekį kraujyje, o tai yra ankstyvas besivystančio antrojo tipo diabeto ženklas.

Vėliau septyni savanoriai septynias dienas vartojo daug mažo kaloringumo saldiklių. Ir pusės žmonių rezultatai atitiko su žiurkėmis atliktų tyrimų rezultatus.

Tačiau tokie rezultatai neįtikina Bristolio universiteto profesorius Peterio Rogerso. Jo teigimu, daugumos su gyvūnais atliktų mokslinių tyrimų metu buvo naudojamas toks kiekis saldiklių, kuris turi labai „mažą ryšį“ su tuo, kaip saldikliai yra vartojami realiame gyvenime.

Todėl, pasak jo, „lygiai taip pat tikėtina“, kad mažo kaloringumo saldikliai „iš tiesų padeda sumažinti žmogaus norą suvalgyti saldų desertą“.

Svorio mažėjimas

Profesorius P. Rogersas priklausė grupei mokslininkų, kuriai taip pat priklausė ir maisto pramonės finansuojami mokslininkai, rinkusių įrodymų dėl mažo kaloringumo saldiklių poveikio. Jų darbo rezultatai buvo paskelbti žurnale „The International Journal of Obesity“.

Jie parodė, kad žmonės iš tiesų netekdavo svorio, jeigu saldžius gazuotus gėrimus pakeisdavo jų dietinėmis versijomis su mažo kaloringumo saldikliais. Tokie žmonės neteko vidutiniškai 1,2 kilogramo, kai laikėsi tokios dietos nuo keturių iki 40 mėnesių.

Panašus rezultatas buvo pastebėtas ir tokiu atveju, jei saldžius gėrimus žmonės pakeitė vandeniu.

„Mes aiškiai nustatėme, kad vietoj cukraus vartodami mažo kaloringumo saldiklių žmonės tikrai neteko svorio“, – sakė profesorius P. Rogersas. Ir net jei tokie žmonės valgė daugiau, galiausiai jie suvartojo mažiau kalorijų.

„Dietiniai gėrimai tikrai nepadarys viso darbo už jus, nes tai būdas mėgautis saldumu nejaučiant kaltės dėl kalorijų mūsų nutukusioje visuomenėje“, – sakė jis.

Vanduo

Tačiau ekspertai sako, kad idealiausia būtų gerti vandenį. Žurnale „Obesity“ aprašyto tyrimo išvadose nurodoma, kad likus pusvalandžiui iki valgio vandens gėrę žmonės neteko svorio.

Net ir aršiausia mažo kaloringumo saldiklių kritikė profesorė S. Swithers pripažįsta, kad dietiniai gėrimai gali būti kiek naudingi.

„Dietinis gėrimas būtų naudingas pereinamuoju laikotarpiu, jeigu paprastai kasdien geriate saldžių gėrimų ir jums sunku jų atsisakyti“, – sakė ji.

Tačiau ji pabrėžia, kad visiems būtų daug naudingiau, jeigu tiesiog valgytume mažiau saldumynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)