Vyriausybės neperkalbėjo

Ne vieną dešimtmetį panevėžiečius sveikos gyvensenos, ligų prevencijos mokęs Panevėžio visuomenės sveikatos ugdymo centras skaičiuoja paskutinius gyvavimo mėnesius. Nuo liepos 1-osios panaikinus Panevėžio apskrities viršininko administraciją, kartu bus likviduota ir ši apskričiai pavaldi įstaiga.

Apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas dienraščiui tvirtino daręs viską, kad Panevėžio visuomenės sveikatos ugdymo centras dirbtų ir toliau.

„Vyriausybės posėdyje siūlėme įstaigą perduoti miesto savivaldybei, sujungti ją su Savivaldybei priklausančiu visuomenės sveikatos biuru, tačiau veltui. Mūsų argumentai, kad centras turi gerai įrengtas patalpas, kompetentingus darbuotojus, be to, dalį lėšų išsilaikyti iš mokamų paslaugų susirenka pats, Vyriausybės neįtikino“, – apgailestavo V. Trofimovas.

Pasak apskrities vadovo, dar su buvusia Panevėžio miesto tarybos valdančiąja dauguma buvo sutarta, kad centras, užuot jį likvidavus ir penkiems darbuotojams išmokėjus nemažas išeitines kompensacijas, galėtų būti sujungtas su Panevėžio visuomenės sveikatos biuru.

Uždarys ir kitus

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius vakar „Panevėžio balsui“ pranešė, kad vykdant apskričių reformą bus likviduotas ne tik Panevėžio, bet ir dar trys šalyje veikiantys visuomenės sveikatos ugdymo centrai.

„Taip nusprendė ne ministerija, o Vyriausybė. Mes siūlėme šiuos centrus jungti prie savivaldybių visuomenės sveikatos biurų, tačiau ministrų kabinetas savo nuomonės nekeitė. Manau, kad panaikintų centrų kvalifikuoti specialistai be darbo tikrai neliks, juos mielai priims visuomenės sveikatos biurai“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas.

Visuomenės sveikatos departamentui vadovaujantis A. Ščeponavičius negalėjo atsakyti, kiek pinigų skiriama visuomenės sveikatos ugdymo centrams išlaikyti, tačiau tvirtino, kad šių įstaigų finansavimas tikrai nėra milijoninis.

Teikia dvejopas paslaugas

Ilgametė Panevėžio visuomenės sveikatos ugdymo centro direktorė Irina Prancanė, paklausta, ar jau surado kitą darbą, atsakė turinti įvairių siūlymų ir planų.
„Kol kas dirbsime iki gegužės 1-osios. Jau pradėtas įstaigos likvidavimas, jis pagal nustatytus terminus vyks keliais etapais“, – teigė I. Prancanė.

Direktorės duomenimis, Panevėžio visuomenės sveikatos centras gyvuoja net nuo 1967 metų. Iš pradžių įstaiga vadinosi Panevėžio sanitarinio švietimo namais, vėliau pavadinimus ne kartą keitė.

Šiuo metu Panevėžio visuomenės sveikatos ugdymo centras teikia privalomas mokamas ir savanoriškas sveikatos mokymo paslaugas. Į pastarąsias įeina gyventojų švietimas, kaip apsisaugoti nuo įvairių ligų, kaip gyventi sveikai. Centras taip pat rengia įvairias sveikatos stiprinimo programas bei projektus. Įstaigos iniciatyva Panevėžio mokyklose buvo įgyvendinti projektai „Nerūkanti klasė“, „Blaivi klasė“ ir kiti.