Vėsesnėje miegamojo patalpoje transformuojami rudieji riebalai (kurie pastaruoju metu laikomi geraisiais riebalais) žmogaus organizme ir palaipsniui didinamos energijos sąnaudos ir spartinama medžiagų apykaita net prasidėjus dienai.

Iki šiol dauguma mokslininkų manė, kad suaugusiojo žmogaus organizme nėra rudųjų riebalų. Tačiau pastaraisiais keleriais metais daugelio suaugusių kakle ir ties juosmeniu aptiktas nedidelis kiekis rudųjų riebalų.

Tai svarbu, nes rudieji riebalai, priešingai nei baltieji riebalai, dalyvauja medžiagų apykaitoje. Eksperimentai su pelėmis parodė, kad jie ima iš kraujo cukrų, kad degintų kalorijas, ir palaiko bazinę temperatūrą.

Panašus procesas vyksta ir žmogaus organizme. Britų mokslininkai atliko tyrimą su penkiais savanoriais – sveikais jaunais vyrais. Jie keturis mėnesius miegojo ligoninės patalpose po lengvomis antklodėmis. Dienomis jie gyveno įprastą gyvenimą, tik visą maistą jiems duodavo tyrėjai, o 20 val. ateidavo į ligoninės patalpas miegoti.

Pirmą mėnesį miegamuosiuose buvo 24 laipsnių temperatūra, kuri laikoma neutralia. Antrą mėnesį miegamųjų temperatūrą atvėsino iki 19 laipsnių, ši temperatūra, tyrėjų manymu, galėtų stimuliuoti rudųjų riebalų aktyvumą (bet nekelti drebulio).

Trečią mėnesį temperatūra buvo padidinta iki beveik 24 laipsnių, kad dingų ankstesnio mėnesio miegojimo vėsioje patalpoje poveikis, o ketvirtą mėnesį temperatūra miegamuosiuose buvo padidinta iki 27 laipsnių. Kasdien tikrino tiriamųjų cukraus ir insulino lygį kraujyje, kalorijų sąnaudą, po kiekvieno mėnesio matavo rudųjų riebalų kiekį.

Pasirodo, kad miegant vėsioje patalpoje tiriamųjų organizmuose dvigubai padaugėjo rudųjų riebalų. Dėl pakitusio cukraus lygio kraujyje padidėjo jautrumas insulinui.

Tyrėjų teigimu, pokyčiai buvo nedideli, bet reikšmingi – miegant vėsioje patalpoje paspartėjo medžiagų apykaita, todėl sumažėjo diabeto rizika, dienomis buvo sudeginama kiek daugiau kalorijų (tiesa, svorio nesumažėjo). Po paskutinio mėnesio miego šiltoje patalpoje medžiagų apykaita vėl sulėtėjo, o vyrų organizme sumažėjo rudųjų riebalų.

Taigi mokslininkai pataria – miegant vėsesnėje patalpoje galima paspartinti medžiagų apykaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)