Dietologė Stephanie Maxson iš Teksaso universiteto patikino, kad tiems, kurie anksti vakarieniauja ar yra itin aktyvūs, užkandžiavimas prieš einant miegoti padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje nakties valandomis, kai nevalgome.

Kodėl vertėtų rūpintis cukraus kiekiu kraujyje? Kaip rašo „Time“, daugelis diabetu sergančių žmonių puikiai žino, kad tam tikri hormonai gali didinti arba mažinti apetitą ir energijos kiekį, o taip pat ir prisidėti prie organizmo pastangų deginti arba kaupti riebalus.

„Jei ryte cukraus kiekis kraujyje yra nepakankamas, galite jaustis tingiai, sunkiau išlipti iš lovos“, - aiškino S. Maxson ir pridūrė, kad nepakankamas cukraus kiekis kraujyje taip pat gali turėti įtakos miego sutrikimams. 

Idealiuoju atveju turėtų būti užtikrinamas stabilus cukraus kiekis kraujyje, o tai padaryti sunku, kai 10-14 val. nevalgome, mano specialistė.

„Tai, kad miegui nereikia energijos, yra mitas“, - įsitikinusi dietologė ir svetainės HealhySimpleLife.com įkūrėja Cassie Bjork.

Tinkamas užkandis prieš miegą suteiks organizmui būtinos energijos, padėsiančios deginti riebalus miegant. Be to, dėl lengvo užkandžio bus slopinami alkio hormonai, nurodantys organizmui kaupti riebalus, patikino C. Bjork.

Žinoma, prieš miegą suvalgyta ledų porcija organizmui nebus naudinga – vakare vertėtų rinktis sudėtinguosius angliavandenius, pavyzdžiui, pilno grūdo duoną, nekrakmolingas daržoves, kukurūzų spragėsius ir vaisius. Tokio pobūdžio maistą organizmas pasisavina lėtai, todėl išvengiama staigių cukraus kiekio pasikeitimų kraujyje. Profesionaliems sportininkams patartina prieš miegą vartoti baltymų, pavyzdžiui, vištienos, kad nakties metu būtų atstatomas raumeninis audinys. Taip pat baltymai padeda geram miegui būtinos amino rūgšties triptofano išsiskyrimui organizme.

C. Bjork taip pat siūlo nevengti nedidelio kiekio riebalų naktipiečiams – jie dar labiau sulėtina angliavandenių įsisavinimą organizme. Šiek tiek avokado, riešutų sviesto ar šiek tiek tirpdyto sviesto ant kukurūzų spragėsių neabejotinai padės tiems, kas dažnai dėl alkio ar nuovargio prabunda naktį.

Visuomenės sveikatos ir mitybos specialistė Joan Sabate vakarais pataria vengti traškučių, sausainių, dribsnių ir tradicinių desertų. Kadangi skaidulos ir kitos virškinimo procesą lėtinančios maistingosios medžiagos paprastai ruošiant tokio pobūdžio maistą yra pašalinamos, organizmas tokį maistą suvirškina labai gretai, todėl cukraus kiekis kraujyje staigiai šokteli, o tai kenkia miegui.

S. Maxson pridūrė, kad prieš miegą derėtų vengti bet kokių produktų, kuriuose yra kofeino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)